Vad ska ingå i stallhyran?

En ständigt återkommande fråga på hästforum tycker jag; vad som är rimligt att betala i stallhyra och vad som bör ingå i densamma.

Jag ska inte orda om det förstnämnda; därtill är det på tok för många parametrar för att man ska kunna säga varken bu eller bä men däremot tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter kring vad jag tycker ska ingå i stallhyran.

Och det korta svaret på den frågan får bli: INGENTING 🙂 .

Lite skämt och lite allvar men jag tycker i varje fall att var och en ska betala för både allt strö och allt foder efter förbrukning.

Vill man trycka i hästen en massa dyrt kraftfoder trots att den gott och väl hade klarat sig på enbart stråfoder; kör på men betala själv!

Vill man dränka hästen i spån eller halm; samma sak. Osv osv.

Om man betalar själv behöver ingen annan ha ont av om hästen trampar ner ensilage i hagen som man sedan får slänga på gödselstacken (hej Vicke)- det är ägarens val och ägarens plånbok.

Man behöver inte heller titta snett på varandra och störa sig på att man betalar lika mycket när en toksnålar med ströet och mockar med lupp medan någon annan skyfflar ut både rent och smutsigt i en salig röra.

Det blir helt enkelt mest rättvist och minst utrymme för ”tjafs” om alla betalar för sin egen hästs konsumtion så OM det går att lösa med stallägaren tycker jag att detta är det smidigaste sättet.

Gratis är som bekant godast och om det ingår allt möjligt i stallhyran vill många utnyttja det; vare sig hästen behöver det eller ej.

Sedan finns så klart risken med ”betala för vad du använder” och att en del toksnålar för att få ner sina kostnader men då tycker jag att det är upp till stallägaren att påtala om man tex strör på tok för lite eller ger hästen för lite mat.

Vad är era erfarenheter av ovan och vad tycker ni fungerar bäst?

Det han en gång lämnar skulle han aldrig äta senare i kombination med rejält med stråfoder = en del mockas ut. Ägaren betalar och ser glad ut….

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. A

    Hur löser ni gödselhanteringen, när du säger att man kan skyffla ut både rent och lortigt utan att få onda ögat? I mitt nuvarande stall är det ok så länge man inte strör med spån, då stallägarna kan ta hand om gödseln till sina egna marker. Medans det i ett annat stall där man tömde skiten i container, absolit blev sura miner om någon skyfflade ut hö med skiten. Den kostade ju per tömning och därmed är det ju inte bara själva ströet som kostar när någon slösar.

    Svara
    • Birgitta

      På förra anläggningen (där jag stod i 8 år) var stallägaren tillika bonde och tog hand om gödseln. Alla stod på halm till 90 %.

      Svara
  2. Anna

    I mitt gamla stall var det problem när man betalade själv att folk stal hö. Sen är jag inte så glad över att tex många hösilagebalar stod öppna på vår/sommar. Där hade det varit bättre att man fick hösilage inkluderat i hyran så man slipper tjuveri och folk som inte sina hästar ordentligt med grovfoder

    Svara
    • Birgitta

      Vi har bara en bal som alla tar av. Alla väger upp själv- olika personer ger påsarna.

      Lätt att väga och se om någon stoppar mer i påsen än det betalats för.

      Tänk att göra sig till en tjuv för några kronor….

      Svara
  3. Anette Fritzon

    Minimum vatten, el och att stallägaren har en ansvarsförsäkring.

    Svara
  4. Manda Stillnert

    Inser ännu en gång varför de är skönt med eget stall. Just nu har jag satt min inne på lite diet då de äter så pass mycket ute att hon klarar sig ändå på vårt super hö. De får hö ca 5 gånger om dagen i mindre portioner. Hade inte orkat att någon la sig i de Väljer strö själv, grannen tar just nu hand om vår dyghög när den blir för stor, de här ska spridas på ett gärde till våren. Visst saknar jag ibland att ha någon och rida ut men de överväger inte alla fördelar med att bestämma helt själv.

    Svara
  5. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Vi betalar endast grundhyran, resten sköter vi själva. Beställer hö, halm tömmer container o hyra på container köper kraftfoder själv, havre av en bonde vi känner o gammelmat till Freddepågen köper Madde själv. Funkar hur bra som
    Inget tjafs
    !☺️

    Svara
  6. Linda

    Jag har inackorderingar i mitt stall. De betalar en grundhyra där det ingår 6 påsar spånpellets per månad. Nu är det inte många som klarar sig på 6 spånpåsar i månaden (gjorde beräkningen utifrån min pedantiska och kloka unghäst som bajsar prydligt i ett hörn och som alltid kissar innan insläpp på kvällen) så de inhyrda får köpa till spån som alltid finns hemma och som de lägger på stallhyran nästkommande månad. Hö tar jag hem och så får de betala för det de gör av med till mig. Det här förutsätter såklart att alla är ärliga och betalar för det de tar. Vid misstanke om fusk så kan jag kontrollväga höet (har hittills aldrig behövt det :)).
    Hade en inhyrd tidigare som snålade väldigt med spånet. Hen hade ett grisigt sto så 6 påsar spån räckte inte långt och det luktade ofta starkt av ammoniak på morgonen. Dessutom var spånbädden så tunn, så tunn att hästen oftast inte ville ligga ner på natten utan la sig istället i hagen på dagen. Så fort hen hade strött upp i boxen så låg hästen ner på natten. Jag vet inte hur många gånger jag sa till att de måste strö mycket mer, men uppenbarligen var 200-300 kr i månaden värt mer än att hästen skulle få ha det bekvämt i sin box. Hyresgästen är nu uppsagd och har flyttat.

    Svara
    • Birgitta

      Vad ledsen och arg jag blir när jag läser om din inackordering- men tyvärr inte förvånad.

      Tycker det är relativt vanligt att man snålar med just strö….ett djävla ofog enligt mig! Usch!

      Svara
      • Birgitta

        Förresten;

        I mitt förra stall (där jag bara stod lite mer än en månad) ingick 8 påsar spånpellets i månaden. Ingen av de 3 hästarna som stod där klarade sig på detta så jag tänker att du skulle kunna låta det ingå 10 påsar i månaden men givetvis höja hyran så att det täcker din höjning.

        På så vis är du ”garanterad” att folk strör bättre…

        Tyvärr påverkas ju stall-luften för ALLA om det stinker ammoniak från en box och det ser ju också ”tråkigt” ut om inte annat i stallet när vissa hästar står på golvet nästan- det är ju inte så man vill visa upp sin hästhållning tänker jag.

        Det är ärligt talat en av de första sakerna jag tittar på i andras stall, ffa om jag letar stallplats.

        Är det snålt med strö går det direkt bort för mig; jag måste få strö så mycket som jag vill och det har jag alltid varit övertydlig med.

        Men intressant det där hur en del silar mygg men sväljer kameler…

        Man köper svindyrt (+10 kr/ kg) kraftfoder till feta promenadhästar eller handlar tillskott av ej vetenskapligt beprövad effekt för hundratals kronor per månad men sedan snålar man med strö så att det alltid ser grisigt ut i boxen….

        Och som du beskriver din inackordering att hästen hellre låg i hagen på dagtid….nä…jag finner inga ord….

        Svara
        • Linda

          Jag har också funderat på att jag skulle höja antalet spånpåsar som ingår alternativt ta bort att det ingår alls och justera hyran därefter. Men nu har jag väldigt bra inhyrda i stallet som strör ordentligt till sina hästar oavsett vad som ingår i hyran så det får vara som det är så länge. Det skiljer en del mellan hästarna hur mycket spån det går åt. Vi har hästarna ute 14-15 timmar per dag så strömängden minskar såklart pga det, men mellan 6 och 10 påsar per häst och månad går det åt.

          Svara
          • Birgitta

            Jag förstår dig.

            Tycker min häst är ganska renlig men det går minst 2 spånbalar i veckan, ibland 3.

  7. Lee

    Jag står i kollektivstall. Var o en köper hö o strö själv. Varje stall ansvarar för sina hagar (tråd, röja mm) Vatten, anläggningskort, gödselhantering ingår i hyran. De hade på prov för några år sedan att man fick köpa hösilage fr ridskolan, per kg. Det “försvann“ en hel del, så det var kortvarigt….

    Svara
  8. Scilla

    Nu har jag eget stall. Men fördelen med att ha inkl är att man slipper själv jaga hö… Fick byta höleverantör detta året pga köttpriserna gått upp och min bonde utökade och kunde inte längre sälja till mig. Men iaf så fick jag tag på en ny leverantör och jag tar alltid hem allt på en gång för det är skönt att veta att man har och inte behöver jaga… Tyvärr fuskade denna bonde och levererade två månadsransoner för lite!! jag var klantig och räknade ej balarna då han kom och lassade av dem med last bil och det var bråttom att få in allt…. Så nu stod jag här i januari och insåg att det var för lite (aldrig hänt tidigare) och med dem höbrist som råder nu har jag fått jaga som en galning (har äntligen fått tag på allt nu).

    Om jag hade haft min ena häst uppstallad dvs den renliga lilla petanten (han som vägra kissa inne) så går det max 4 påsar halmpellets till honom i månaden…. Min andra skitgris går på det dubbla minst.

    Svara
    • Birgitta

      Usch vilken fräck leverantör!

      Är väldigt glad att slippa jaga stråfoder och ligga ute med pengar för många månaders förbrukning.

      Jag köper havre av en bonde; 200:- för 120 kg- det är jag mkt nöjd med. Köper 120 kg/gång då jag inte har plats att förvara mer utan att det blir besvärligt.

      Svara
  9. Anonym

    Vi tar ut en kallhyra och en avgift för gödselhantering. Den avgiften kunde man ju egentligen bakat in i kallhyran men den kom till när vi hade spåncontainer och vissa valde att köpa balar istället. I vårt spånpris ingick gödselhantering så de som köpte eget spån fick betala avgiften. Vi fick sluta med spåncontainer då det östes in och östes ut otroliga mängder (gällde såklart inte alla hyresgäster). När vi började sälja balar så var det flera som drastiskt minskade mängden spån i boxen då det blev mer tydligt vad det kostade (och vi slapp betala emellan…). Dock var det ingen som hade för lite ändå. Endast en gång har vi haft en som mockade minimalt (läs spånet såg ut som torvströ)och som inte brydde sig ett dugg när vi sa ifrån. Sådant är rätt påfrestande för det går inte direkt att ”komma åt”. Var hyresgäst betalar för sin faktiska förbrukning av spån, foder och extraservice, vi väger upp all mat för att undvika svinn. Blir det svinn på spånet så får alla solidariskt dela den kostnaden (sker dock mycket sällan och blir då en ganska ringa kostnad). Skulle man som stallägare ta ut samma hyra för alla där ”allt” ingår så skulle man få ta ut en rejäl slant för att täcka kostnader för överkonsumtion = inte bra för någon. Tycker också att det är bra att var och en kan se vad saker och ting faktiskt kostar. Tyvärr är det svårt att ta ut kallhyra som täcker slitage, staket, el, varmvatten etc, dvs allt som inte syns utan bara finns…

    Svara
    • Birgitta

      Minns hur det var på en ridskola jag stod på tidigare.

      För många, många år sedan fick vi som hade egna hästar stå kvar när ridskolan sommarstängde mot att vi köpte allt strö och foder själva då.

      En hästägare hade då halm ingick i stallhyran fullständig MANI på att strö- inte ens jag som många tycker strör mycket var ens i närheten av de volymer hen la in i hästens box. Det var på fullt allvar så att hästen knappt kunde röra sig i boxen!

      När vi skulle köpa egen halm över sommaren stod hästen nästan på golvet!

      Det verkligen kokade i mig….

      Annars tänker jag att man som stallägare kunde skriva in i kontrakten att man har veto vad gäller tex strömängd, dvs tycker man att någon strör för lite och inte vill strö mer så kan man säga upp personen av den anledningen.

      Svara
    • Birgitta

      Sedan är det guld värt om man har en händig stallägare som kan laga det mesta.

      Skulle man ringa efter hantverkare varje gång en häst eller hästägare förstör något, ibland pga ren oaktsamhet, skulle det kosta skjortan och skulle man debitera hästägaren för den faktiska kostnaden hade nog många valt att flytta.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>