Som att köpa en lott

Diskuterade det här med att ta föl på sitt sto med en bekant nyligen.

För mig har det alltid varit en gåta att så många hobbyryttare betäcker i mina ögon otroligt alldagliga ston som inte tillför aveln det minsta lilla (medan det är såååå noga med hingstarna) men nu tror jag att jag har kommit på TVÅ av säkert många anledningar.

För de som säljer en 4 åring för under 100.000 torde ”vinsten” vara så försumbar enligt mitt sätt att räkna och se det att jag för egen del aldrig hade velat lägga ner tiden, besväret och ta risken under så lång tid men gissningsvis tycker många som hobbyavlar att det helt enkelt är ROLIGT med föl/ unghästar och ser det inte som samma besvär som jag utan gillar att planera betäckningen, pyssla med fölet och allt som sedan följer?

Sedan tror jag också att man, precis som när man köper en lott ändå HOPPAS på en ”högvinst” fast man vet att oddsen säger att det är nästan omöjligt, framför allt med ett ”alldagligt” sto.

Men kanske blir det just ens egna häst som föder fram nästa Totilas, Valegro eller All In?

Och då kan man ju både tjäna pengar och få sin stund i rampljuset, absolut.

Tja…det är mina teorier i alla fall och det är ju tur att det finns de som VILL avla…annars hade det blivit svårt 🙂 .

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Filippa

    Jag tror få hobbyryttare föder upp i hopp om nästa Totilas utan snarare att man har ett sto som har trevliga och önskvärda EGENSKAPER som man hoppas fölet kommer nedärva och har man både det trevliga stoet och fölet hemma så är chansen mkt större att både stoets och ens egna uppfostran blir som man önskar. Och sen är det ju så roligt med föl, precis som du skriver.

    Svara
  2. Birgitta

    Du talar om ”sto som har trevliga och önskvärda egenskaper” och jag om högst alldagliga ston: för mig är det en skillnad.

    Låt mig utveckla mitt resonemang:

    Exempel på häst lämpliga att avla på skulle vara min egen Vicke, hade han nu varit ett sto.

    Han är av modern typ (smäcker, långbent, högställd), vacker, snäll, alltid glad, har lagom med energi, samarbetsvillig, rör sig bra, hoppar villigt och bra, mycket välutbildad, helt utan olater osv.

    De jag inte fattar avlar har i skräckexemplet gjort det på ett sto som är av omodern typ (kortbent, lågställd), alldagligt utseende, mycket sur i stallet, ordinära gångarter, total brist på egen vilja till arbete, mediokra tävlingsresultat osv.

    Vad kan ett sådant sto tillföra aveln undrar jag?

    Jag menar att en häst måste ha många eller i alla fall flera mycket goda egenskaper för att man ska avla på den; det räcker inte med att hästen bara är snygg eller bara har presterat bra på tävlingsbanan (det finns ryttare som kan få en åsna att prestera…..).

    Jag gissar att många stoägare ”övervärderar” sin häst totalt; för alla är väl den egna hästen om inte finast i hela världen så nästan….

    Och så slutar det med att man inte får avkomman såld eller får ”skänka bort” den…..

    Svara
    • Minstral

      Diva är av gammal halvblodstyp, men ändå selektionssto. Skulle aldrig avlat annars. Men domarna gillade mitt sto av gammal typ så mycket att hon belönades med dubbeldiplom och anses vara ett sto som ska föra rasen vidare

      Svara
    • Minstral

      Fast helt ärligt Birgitta, Vicke är en helt ordinär häst, varken mer eller mindre. Jag avlar på det som dressyrproffsen bedömer. Vad är Vickes poäng på 3-års?

      Svara
      • Birgitta

        Jag har ingen aning om Vicke ens visades som 3-åring men jag tror inte det. Han var ju 6 när jag köpte honom.
        Har inte forskat i det då det för mig var låååångt mer intressant att han hade tävlat MSV redan som 6-åring dvs visat att han klarade en akilleshäl vissa hästar stupar på; bytena.

        Och jag tycker att du gör ett tankefel.

        För som jag skev så tycker jag att en häst måste besitta flera bra egenskaper för att den ska vara värd att avla på och vad NÅGRA, om än skickliga bedömare anser om en häst som är 3-4 år är för mig bara EN parameter.

        En bra 3-åring kan vara minst lika bra när den är 5 eller 10 år gammal ELLER så utvecklas den till en ”pissemärr”som inte har rätt inställning till arbete, som har en svår mun, svårt för att lära sig annat än basic rörelser, jättejobbig på tävling pga spändhet eller vad tusan som helst.

        Och med för mycket av DET i bagaget vet jag inte om jag tycker att ett sådant sto tillför aveln särskilt mycket?

        Jag har själv visat 3 hästar på kvalitets- samtliga avsedda för dressyr men blev i stället bedömda som lovande hopphästar. Delvis pga hur jag hade tränat dom tror jag, delvis pga talang.

        Men det är så mycket dagsformen som avgör med så unga hästar så åter igen- för mig är det inte avgörande eller allena saliggörande med bra poäng när man visar unghästar.

        Svara
        • Birgitta

          För övrigt blir jag lite förundrad över din kommentar Minstral. Den 16 februari skrev du i en kommentar att du tyckte att jag hade en FIN häst och nu är han plötsligt ”ordinär”!?!?

          Dessa två ord är inte synonymer i mitt lexikon 🙂 !

          Men skit samma…jag hade inte avlat på Vickster även OM han var ett sto- jag är fullständigt ointresserad av avel som i mina ögon är en enda stor förlustaffär med mer jobb, utgifter och huvudvärk än det är värt.

          Jag hade köpt en som yngst 2 åring om jag nu ville ha något riktigt ungt.

          Men åter igen; tur att det finns dom som vill avla.

          Svara
          • Minstral

            Ja han är fin men helt ordinär, alltså inte wow jag vänder mig om.

          • Birgitta

            På tal om utseende så ”man vänder sig om” hade det varit intressant att veta hur många som hade tagit chansen och använt All In som hingst hade det varit möjligt.

            Den hästen om någon är väl ”alldaglighet” personifierad eller vad säger du Minstal?

            Den har ju inget utseende alls att tala om, är liten och gångarterna är bedrövliga. Om vi ska hårdra det 🙂 .

            Och Valegro hade nog inte många tittat på 2 gånger idag om de inte visste vem han är.

            Så åter igen; looks är inte allt 🙂 !

          • Minstral

            När det gäller hästar som All in så hade det i så fall varit på prestation, men vad i hela friden skulle en amatör få ut av en sådan häst? Jag avlade på Diva för att hon är högt bedömd och dessutom vacker.

          • M

            All In skulle aldrig blivit godkänd av SWB då hans röntgenplåtar är riktigt dåliga enligt utsago. Givetvis är hans som tävlingshäst fantastisk men som avelsämne – njae

  3. Ellie

    Å andra sidan vet jag idioter som har typ 30 hästar varav ett par riktigt fina högpresterande ston som de köpt dyrt av absoluta elitryttare för att avla på. Tyvärr är det bara så att människan har mer pengar än hjärnceller och kan inte sköta om hästarna pga brist på tid, ork eller kunskap varpå de står i skitiga boxar utan bra mat, omvårdnad, motion eller rutiner och sen får de dräktiga stona tarmvred och kolik gång på gång och föder defekta föl innan de behöver avlivas pga sina ”magproblem” (ägarproblem). Ägaren klagar mest över den dyra veterinären snarare än att gräma sig över förlusten eller inse sina egna misstag. Samma med unghästarna som går ute utan närmare tillsyn eller ordentligt med bra grovfoder eller vatten och där benskadorna avlöser varandra och det är tur om några få håller till det är dags för inridning (men hey, lösdrift ääääär ju så naturligt och bra, läs billigt och bekvämt att rättfärdiga)
    Yey . Vart anmäler man förresten sånt och när är det läge att göra det? Efter fem döda hästar eller tio?
    Då ser jag hellre avel på medelmåttiga ston som är älskade familjemedlemmar som är så högt avgudade att ägaren vill ta ett föl på dem för att bevara en del av stoet för kommande generationer. Kanske inte beroende av meriter utan kanske bara pga personlighet.
    Att glorifiera avel som industri är verkligen inte alltid rätt.

    Svara
    • Ellie

      Och i övrigt vill jag säga att en häst inte bara blir bra pga gener. Det handlar i allra högsta grad om vilken träning och omvårdnad den får.

      Svara
  4. Ann

    Nu hade ju Vicce 888 på exteriören som treåring (dock bara 7:or på gångarterna) och som 4-åring kvalade han enkelt till finalen i hopp med sin dåvarande uppfödare tillika hoppryttare. Med det trevliga temperament han har och alltså tämligen goda egenskaper både som hopphäst och dressyrhäst så tycker jag inte han som sto hade varit så fel att avla på.

    Svara
    • Birgitta

      Där ser man! Du är mer insatt än jag 🙂 ! Det enda jag minns var att han var typ 0,1% ifrån att kvala till Falsterbo som 6-åring men det får nog tillskrivas den mycket skickliga ryttaren lika mycket som honom själv gissar jag.

      Svara
    • Minstral

      Absolut inte, skulle helt klart vara värt att lägga på en hopphingst.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>