Havre- ett utdöende foder?

Idag funderar jag på det här med kraftfoder.

Själv fodrar jag med havre sedan urminnes tider eller i alla fall sedan jag köpte min första häst; från början för att det ingick i  stalllhyran och att det då, på stenåldern, ärligt talat inte fanns något annat med att fodra med (möjligen korn men alla dessa färdigfoder fanns ej och Krafft kom efter en tid).

Numera ger jag havre för att det är outstanding billigast, jag köper av en bonde för under 2 kronor kilot men även ”i foderaffären” kostar alla andra foder både dubbelt och tre gånger så mycket.

Och ”givetvis” tycker jag att det fungerar med havren, både vad gäller hull och energi.

Intressant är, tycker jag, att i princip ingen av hästägarna i min bekantskapskrets/ stall jag känner till fodrar med havre!

Jag vet 2 personer på rak arm; den ena har 2 hästar och tränar på medelsvår/ svår nivå i dressyr och den andra säljer foderanalyser på nätet.

Lika intressant är att många som köper färdigfoder inte har någon analys på stråfodret så hur de ”vet” hur mycket hästen behöver äta är för mig en gåta, förvisso samma gåta oavsett vad man fodrar med.

Att man väljer många gånger mycket dyrt kraftfoder (runt 12 kronor kilot) kanske beror på att man ändå tycker att det är ”billigt” sett hur lite hästen äter per månad?

Så om man betalar 4 eller 12 kronor kilot och per dag kanske kvittar?

Ja, inte vet jag men det är en teori.

För så gör ju vi med Mollys torrfoder.

Nu äter hon inte det allra dyraste fodret men det finns många långt billigare sorter men jag har valt att använda mig av de märken Soyas uppfödare rekommenderade en gång i tiden.

Jag vet att de fungerar och Molly äter så lite att kostnaden blir runt 200 kronor per månad (som Henrik och jag dessutom delar på) att jag inte bryr mig om billigare alternativ.

Hur resonerar ni kring kraftfoder?  Vad fodrar ni med och hur har ni gjort detta val? Ingår det en viss sort/ mängd foder i er stallhyra?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Fodrar också med havre, men har också lagt till linfrökaka, mineraler och betrester (annat märke än betfor utan melass). Detta för att det är billigt och har bra näringsvärde. Lyssnar man på tex. Eva Dahlström som är agronom och oberoende foderrådgivare tycker hon havre är ett upplagt foder. Folk är så rädda för stärkelse och socker, men ändå ger de tex. Majs. De flesta människor tror på marknadsföring och så ser det ”mysigare/naturligare” ut att ge mussli istället för havre eller pellets. Foder är verkligen en religion

    Svara
  2. Corre

    När jag hade min ponny så fick han ca 2,5 kg havre + någon müslie blandning med havre/melass + betfor under tävlingssäsongen. Detta ihop med ett bra hösilage blev en perfekt kombo för honom. Under vintern då det inte var tävlingar så fick han knappt någon havre utan mycket korn.

    Sen så fick jag under min utbildning till instruktör också en lektion i hur man räknar ut foderstat och läser höanalyser vilket har gjort att jag har alltid haft hygglig koll på vad för foder i kombination med hösilage som bör vara optimalt och sen anpassat det efter hull/tävling/träning m.m.

    Tror lite på att många ( men absolut inte alla) faller lite på vad som trendar och vad de de kända ryttarna/kuskarna har för sponsor/avtal med.

    Svara
  3. M

    Jag ger Iform Cool (havrefritt) som passar bra till mitt hö. Har bara ston åt det hetare hållet och ger just nu ca 1 kg per dag till varje häst (tävlar regelbundet på medelsvår nivå), vid sommarvärme kan jag öka på och under vintern får de knappt 1/4 kg per dag. Det enda tillskott jag ger är ett led-medel till den äldre hästen, Slobber Mash vid tävling/resa och de två yngre som rids får även hackad luzern när jag tycker de ser lite tunna ut. Däremot är jag väldigt noga med att ge MYCKET hö, något jag var sämre på förr i tiden.

    Håller med Corre ovanför att diverse sponsoravtal säkert påverkar vad folk fodrar med.

    Svara
    • Birgitta

      Ja hade någon sponsrat mig med något färdigfoder hade jag absolut kunnat tänka mig att prova men dels funkar havre hur bra som helst på min häst och dels tycker jag att prisskillnaden är på tok för hög per kilo.

      Jag betalar inte ens 2 kronor kilot för havren och många färdigfoder kostar från 12 kronor kilot och uppåt. Och även om jag bara hade behövt ge 1/2 kg per dag av färdigfodret hade det ändå blivit dyrare…

      Sedan vill jag alltid ha foder som det tar lite tid att äta om det alternativet finns.

      Och jag har jämfört hur snabbt min häst äter 1 kg helhavre vs 1 kg müsli. Muslin sväljs ner dubbelt så snabbt…

      Det jag alltid ger är e-vitamin och av samtliga mina hästars utseende att döma 🙂 är det nog ett bra val! Det är bra för muskeluppbyggnaden….

      Svara
      • M

        Mycket mer ekonomiskt med havre! Hade gärna använt det men vågar inte byta ett vinnande koncept. Har aldrig velat fodra med müsli då jag fått för mig att det inte känns ”naturligt”, vilket är intressant eftersom jag fodrar med kraftfoder haha

        Svara
      • Maddd

        Oj här räknas det blir dyrare med havre som bas då man måste tillsätta både mineraler och ev vitaminer, betfor lr likande. Köper färdigfoder sen flera år tillbaka ligger rung 5-8kr/kg och innehåller då svenska produkter från havre, korn osv med innehåll av både mineraler och vitaminer. Hade jac fortsatt fodra med det gamla traditionella hade det kostat mig mer då min bonde slutat sölja och i butik kostar havren 7kr/kg…

        Svara
  4. LenaB

    Jag ger proteinpellets, då hästen inte behöver ett uns mer energi än han redan har men protein för att bygga hull/muskler, tycker det funkar bra då han utvecklats fint under det året jag haft honom. Han får ca 1 kg/dag, fri tillgång på stråfoder.
    Tidigare hästar har fått havre, och även jag var med på den tiden när det inte fanns en massa ”skojiga” fodermedel.
    Lärde mig dock av en foderrådgivare när jag hade en häst som hade magproblem och bla kastade i sig allt foder, att det för sådana hästar var bra med ett foder med flera ingredienser (typ ngt müslifoder) eftersom de då blir mer benägna att pilla med/tugga och se efter vad det är som ligger i krubban istället för att i princip svälja utan att tugga först.

    Svara
  5. Lee

    Har inte gett min havre, främst för jag märker att hon mår bättre i skallen av så lite stärkelse som möjligt. Just nu får hon 16 kg hö, 0.5 kg strålusern (Brogaardens utan melass), 0.4 kg linfrökaka, 0.5 kg Krafft Low Starch, mineraler, salt, nypon. Vi har massa fåglar i stallarna, och vet hur sönderhackat hästbajs ser ut pga havre, som fåglarna älskar… Inte kul o mocka i de boxarna…

    Svara
  6. Anna Karlegård

    Det ingår två kilo havre eller 1 kilo krafft i stallhyran. Vi har analys på grovfodret med bra värden för ridhästar. Mina två får inget kraftfoder alls utan jag kompletterar med 1,5 kg lusern till unghästen och 0.5 kg lusern till den äldre som vi blöter upp plus mineraler såklart. De behöver inget kraftfoder. Båda är fina i hullet och väldigt pigga och glada.

    Svara
  7. Lisa Ling

    Klart fascinerande med alla dyra helfoder. Jag har alltid kompletterat det analyserade stråfodret med havre och sojamjöl efter behov. Billigt och bra och hästarna har mått toppen. Jag tror inte på att krångla till det om man inte behöver. Men helfodren är ju bra, bara onödigt dyra men det är väl upp till var och en hur de vill göra.

    Svara
  8. jannike

    Fodrar med så enkla medel som möjligt, använde havre förr innan min häst diagnostiserades med magsår, numera går han på lusernpellets och kwickbeet. Billigt och bra då han äter 16 kg hösilage/dag istället för massvis med kraftfoder, äter ca 1-1,5 kg/dag.

    Svara
  9. Manda Stillnert

    Vi har fodrat en del med havrekross under åren aldrig hel havre då hästarna inte bryter ned det på samma sätt som de krossade dock är ju problemet att du kan inte krossa för mycket åt gången vilket blir jobbigt om du själv inte har en kross hemma. Så numera fodrar vi sportfoder ( just nu kraffts sport pellets ) till den tävlande travhästen, plus betfiber elit och sen bra hö såklart. Unghästen får proteinpellets och fri tillgång på hö och min tant får 0,5 kg musli plus Betfiber orginal på kvällarna plus bra hö. Havre kan jag inte ge henne i ren form dels pga av att de sätter sig i huvudet på henne och sen vågar jag inte längre pga av fång. Glad att hon ens kan få kraft foder numera då hon behöver de pga av ålder. Lusern kan hon inte heller äta vilket vore de bästa men hon svullnar i alla ben.

    Svara
  10. Minstral

    Mina hästar har alltid fått så lite kraftfoder att kostnaden blir försumbar även om jag fodrar med pellets, vilket jag gör.

    Svara
  11. Frida

    Ger inte havre faktiskt. Inte för att det är ett dåligt foder utan för att jag har bra tillgång till ett muslifoder som passar bra. Jag har dessutom en häst som haft magsår så vill undvika stärkelse i den mån det går (muslin är havrefri). Tror att många inte vill ge hästar för de tänker att hästarna ska bli vilda och heta av det vilket nog sällan stämmer.
    Det största problemet med foder tycker jag är man inte har koll på vad grovfodret innehåller, att man inte har koll på smältbart råprotein, energi, kalcium/fosfor kvot, inte kan skilja på vitaminer och mineraler och att man tror att man kan lösa problem med ridning och hantering men ngt nytt tillskott. Att t ex inte veta ngt så grundläggande som att en muskelfattig häst behöver mer protein och en smal mer energi (och tror att mer energi=piggare häst) eller att man tror att en bukig häst är tjock eller äter för mkt halm är ett stort problem. Dessutom blir det väldigt dyrt om man fodrar utan kunskap…

    Svara
  12. Ann

    Ja det är verkligen upp till var och en. Jag ger som du Lisa; grovfoder och havre. Toppar med soja om mer protein behövs. Gav en häst Lucern i stället för havre när han var yngre.
    Sen vet jag inte om det blir så dyrt med Mash och liknande för folk jag vet som ger detta ger typ 5 dl … Det väger INGENTING. Känns ganska meningslöst hur som. 😀

    Svara
    • Birgitta

      I ärlighetens namn tror jag att några dl Marsh/ müsli gör varken till eller från- det är vad en människa skulle kunna äta till frukost 🙂 . Men det ser gudbevars färgglatt och gott ut….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>