Torsdag- nära

Molly igår

Idag var Vicke och jag på ”Ribban” och tävlade, det är en tävlingsbana inne i Malmö utmed havet.

Miljön är svår om man har en häst som på tävling är ”rädd för människor” (hej knäpp-Vicke), många förbipasserande (på väg till stranden tex) har ingen hästvana och förstår inte att det är olämpligt att tex låta småbarn svinga sig över framridningsstaketet och nästan ramla in på ridbanan.

Skulle kunna skriva mycket mer om detta men samtidigt är det ”spelets regler”- jag känner till tävlingsplatsen sedan innan så det är ju fritt att åka dit eller avstå.

Men idag var jag faktiskt ordningspolis och sa till överdomaren då en person ställde sig mitt på framridningen och höll lektion för en ryttare.

Nog för att framridningen var stor men samtidigt gick 3 klasser på olika banor och dessutom tycker jag att man alltid måste ställa sig frågan ”hur skulle det se ut om alla gjorde så”- i detta fallet tog med en person som skulle stå inne på framridningen?

Personen fick vackert krypa bakom staketet efter att jag påtalade ovan och det kändes bra att överdomaren agerade direkt.

Själv fick jag till en förhållandevis bra ritt med tanke på att en pojke kom bärande på 2 solstolar över huvudet precis vid banan under min ritt (!) och procenten 64,8 blev nästan de jag eftersträvar, dvs 65.

Vi ligger numera ofta på runt 70 % i galoppdelen så där är vi lika säkra som vi är kassa i travrörelserna 🙂 .

Men det går framåt med mikroskopiska steg och det känns bra- ja, inte att det går så sakta men att det trots allt blir förbättringar.

Och konkurrensen är ju vad den är i Skåne, flera på 68 procent blev inte placerade!

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert

  Rätt intressant hur folk tar sig friheter i tid och otid .. Tröttsamt om inte annat kan jag tänka mig. Fast ska inte säga de det händer även inom travet att folk tar sig friheter som man skulle vilja säga till om 😉

  Svara
  • Birgitta

   Tycker inte att det är ovanligt i alla fall och det får också fortgå för att andra inte vågar/ ids säga ifrån eller helt enkelt inte bryr sig.

   Svara
 2. Hästis

  Min tittiga häst blev mycket bättre när jag satte på en ljuddämpande huva. Har aldrig tänkt på att ljudet skulle ha med tittighet att göra men för min häst är det tydligen så. Kan vara värt att prova., jag köpte denna: https://www.aleridsport.se/flughuvor-taevling/98-soundless-ljuddaempande-flughuva-equiline.html
  Innan alla kommentarer om att man ska minsann kunna rida sin häst utan diverse hjälpmedel, det är fusk osv så håller jag med min tränare som sa att om vi kan hjäpa henne på ett bra sätt att slippa adrenalinpåslag så är det bara bra.

  Svara
  • Birgitta

   Lustigt att du tar upp det för just igår erbjöd en av mina stallkamrater mig att låna hennes ljuddämpande luva.

   Jag vågade inte använda den eftersom jag inte var säker på om det är tillåtet och hade inte tid att kolla det utan lyckades snabbt hitta en av mina vanliga luvor i stället (mot insekter).

   Men om det hjälper mot tittighet vore det ju utmärkt.

   Svara
 3. Hästis

  Det är stor skillnad på en vanlig huva jämfört med en som är ljuddämpande o enligt beskrivningen så är dom numera tillåtna på dressyrtävling.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>