Stallutveckling

Läste denna artikel nyligen och känner igen mycket i att vi inte har kommit så långt i att effektivisera stallarbetet som vi skulle kunna.

Jag tror inte bara att det handlar om ekonomi/pengar även om detta så klart oftast krävs om man ska göra någon förändring utan det är nog en attitydfråga eller vad jag ska kalla det också.

Vissa hästägare trivs med att stå och mocka i 30 minuter medan de filosoferar över allt möjligt men som stallarbetare är man, eller BORDE man vara tacksam över allt som underlättar ens arbete, gör det enklare, fysiskt lättare osv.

Jag har besökt en del nybyggda stall och ridhus där tex tunga dörrar/ ridhusportar öppnas automatiskt genom en knapptryckning- väldigt smidigt och ergonomiskt idealiskt.

Stalluften är en annan sak som absolut går att modernisera.

Det finns tveklöst bättre sätt att reglera temperaturen på än att öppna eller stänga stalldörrarna men det kostar givetvis att installera apparaturen och åter igen; även viljan till förändring ska finnas.

Finns redan företag som jobbar med detta, exempelvis Sauter som sysslar med rumsautomation och vars produkter, mål och visioner är att bland annat göra driften av nya (och även gamla) stora byggnader (exempelvis stora stall och lantfastigheter) så automatiserade och även så miljövänliga som möjligt.

Kortfattat kan deras lösningar göra att en eller väldigt få personer kan sköta om stora byggnader helt själva samtidigt som driftkostnaderna minskar ordentligt. Det kan anses väldigt futuristiskt och framtidsinriktat att nu även stora klossar till byggnader går att automatisera mycket längre än man tror men automatiseringen sparar extremt mycket på miljön då sensorerna och automatiken exempelvis gör att ingen onödig värme och energi släpps ut eller att vissa utrymmen är för varma. Det gör även att byggnader som exempelvis stall skulle kunna hålla perfekt temperatur och luft året om.

Jag hade i alla fall med glädje stått i ett så automatiserat stall vad gäller temperaturen och sluppit det väldigt vanligt förekommande tjafset om öppna vs stänga dörrar/ fönster, om vem som fryser (oftast hästägarna långt mer än hästarna) osv.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Jenny

  I värt stall sköts ventilationen automatiskt (takfönster som öppnas). Så skönt med bra luft

  Svara
  • Birgitta

   Låter jättebra.

   Jag har som nämnts genom åren upplevt massvis med tjafs kring öppna vs stängda dörrar och fönster vintertid- ibland befogat för att tex inte vattenrör ska frysa men lika ofta för att någon hästägare fryser.

   Minns när jag jobbade på en ridskola för tusen år sedan.

   När man kom vissa morgnar stank det av ammoniak och luften var hur instängd som helst. Men den ridskolan ligger i en storstad- lite mer riskabelt att ha öppna fönster och dörrar än ute på landsbygden. Och den medvetenheten kring stalluft som finns idag fanns inte då….

   Svara
 2. Frida

  När det gäller luft så håller jag med, nästan det viktigast att luften är ok i stallet.
  Läste också den artikeln och håller med i ett yrkesmässigt perspektiv, det är helt orimligt både ur ergonomisk och ekonomisk synvinkel att större stallar fortfarande är så omoderna. Minns att vi (2 personer) med handkraft lyfte upp en rundbal halm på en kärra som vi sedan släpade genom stallet när jag jag jobbade. Och att stå och packa ikeakassar i stall som är professionella? Finns det verkligen inget mer arbetsbesparande sätt?
  Att det inte är så modernt i små hobbystall och inhyrningsstall där varje hästägare fixar till sin häst kan jag köpa, det är inte så slitsamt att bara fixa till några enstaka hästar och de flesta av oss mår bara väl av den vardagsmotionen som lite mockning och höpåsepackande ger. Men i stora, professionella stall är det märkligt att vi inte kommit längre…

  Svara
  • Birgitta

   Word.

   Sedan VILL jag mocka själv och där finns det väl 2 läger. De som tycker att det är jätteskönt att slippa och de som vill gå och så peta i boxen i en evighet och få det så där fjantigt pedantiskt som man bara kan pyssla med när man bara har en häst 🙂 .

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>