Hur låser ni?

Att stölder kan förekomma överallt är ingen nyhet, således är varken hästmänniskor eller stall förskonade.

Läste senast idag om att ett stall bestulits på…..ensilagebalar….det är ju verkligen inget man bara tar under armen eller ens i bilen och kör iväg med!?!?!

Idag är jag lite nyfiken på hur ni har gjort i era stall och anläggningar för att hålla tjuvar stången?

Har ni lås på era hästtransporter?

Hur låser ni sadelkammaren?

Att låsa in hästarna är väl inte så smart OM det tex skulle börja brinna men mycket annat kan ju också vara värt rätt mycket pengar, bara en sadel kostar ju lätt 30.000 eller mer.

Och lyckas man då roffa åt sig 10 stycken….

Ett problem som jag kan uppleva med att man låser med nyckel är att man aningen har en nyckel gömd någonstans eller att ALLA har vars en nyckel och jag tycker att båda alternativen har sina brister.

Om det bara finns en nyckel finns risken att någon råkar få med sig den hem= andra kommer inte åt sina saker förrän personen återvänder med nyckeln.

Om å andra sidan alla har nycklar händer det förr eller senare att dessa tappas bort vilket inte heller känns så säkert.

I vissa stall har man kombinationslås på dörren och detta är väl inte så dumt bara man ändrar siffrorna då och då eller när folk flyttar ut.

Annars har man efter ett tag hur många människor som helst som känner till koden och som dessutom kanske har berättat den för medryttare, andra som hjälper till med hästen osv.

Det bästa tänker jag vore om man hade RFID-taggar som man kan programmera som man vill.

När någon flyttar eller för den delen tappar sin tag så tar man bara bort den ur systemet och så behöver man inte oroa sig för det mer.

Men nu vill jag veta vilket system ni använder er av och hur ni tycker att det fungerar. Känns det säkert, har ni haft stölder och har ni idéer om andra lösningar?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Lås på sadelkammare. Vi låser även stalldörrar på natten som är mot baksidan. Kommer någon in på framsidan märker hunden det.

    Svara
  2. Filippa

    Kombinationslås på alla dörrar (flera in och två sadelkammare) – olika koder på alla lås. Funkar jättebra för oss trots att jag bara orkat lära mig två koder (in och ”min” sadelkammare).

    Svara
      • Filippa

        Koden till sadelkammaren byttes efter att en ”misstänkt” tjuv fick flytta, resten är samma som det alltid varit.. Liten omsättning i mitt stall, men ändå. Fast jag är tacksam så länge jag slipper lära mig nya koder =)

        Svara
  3. Anna

    Beroende på var stallet låg skulle jag nog hellre se att det var låst på natten än inte. Kanske inte långt ute på landet där det inte rör sig mycket folk, men definitivt om det låg i närheten av en stad eller ett samhälle.

    Chansen att någon förbipasserande skulle rädda hästarna känns ganska liten och dessutom tror jag inte ”kreti och pleti” skulle vare sig våga eller kunna rädda hästar ur ett brinnande stall. Det skulle väl möjligen vara om det fortfarande bara brann så lite att man kan släcka det med handsläckare men vad är oddsen att någon skall gå förbi på natten i just rätt ögonblick för att upptäcka en liten minibrand? Att gå in i ett stall som redan brinner är alldeles för farligt, det hoppas jag inte att någon är så dum att de skulle göra, det är bara att vänta på brandkåren och de tar sig ju in även om det är låst.

    Låst stall med ett bra larmsystem (och bra ventilation eller öppningsbara fönster med galler) vore nog mitt ideal, gärna direktlarm till en övervakningsfirma eller brandkår. Sedan kan man ju sätta upp telefonnummer att ringa så att en eventuell förbipasserande kan slå larm även till stallets ägare eller någon annan ansvarig.

    Svara
  4. M

    Vi har lås och larm i sadelkammaren. Kameraövervakning på både gård och stall samt stora grindar in till gården

    Svara
  5. Camilla

    Vi hade inbrott på grannanläggningen så var rätt oroliga ett tag…

    Låst och larmad sadelkammare med galler för fönstret.
    Förutom ”vanliga dörrlåset” är det låst med en tvärslå i järn och ett REJÄLT hänglås. Hänglåsets nyckel är på ett dolt ställe i huset, i en nyckelgömma med kodlås.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>