Är ni oroliga?

Nu skördas det hö/ ensilage på flera håll i Skåne och alla jag frågat vittnar om myyyyyycket mindre skörd än föregående år.

Man hoppas på att kunna ta en andra och till och med tredje skörd men det är så klart inte bara att ”gå ut och hämta”- det kostar tid, maskiner osv.

Dagens fråga är om ni är oroliga för att inte få in/ kunna köpa tillräcklig mängd stråfoder?

Har ni avtal med någon bonde?

Är ni bekymrade över högre priser?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Malin

    Vi har fått in allt vi behöver på första skörden så nej inte alls orolig.

    Svara
  2. Frida

    Har ju arrende som ”vår” bonde ensilerar av men är lite nojjig att det inte ska bli tillräckligt och att det blir svårt att få tag på om vårt inte räcker. Men det är bara att ha is i magen, kan ju inte påverka vädret och det brukar alltid lösa sig.

    Svara
  3. Madeleine

    Har köpt hö av samma bonde mimst 10 år.
    Han sa att skörden bliv ca 30’/, mindre i år.
    Vi får hålla tummarna för att det räcker och inte blir alltför dyrt.

    Svara
  4. Anna Hassö

    Jag tror det kommer att slå mycket hårt. Vi som tar emot hästar är väldigt oroliga, vet att det kommer att bli så dyrt att vi måste höja priserna avsevärt. Jag ser på andra verksamheter, då det kommer att vara svårt att ha stallet fullt.

    Svara
  5. Cia Wigström

    Det är klart att man är orolig. Första skörden är mkt mindre än vad den brukar vara ca 50% av vad vi brukar få pga att tillväxten inte varit optimal pga torkan. Tid och jobb för skörden är detsamma som om det vore full pott…
    Vi hoppas på en vettig andraskörd för att kunna få stråfodret att räcka åt våra djur.

    Finns alltså risk att stråfodret blir dyrare.

    Svara
  6. Magdalena Haupt

    Nu vet man iaf i tid och kan planera in hela årets åtgång. Kanske halmen blir bra så man kan dryga ut med halm och lusern..

    Svara
  7. Minstral

    Vi har kvar sen ifjor och fått bra skörd i år. Kommer bli värre med halmen som det inte blir några längre strån av pga torkan. Så hur det än utvecklar sig med vädret så är halmen redan körd.

    Svara
  8. Filippa

    Det är sjunde JUNI. Extremt gott om tid att hinna regna och få in flera skördar.

    Svara
    • Birgitta

      Hoppas du har rätt. Jag är ingen bonde och har inte tillräckliga kunskaper men med den öken som råder nu och utan aviserat regn så är det inte konstigt att man oroas tycker jag.

      Sedan ser det kanske olika ut i olika delar av landet men tex gräsmattorna i byn där jag bor är fullständigt gula.

      Svara
    • Minstral

      Det hjälper tyvärr inte att det är tidigt, tillväxten har avstannat och grödan börjat torka. Det är som med föl, hjälper inte om man ger näring senare om de missar det första – Annika, bonde

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>