Tävla till varje pris?

Läser denna artikel och funderar….

Artikeln avslutas med orden ”Elizabeth hoppas att hennes resa med Rio ska inspirera andra ryttare med blinda hästar” och tja….jag är inte säker på att man SKA inspirera andra till att rida och till och med tävla på blinda djur.

För övrigt tycker jag över huvud taget att det ibland har gått för långt när man ser bilder på och/ eller läser om husdjur som fått tex diverse proteser och som hoppar omkring med dessa men det är kanske lätt för mig att sitta och döma utan att ha sett djuren IRL.

Jag tror att jag själv hade varit rätt så bestämd med att tex inte hålla en blind hund eller häst vid liv men vem vet…skulle det inträffa så är det kanske andra ställningstaganden man skulle göra.

Hur tänker ni?

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda

  För att inte tala om när någon av systrarna Päivirinta (Lilli & Sussi) amputerade benet på en vild räv i ngt. program på Tv3 för några år sedan.

  Svara
 2. Anna

  Jag följer en blind häst (eller ja, hästens ägare är det väl om man skall vara petig) på Facebook och jag håller nog med om att i 99 fall av 100 skulle jag säga att det är bättre att avliva. Jag ser vilket enormt arbete den här människan gör med sin blinda häst för att den skall ha det bra och det engagemanget tror jag inte gemene man har vare sig tid eller kompetens för.

  Reagerar också ofta på annonser där hästar (särskilt före detta tävlingshästar) med olika allvarligare hältor eller ryggproblem annonseras ut som sällskapshästar, hur många människor kan möjligen vara intresserade av att hålla en osund, stor häst med alla kostnader det innebär utan att kunna använda den till något? Antingen får man väl själv ta ansvar för sitt djur även efter en skada eller så får man nog fatta det tråkiga beslutet att avliva den hellre än att försöka lämpa över det på någon annan. Speciellt när det står i annonsen att den inte är lämplig för nybörjare… då är den antagligen inte så skojig att hantera heller om den bara står och skrotar.

  Svara
  • Birgitta

   Antar att du menar Endo the blind på Facebook?

   Annars håller jag med dig helt.

   Många klarar inte av att fatta svåra beslut kring sina djur utan dumpar antingen över problemet på någon annan eller, som i vissa fall, väljer att avla på skadade ston.

   Även om skadan inte är ärftlig kan det i en del fall vara en otrolig belastning för ett sto att vara dräktig om hon har så ont i ett eller flera ben/ rygg att hon anses ”obrukbar”.

   Och att just tävla fattar jag verkligen inte.

   Som du skriver finns det säkert enstaka människor som kan ge blinda/ handikappade djur ett bra liv men dels är de i minoritet och inget gemene man skulle klara av på samma vis och dels finns det väl gränser kring vad dessa djur ska användas till tycker jag.

   Svara
 3. Manda Stillnert

  Fanns iallafall förr en hingst (?) som var bild men reds inom akademisk ridning högt har jag för mig. Han var prickig funderar på om de var en knabstrup kanske. Vilket fall som helst han hade inga problem alls med livet som ridhäst som jag förstod de.

  Svara
   • MandaStillnert

    Så var de nog, är så dålig på att komma ihåg namn 😛 Men iallafall läste om den för några år sedan och vart faktiskt väldigt fascinerad då hästen verkade leva ett bra liv. Själv tog jag bort min första häst vid ålder av 32 år när han började se dåligt, han började missa stalldörren vilket han aldrig hade gjort tidigare.

    Svara
 4. Frida

  Jag tycker det är skitsvårt, vi VET ju faktiskt inte hur hästen upplever det egentligen. Det finns ju hästar med bara ett öga som klarar sig hur bra som helst, då saknas ju en ”hel sida” för hästen. Men bägge ögonen vet jag inte hur det fungerar. En blind hund hade jag, om den verkar må bra, faktiskt kunnat ha kvar. Hundar ser rätt dåligt och deras största sinne är luktsinnet, det nästa största hörseln och sist synen. Jag skulle tro att en hund som förlorar luktsinnet (vet inte om det är kan hända) är lika jobbigt för dem som om en människa förlorar synen då synen är vårt viktigaste sinne. Men hästar vet jag inte, de ser väl inte jättebra men helt blind verkar så där, jag hade i alla fall varit orolig för min egen säkerhet om inte annat.

  Svara
  • Birgitta

   Fast att vara blind på ett öga eller bägge är en ENORM skillnad.

   Jag har sedan födseln 30 % syn på ena ögat- tänker aldrig på det.

   Vet flera enögda hästar som fungerar som vilken annan häst som helst och tom tävlar men helt blind…..nääää….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>