Fråga från en läsare om stallplatser

En läsare har skrivit och frågat vad jag tycker att man ska tänka på när man letar stallplats.

Jag skrev ett inlägg om detta i höstas och väldigt uttömmande så man kan läsa både det och en aningens kortare version här nedan.

Jag har genom åren tittat på ganska många stallplatser då jag tycker att det är bra att ha koll om, ifall, att man någon gång skulle vilja flytta hästen.

Och i detta inlägget tänkte jag förklara vad JAG tänker på och tittar efter vilket så klart kan variera massor utifrån vem man är, vad man har för typ av häst och vad man söker.

Har man tex en brötig häst som är jobbig att fånga i hagen, leda osv ska man enligt mig inte leta stallplats där utsläpp/ intag sköts kollektivt av många; det är bäddat för både irritation, skaderisk och att andra försöker ”uppfostra” hästen vilket jag anser är ägarens uppgift och dessutom ska göras konsekvent och inte på 5 olika sätt beroende på vem som för dagen håller i grimskaftet.

Men här är en del av mina ”viktiga punkter”:

* Vad blir den TOTALA kostnaden för uppstallning? Vad ingår och vad måste köpas till? Är det lätt att köpa till det som behövs och finns det lagringsutrymme för detta?

* Vad blir bensinkostnaden för att köra till stallet och därifrån till aktuell tränare? Hur är vägen till stallet? Mestadels motorväg eller slingrande grusvägar kan göra enorm skillnad och påverkar också slitage på bilen. Att ständigt skumpa fram och kryssa mellan hålor i vägen skadar bilen mer än vad man kanske tänker på.

* Hur ser ridhusbotten ut? Vad är det för underlag och sköts det? Hur ofta vattnas och harvas det? Jag har sett både ridhus som har varit ökentorra och så djupharvade att jag inte hade vågat skritta där= farligt och därför oanvändbart.

*Hur är förvaringsutrymmena för ens saker? Är det fuktigt i sadelkammaren? Är allmänna utrymmen skitiga och spelar detta mig någon roll? Om stallet däremot är pedantskött- kan jag ställa upp på detta eller kommer jag att bli stressad över att inte ett halmstrå får ligga på stallgången utan att man ska få det påpekat för sig?

*Hur ser hagarna ut? Och vilka tider går hästarna ut och in? Är det olika tider beroende på årstid/ väder? Får man lägga ut foder i hagen? Lunchfodras det och av vem? Finns sjukhage?

*Vilka åtaganden förväntas jag utföra som inackorderad? Kan jag köpa mig fri från stallpass? Vad gäller om jag eller min häst tar sönder något? Vem lagar/ köper nytt?

*Hur ser uteridningsmöjligheterna ut och hur viktigt är detta för mig? Hur mycket måste man rida på trafikerade vägar? Finns det flera alternativ på vägar eller handlar det mest om att rida på en och samma grusväg fram och tillbaka?

*Hur ser mina möjligheter till att åka till stallet mer än en gång om dagen ut (om hästen blir skadad/ sjuk tex). Kan jag få hjälp av någon om jag inte själv kan åka ut flera gånger om dagen?

*Hur många ska dagligen hantera min häst och hur bekväm är jag med att det kanske inte alltid är jättevana personer som gör detta? Är min häst ”säker” nog att hanteras av ”vem som helst” (vet ställen där man tex har praktikanter med olika funktionsnedsättningar och utan tillräcklig handledning = potentiell skaderisk som jag ser det).

*Vilket rykte har stallet? Jag vill ändå påstå att ”ingen rök utan eld” och stall som ständigt annonserar att de har lediga boxplatser ska man verkligen vara på sin vakt mot.

Ja, det finns massor att ta hänsyn till tycker jag och säkert mycket jag missat men hoppas att läsaren fick lite vägledning i alla fall.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>