Fredag: jag har gjort en film

Idag hade jag med mig min älskade man till träningen för Olof- jag ville passa på att bli förevigad på film när han för en gångs skull kunde följa med.

Olof filmade i några få minuter sist och det räckte för att jag skulle hinna bilda mig en uppfattning om olika saker.

Och kan ni fatta; jag som är oteknisk och trögfattad har lyckats sätta ihop en film av en massa småsnuttar från telefonen?!?!

I jämförelse med mina tidigare mycket märkliga alster är detta banne mig ett mästerverk 🙂 så ni får se förbi att det kanske inte är det mest intressanta ni har sett i träningsväg.

Men jag tänker att någon kanske ändå är liiiite intresserad av att se och höra hur det kan gå till på våra träningar på ett ungefär- det brukar se ut så här och är inte redigerat utan det var de snuttar min man filmade helt enkelt.

Det blev mycket nötande av enkla byten som vi ibland gör jättebra och ibland inte alls som jag vill att de ska göras och kännas- idag blev det många försök…

Filmen ser ni här!

37 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Olof är verkligen bra på en högre nivå, men där du är skulle jag vilja se mer framåt och så tydligen även domarna.

  Svara
  • Birgitta

   Jasså? När jag ridit så som på filmen har jag inte fått påpekande om ”mer framåt”???

   Tycker själv att det ser hur bra ut som helst liksom många med mig.

   Hittade däremot en film från en tävling för 2 år sedan och blev helt förundrad- det såg ut som att jag red i ultrarapid 🙂 !

   Svara
  • Dressyrtant

   Väldigt konstig kommentar. Det där är samling. Både fram och bakben rör sig lika mycket. Att rida msv b upp till b5 som Birgitta gör med goda resultat visar att hon är på rätt väg. Att rida mer framåt innan hästen är stark nog i samling gör att hästen går sönder.
   Heja Birgitta! Det ser skitbra ut!

   Svara
   • Minstral

    Detta är så himla typiskt svenskt och snarstucket. Stryker man inte medhårs så blir det ramaskri. Suck

    Svara
    • Birgitta

     Snarstucket? Ramaskri?

     Du har fått TVÅ personers kommentarer på din kommentar som för övrigt känns både oberättigad och onödigt kritisk till både mig och Olof.

     När/ om du någonsin tränar/ tävlar ”där jag är” (ditt citat) kanske du förstår min och Dressyrtants synpunkter liksom Olofs träning av mig och Vicke som ekipage bättre.

     Dessutom har du uppenbart fel vad gäller domarnas åsikter då ingen domare önskat att jag skulle rida mer framåt när jag rider som på filmen.

     När jag ridit långsammare och mer oengagerat: absolut!

     Svara
    • Frida

     Eller snarare en helt adekvat reaktion på en onödig och rätt så oförskämd kommentar. Förstår inte behovet av att, oombedd, berätta för andra vad de gör för fel. Tycker du inte att det är tillräckligt bra? Låt det vara det då. Man måste inte kommentera allt man tycker, i synnerhet inte som det inte efterfrågades kritik.

     Svara
     • Birgitta

      Det var ursäkta uttrycket ta mig fan spot on Frida!

      Kunde inte sagt det bättre själv.

      Jag har tidigare varit väldigt tydlig med att jag inte vill ”utsätta” Olof för oombedd kritik då detta inte är hans blogg för fem öre.

      När jag nu gör ett undantag och visar en film där allt ser tillräckligt bra ut (ja inte enligt Minstral då) och han kommer med vettiga kommentarer och åsikter känns det otroligt onödigt att hugga som du gör Minstral- jag efterfrågar ingenstans varken dina eller någon annans åsikter.

      Inte konstigt att ”folk” är så rädda för att lägga filmer på nätet.

      Och jag instämmer helt i Fridas tips om att vara tyst om man inte har något vettigt/ snällt att kommentera.

      Det är by the way anledningen till att jag inte kommenterar DINA filmer på nätet Minstral…..

     • Minstral

      Jag har inte kritiserat Olof. Genom din kommentar visar du tydligt det jag redan visste, men det är ju inte okänt att du är ogin, eller avundsjuk?

     • Birgitta

      En avslutande kommentar från mig Minstral då jag tycker sådana här diskussioner är väldigt trista vilket jag redan poängterade för några månader sedan då du kommenterade min ridklädsel på bloggen på ett mycket tråkigt sätt, också då oombedd och då detta också väckte en del frågetecken från andra kring om du har någon ”issue” med/mot mig (jag har ingen aning).

      Du skriver:

      ”Olof är verkligen bra på en högre nivå, men där du är skulle jag vilja se mer framåt…”.

      Jag kan inte tolka detta på annat vis än att du anser att Olof borde uppmana mig att rida mer framåt= en form av kritik eftersom han inte säger något om detta i filmen.

      Varför nämner du ens Olof?

      Vad jag skulle vara avundsjuk på enligt dig har jag ingen aning om- jag ÄR förvisso avundsjuk på en massa saker i världen/ livet men det är nog de flesta men exakt VAD du tänker på vet jag ej och anser ej heller värt att diskutera/ spekulera i här.

      Jag ville bara visa en enkel film och var imponerad över att jag lyckades få ihop den dessutom- inte åter hamna i så här trist diskussion pga dig.

      Å andra sidan mitt eget fel- jag kunde bara raderat kommentaren när jag tänker efter. My mistake.

     • Minstral

      Nope jag menar att Olof är bättre på ekipage på högre nivå och att du behöver mer basic.

 2. Liv

  Birgitta! Jag vill verkligen berömma dig för ett ’moget’ och behärskat svar! Själv hade jag blivit troligtvis tokig. Något av det värsta jag vet är när ’folk’, O-OMBEDDA, kommer med pekpinnar och diverse kommentarer som rör ens ridning. Ofta i en en väldigt negativ klang med åsikter som ’det här ser inte bra ut, för långsamt, för fort, för såsigt, för låg i formen, för hög i formen bla bla).

  VAD ger människor friheten att komma med sådana åsikter? Bortsett från att det är rent oförskämt att komma med sådana åsikter; dessa människor är troligtvis inte världselit. Jag personligen skulle ställa mig frågan: vad gör att jag ska lyssna på dig och inte min egen tränare? Har personen bakom sitt nick meriter upp till ridskolenivå eller snackar vi VM-medaljer?

  Om jag någonsin vill kommentera utåt rakt till personen i fråga, så gör jag det i form av tips. Exempelvis, så här gjorde jag för att komma runt det där speciella problemet. Mycket trevligare och bra mycket mer givande och konstruktivt än bara fattiga kommentarer som ovan.

  Så nej, av mig Birgitta kommer du aldrig få höra någon kritik av negativ karaktär så länge du inte rakt ut frågar efter det. Men det är en helt annan sak och det borde folk lära sig!

  Svara
  • Birgitta

   Man kan absolut besitta mycket skicklighet utan att själva ha ”presterat” men tveklöst är det så att det ska ganska mycket till för att jag ska lyssna mer på andra än Olof. Då fick det vara Carl Hester typ 🙂 .

   Sedan är det också så att man kan träna på ett sätt och tävla på ett annat.

   Nu ÄR det inte så på filmen men ibland rider jag med mer samling på träning, ”tvingar” Vicke att byta i lite undertempo för att han i förlängningen ska bli starkare osv.

   Svara
   • Liv

    Ja självklart kan man besitta mycket kunskap utan större tävlingsmeriter. Men sådant har man ju knappast någon aning om i de flesta fall när folk kommenterar bakom nick som många gånger är lika med Musse Pigg o annat 🙂

    Svara
    • Birgitta

     Nej, i vissa fall känner man inte alls till vem som döljer sig bakom nicken och kan vara otroligt nyfiken på det 🙂 .

     Frida tex….ibland är jag nästan rädd att folk ska tro att hon och jag är samma person 🙂 då vi tycker väldigt lika i mycket och uttrycker oss ungefär likadant.

     Minstral vet jag dock mycket väl vem det är IRL liksom exempelvis hennes ridkunskaper och tävlingsprestationer.

     Svara
     • Birgitta

      Tycker det i alla fall hedrar Minstral att hon skriver under ordinarie nick.

      Förr var det ofta så att så fort jag la upp bilder/ film kom det kommentarer från nick som aldrig skrev annars?!?!

 3. Anonym

  Ser så trevligt ut tycker jag. Harmoniskt och mjukt. Som min tränare brukar säga: man blir ridsugen. Och så känner man ju inte alltid. Nu hade jag ljudlöst på så jag enbart ser, men en bit in i filmen har man växlat upp traven ett snäpp och det ser jättefint ut!

  Svara
  • Birgitta

   Att bli ridsugen av att se andras hästar är ett av de högsta betygen jag själv kan ge 🙂 !

   PS. Att jag rider lite långsammare i slutan är för att detta är en av våra största akilleshälar- jag KAN i dagsläget inte rida mer framåt utan att hela rörelsen rasar.

   Jag borde kanske skrivit det i inlägget.

   Svara
 4. Minstral

  Ang mina tävlingsmeriter så köpte jag en svankryggig, avdankad häst för 30000 som jag tog upp till LA med liknande poäng på nedre skalan som du och Vicke hade på samma nivå, det talar för sig själv. Du är själv jättebra på att hugga och visa tydligt att du inte alltid kan glädjas med andra. Jag kan förstå att det kommer reaktioner när jag skriver men jag säger vad jag tycker och står för det. Du är själv ganska snabb på att döma så what goes around comes around.

  Svara
  • Birgitta

   Tja….skillnaden mellan våra hästar är att jag trots allt HAR placeringar i LA på långt bättre procent än du och även placeringar i MSV B vilket inte du har.

   Detta har jag dessutom med 3 olika hästar om det nu spelar någon roll. Känns som värsta snoppmätartävlingen så jag avslutar här.

   Svara
   • Minstral

    Men ingen av dina hästar har kostat 30000, det är du som drog upp tävlingsresultat där jag rimligen lyckats bättre med materialet till buds. Där ligger vi ganska lika på samma nivå, du med dyr häst och jag med ett ök. Så nää, det säger allt eller inget. När jag kommer ut med Diva har jag en finare häst och får se om jag kan förvalta.

    Svara
    • Birgitta

     DET är en intressant diskussion och ämne för ett separat blogginlägg; om vad man betalat för en häst ska/ brukar reflektera dess kommande tävlingsresultat.

     Jag tycker din jämförelse och slutsats Minstral haltar betänkligt och beroende på massvis av olika anledningar.

     Om vi ska ta inköpspriset 30.000 var det just den summa Heron kostade och det var även på den tiden något av det billigaste man kunde få en vanlig ridhäst för och faktiskt typ den enda vettiga anledningen till att jag köpte honom- jag hade helt enkelt inte mer pengar.

     Trots detta och trots min orutin tävlade denna häst med mig 130 med placeringar samt startade St Georges flertalet gånger. Hade 99 placeringar i hoppning och dressyr med mig.

     Att man köper en häst billigt eller dyrt KAN påverka framtida resultat men behöver absolut inte göra det- det är sååå mycket annat som spelar roll.

     Äldre hästar är tex per automatik billigare.

     Att du kallar din häst ett ök eller poängterar att den är svankryggig tycker jag inte säger speciellt mycket- det finns säkert de som hade kunnat rida den både bättre och sämre än du.

     Ja, jag skulle kunna skriva mycket mer och gör det kanske i ett separat inlägg men tycker det har lite med detta inlägg att göra.

     Svara
 5. Ann H

  Vad gäller negativa kommentarer så tycker jag att man kan ge dem i de fall mottagaren önskar detta. Annars kan man vara snäll och generellt se på saker med rätt glasögon på. Tittar man på ett GP-ekipage, ett MsvB-ekipage eller ett LC-dito så anpassar man sig efter DET.

  Ev personliga vendettor är ytterst fånigt och även obehagligt.

  Svara
  • Minstral

   Du har helt rätt Ann, blir ju ganska tokigt, därför raderar jag härmed bloggen ur mina favoriter.

   Svara
 6. LenaB

  Det var ju ett tag sedan jag såg era träningar sist och jag måste säga att det hänt en hel del! Bärigheten tex, och stadigheten, och så formen som har kommit upp mycket! Härligt att se:-)
  Vicke är ju en väldigt fin och trevlig häst, en typ av häst som tilltalar mig, men utan korrekt träning, ridning och en bra tränare som kan coacha ekipaget så händer ju inte så himla mkt, och här tycker jag nog det hänt en hel del!!

  På tal om att kommentera andras ridning så var jag på kurs i helgen och det var som vanligt väldigt trevligt och lärorikt, det som slog mig efter att jag hade funderat på VARFÖR jag upplever de här kurserna så trevliga (jag känner oftast inte mer än ngn enstaka deltagare) är att ingen kommenterar andras ridning/hästar på ngt negativt sätt utan det är bara positiv stämning och vänliga kommentarer – sådant lyfter verkligen!!

  Svara
  • Birgitta

   Ja du har sett oss IRL några gånger genom åren Lena så det är roligt att även du ser skillnad. Ibland blir man ju hemmablind…..

   Svara
 7. Hedwiginnan

  Det är alltid intressant att se andras träningsupplägg. Att rida är lätt, att rida bra är verkligen jättesvårt.
  Att ge negativa kommentarer när man inte bett om kritik eller andras åsikter är lite märkligt. Att göra personliga påhopp är oschysst och elakt och ofta ligger det något annat bakom.
  Men Birgitta, jag har faktiskt vid mer än ett tillfälle sett dig ge och även fått lite märkliga kommentarer.
  Bl.a. Skrev du till mig att hästen hade ett jättefult träns när jag la ut en fin huvudbild på min ena häst tagen av en fotograf. Att tränset var så fult att det förstörde bilden. Visserligen tog du bort den kommentaren när jag ifrågasatte ditt syfte. Jag har även sett ganska tråkiga kommentarer från dig i Nina Raedemakers blogg. Också helt oombedda.
  Jag tycker inte att Minstrals kommentar här var speciellt trevlig och det känns som att det ligger något annat bakom. Någon osämja o gammalt groll.
  Det är känsligt att lägga ut film. Man blottar ju sig ganska mycket.
  Ditt och mitt upplägg är ju väldigt olika även om jag tror att vi har ungefär samma mål. Jag upplever också att våra resultat inte skiljer sig så jättemycket så vilket som är bäst upplägg handlar väl bara om olika åsikter.
  När jag rider för Per så är det otroligt mycket fokus på att hästen ska vara rund och lösgjord. Det är nästan det enda vi jobbar med. Har jag någon tävling så jobbar vi med lösgjordheten första dagen och tittar på programdelarna andra dagen. Sen vet du ju att jag tillbringar mest tid ute i skogen. Det upplägget passar mig jättebra och jag trivs bra med det. Men det betyder ju inte att alla måste rida så.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har aldrig påstått att jag själv aldrig ger trista kommentarer, det gör vi ”alla” ibland, så även du även om jag i stunden inte kan (eller ens vill) ge något detaljerat exempel.

   Jag minns dock tex att du skrev något för en massa år sedan om Kreon men vad det var har jag förträngt och som sagt; vi kan alla göra oss skyldiga till detta.

   Ibland missförstås också det skrivna ordet eller tonen och då får man inte vara sämre än att man kan ändra sig/ be om ursäkt.

   Men att skriva taskigt och som försvar ange ”du har minsann också varit taskig mot mig” (som Minstral skrev) känns liiite väl barnsligt- vi är dock medelålders kvinnor och inga dagisbarn.

   Tycker man att jag ”gör fel” blir det inte mer rätt att själv sjunka till samma nivå.

   Vidhåller att jag inte har en aning om vad eventuellt groll skulle handla om och tycker oavsett att det inte ska avspegla sig här.

   Svara
   • Hedwiginnan

    Ok, jag kanske misstolkade dina kommentarer. Fick intryck av att du tyckte det var oacceptabelt att ge någon form av negativ kritik till din film eftersom det inte finns något att kritisera.
    Det kändes lite motsägelsefullt att ingen får kritisera dig medan det är fullt tillåtet för dig att säga vad du tycker och tänker om andra ryttare och hästar.
    Jag minns inte om jag kommenterade Kreon någon gång men om du säger att jag gjorde det så stämmer det säkert.
    Vet att jag kan reagera på om man skyller sina egna tillkortakommanden på hästen eftersom jag anser att hästen bara är en spegelbild av den egna ridningen. Den kan aldrig prestera bättre än jag rider. Det kan ha varit något sådant jag har skrivit och det gillade du inte eftersom jag uppfattar att du inte delar den åsikten.
    Sen vet jag att hästar är olika. Mina två är helt olika att rida där båda har fördelar och nackdelar/ styrkor och svagheter. Eventuellt/förhoppningsvis kan jag utbilda unghästen längre än Heddan eftersom hon har högre ridbarhet och lättare för sig men jag måste också klara av att förvalta det. Ingen självklarhet.
    Din film har jag ingen anledning att kritisera. Vicke verkar vara en väldigt rar häst som verkligen försöker vara till lags och alltid gör sitt bästa. Förstår att du gillar honom mycket och har väldigt roligt när du rider honom. Det är värt allt tycker jag.

    Svara
    • Birgitta

     Detta var något jag tänkte på redan igår (men hade gått och lagt mig och orkade inte skriva) att SJÄLVKLART får folk kommentera både positivt och negativt på min blogg- det är därför jag också aldrig inte godkänner kommentarer.

     Jag tycker det är sååå trist med bara ”medhårsstrykande” och har också tagit upp detta massor av gånger.

     Det blir ju inga diskussioner och man får ingen ny input om alla bara skulle skriva ”åhhh vad fin Vicke är och åhhhh så fint du rider”.

     Vet med säkerhet att andra bloggare i princip bara accepterar den typen av kommentarer och det får stå för dom men det ger förutom noll utveckling också en falsk bild där man kan tro att alla tycker lika.

     Och absolut kan det vara en hårfin gräns VAD och HUR man kritiserar.

     Jag hade lätt låtit Minstrals första kommentar passera tex men det kom följdkommentarer som jag kände verkligen behövde svar och så tydligen även mina läsare.

     Man får gärna kommentera negativt om det efterfrågas eller om det finns någon substans men att tex skriva vad ”domarna” anser om Vicke utan att det stämmer: då ”måste” jag svara och bemöta.

     Jag hoppas verkligen inte denna diskussion får läsarna att sluta kommentera- det var absolut inte min mening och håller ni inte med mig; skriv gärna det men förklara er också så blir det säkert bra diskussioner!

     Svara
     • Birgitta

      Sedan kan jag personligen tycka att det ÄR en skillnad i att kommentera folks ridning och tex utrustning.

      Att smaken är som baken vet vi alla och de stövlar/ täcke/ whatever jag gillar tycker någon annan är skitfula. Fine.

      Men precis som du Hedwiginnan skriver så är man väldig sårbar när man visar just filmer på sin ridning och då kanske man som åskådare ska beakta detta lite extra, ffa om man är vuxen och dessutom känner personen.

      Har man följt bloggen länge (som du och många andra) känner man VÄL till EN av anledningarna till att jag sällan visar när varken jag eller Olof rider. Då blir det ännu tråkigare om man ”måste” hugga i onödan.

 8. MandaStillnert

  Att folk orkar. Därför jag aldrig lägger ut varken bilder när jag rider eller film, orkar inte med folks kommentarer och nu vet jag inte ens om min häst någonsin kommer bli ridbar mera.
  Ser en trevlig häst som kämpar på vad mer kan man begära under en träning?

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>