Sola rätt

Jag noterar alltid vid utlandsvistelser hur olika vi ser på det här med att sola och också hur olika vår hud reagerar på solen.

En del återvänder kritvita från en vecka på 30-gradigt Kreta tex, andra har den där djupa solbrännan som man bara får efter intensivt solexponerade i månader och sedan finns det den där gruppen som jag främst tänker jag vill ge några tips; de som bränner sig knallröda redan de första dagarna och som sedan både har ont, svårt att sova och skadar huden.

Att det kan vara skadligt att sola oavsett vet jag så det behöver vi inte diskutera HÄR men vill man ha en snygg solbränna kan jag ge några tips:

Det viktiga tycker jag är att man solar med måtta och börjar väldigt försiktigt.

Använd absolut solskyddskräm för det kan gå snabbt att bränna sig och även när man inte ”solar” i ordets rätta bemärkelse utan kanske påtar i trädgården, rider utomhus, går ut med hunden osv.

Kan man, ska man absolut försöka sola lite innan man åker på en utlandssemester där man planerar denna aktivitet annars är det lätt att man i sin iver att få färg snabbt får en helt annan (läs: RÖD) färg än den man önskat.

Åker man utomlands på vintern blir det så klart svårt att förbereda sig på hemmaplan 🙂 men då måste man ta det försiktigt när man kommer hemifrån, sola korta ”pass”, ligga en del i skuggan, smörja in sig och kanske tom klä på sig även fast man ligger vid en pool.

Ju benigare ”kroppspartier” desto lättare att bränna sig är min erfarenhet, axlarna blir tex lätt angripna, folks magar mycket sällan 🙂 !

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>