Slentrianutrustning

För flera månader sedan  upptäckte jag att Vicke hade början till skav på ena sidan av magen, en kombination av fällning och min sporre var orsaken.

Jag valde då att alltid träna utan sporrar (tidigare red jag bara ut utan och hade sporrar på träning och tävling).

Och konstigt nog, eller ej, märker jag ingen som helst skillnad om jag rider med eller utan detta hjälpmedel så då kan jag lika gärna avstå.

Kanske är det mer man använder slentrianmässigt och utan egentligt behov?

Benskydden tror jag egentligen inte behövs men där tar jag det säkra före det osäkra.

Remmen under nosgrimman sitter så löst så den hade jag säkert också kunnat ta av?

Bettet bytte jag i vintras (till fasta ringar) då Vicke ibland började ”låta” lite i slutet av passen- har ärligt talat glömt exakt vad han gjorde (tror han höll/ tuggade på bettet på ett sätt så det kom något ljud som irriterade mig) men det upphörde direkt efter bettbyte och har inte återkommit.

Ja, kanske skulle man se över sin utrustning då och då och inte bara köra på som man alltid gjort?

Hur gör ni? Provar ni tex ibland att rida utan spö eller sporrar? Byter ni bett eller nosgrimmor?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. M

  Rider markarbete på tredelat bett med rörliga bettringar + bettskivor och ett ”vanligt” träns utan nedre rem. Kan ibland vara vild och byta till ett rakt läderbett. Använder samma runda plastsporre eller utan sporrar oavsett häst. Kan lugnt säga att jag är typexempel på att slentarian använda samma utrustning till markarbete/uteritt

  Svara
  • Birgitta

   Vid uteritt är jag mycket mer ”wild” 🙂 än när jag rider dressyr.

   Kan enstaka gånger rida ut i jeans tex och har sällan ridstövlar vilket jag alltid har när jag rider dressyr.

   Svara
 2. Sessa

  Varierar mycket. Ska jag rida ut och mest skritta rider jag ibland barbacka (bra för balansen 😉 och sidepull. Rider jag ut för att konditionsträna tar jag däremot sadeln och sidepullet eller något av ”dressyrtränsen”. Rider dressyr med vanligt bett + engelsk nosgrimma eller tredelat med remontnosgrimma. Hoppar med pullarnosgrimma och tredelat bett med platta (pållan blir lite glad av hoppning kan man säga).

  Varierar mellan lindor och olika skydd beroende på om jag rider ut, hoppar eller rider dressyr. Dressyrsadeln vid dressyr och hoppsadeln vid hoppning och uteritt (när jag inte rider utan då).

  Så varierar nog rätt bra.

  Svara
 3. Anneli

  tycker det är tragiskt att se ponnyryttare på träning, tävling och ”hemmaridning” ha sporrar. mer ett undantag att se en ponnyryttare nu UTAN sporrar 🙁 hoppning såväl som dressyr…..

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>