Torsdag- tacksamt

I morse hoppade jag upp i sadeln och slogs som flera gånger förut över hur tacksam Vicke är att rida efter vila.

Man tar bara tyglarna och han känns precis likadan som han alltid gör, inte som en del hästar jag ägt som efter några dagar varit klart negativt påverkade av avsaknaden av lösgörande arbete.

Och jag gillar INTE den där ”styva” känslan samtidigt som man på sådana hästar sällan kommer till bra ridning de första passen när man rider så få minuter så jag är verkligen tacksam över Vicke.

Det blev en kvarts ridning i ridhuset och sedan skrittade vi ut lika länge- det räcker gott i början tycker jag.

Dagens middag blev på Gamla Franska i Lund med svärföräldrarna och det är ungefär det som har hänt idag 🙂 .

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Frida

  Har också haft ett par som är väldigt styva och stela efter lite vila. Den jag har nu är bättre efter en vila, hon vilar sig i form och verkar liksom smälta allt hon lärt sig under vila. Brukar skoja att hon tjuvtränar själv i hagen. Nu är hon 7, lär ju inte vara samma sak när hon är 15. Men jag upplever att ofta är även de stela hästarna bättre efter lite vila, det tar bara några dagar för dem att komma igång igen och då får man ge dem den tiden. Vila är underskattat, fler resonerade jag så att jag rider på, viloperioder kommer alltid ändå av olika anledningar. Men har tänkt om och planerar in helvila och halvvila (med t ex en veckas skritt i skogen) med jämna mellanrum.

  Svara
  • Birgitta

   Min tjuvtränar inte i hagen 🙂 och det är jag bara tacksam över; vill inte att han springer av sig skorna tex.

   Men jag håller tveklöst med om vilor. Absolut ser hästar ofta tyvärr till att ”ordna” ofrivilliga vilor oaktat vad vi ryttare vill och planerar men jag vill ändå ge kortare vilor (10-14 dagar) minst 2 gånger om året och några dagars vila då och då utöver detta.

   Jag tror på att förebygga och en del i detta är just vila. Således vill jag vila hästen redan innan den börjar kännas trött/ ovillig osv.

   Har man väl tröttat ut hästen tror jag att man behöver ge hästen längre vila plus att jag inte vill utsätta hästen för detta mentalt heller.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>