Rida i värme

Läser en fråga på ett hästforum som handlar om huruvida ”man rider nu när det är så varmt”.

Log lite åt ett svar; ”klart man rider- annars kan det ju bli så att man inte rider på flera månader” och så är det ju.

Jag tycker många gånger att hästägare/ ryttare inte är så lösningsfokuserade för givetvis går det utmärkt att rida i Sverige nästan oavsett årstid höll jag på att säga; det är inte Sahara vi talar om.

Men en del hittar alltid något ”fel”- är det inte för varmt så är det för kallt eller så blåser det för mycket, regnar, snöar, är fruset, lerigt, stenhårt….ja, jag vet inte allt.

Hade jag låtit bli att rida varje gång ovan inföll och/ eller jag kände mig lite krasslig, hade träningsvärk, brist på motivation bla bla bla….tja…då hade jag nog ALDRIG ridit typ.

Nej, ut och rid tidiga morgnar eller sent på kvällen är mitt tips och tänk dessutom på att hästar tåler mer än vad man tror.

Så klart ska man inte plåga djur men den typen av ridning som vi hobbyryttare ägnar oss åt klarar alla friska hästar oavsett sol eller ej.

Och själva får vi väl klä oss efter temperatur, ta många skrittpauser, ha vatten att dricka till hands så ska det nog gå bra…..

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Klart man kan rida fast det är varmt. Kan elithästarna prestera på max trots värmen så kan våra hobbyhästar gå ett pass, så resonerar iaf jag…

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer så klart och tror att det många gånger handlar om att RYTTAREN ”har problem” men skyller på hästen.

   Som man känner sig själv känner man andra gäller inte alltid och i just detta fallet ska man inte jämföra sig själv med en häst 🙂 .

   Svara
 2. Frida

  Hästar klarar temperaturskillnader åt bägge håll mycket bättre än vi människor, om man själv klarar att rida så gör nog hästen det. Man får ju så klart anpassa ridningen till rådande förhållande men så är det ju alltid. Vi lider mer av värmen än hästarna. Haft många hästar som går betydligt bättre i 30º än lägre temperaturer, speciellt de lite stela, styva hästarna. Så klart man kan rida, men visst är det trevligare att rida morgnar och kvällar.

  Svara
  • Birgitta

   Jag glömde att nämna just detta i inlägget; att alla mina hästar om något gått en aaaaaningens bättre i värme än annars.

   Jag brukar skoja om att de skärper sig för att de anar att ju bättre de går desto fortare slutar passet 🙂 .

   Även andra ryttare vittnar om samma sak….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>