Torsdag- försäkringsvansinne

Jag undrar hur jag kommer att se tillbaka på dagar som dessa i december när det kanske är otäcka minusgrader ute och hagarna är stenhårda och knöggliga eller kanske fulla av slirig lera?

Då kanske jag längtar tillbaka till nästan 30-gradig värme, flugor, svett, ökentorr hals efter ridningen?

Jag är i alla fall oerhört tacksam över att Vicke levererar fina pass på utebanan oaktat hetta och vi har ju dusch i stallet, jag kan bälga i  mig vatten efter passet och flugluvan håller effektivt insekterna borta från Vickes ögon och öron.

Det är ändå lyxigt att kunna rida på en nyharvad bana på sin fina häst och som sagt; annat väder lär komma förr eller senare….

Fick för övrigt nya försäkringspapper från Folksam idag och vaknade äntligen upp ur ett med facit i hand flerårigt vansinne.

När premien börjar motsvara större delen av stallhyran kände jag att det var nog och sänkte A1 från 95.000 till 70.000 vilket gjorde en besparing på 4.000/ år.

Jag kommer troligen att sänka ännu mer men behöver väl förbereda mig mentalt först 🙂 .

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Liv

  Varför inte sänka livvärdet till noll och spara pengar i en fond eller preferensaktier istället?

  Svara
  • Birgitta

   Det tar ändå några år att spara ihop 70.000 och det är ändå en ”hjälp” om jag behöver köpa en ny häst. Svårt det där…..

   Svara
 2. Dressyrtant

  Hade den lille försäkrad i 130 och det gick bara inte. Den store har jag sänkt till 60 men har högsta veterinärvård.

  Svara
  • Birgitta

   Ja både du och jag har verkligen nyttjat veterinärvård så det räcker och blir över genom åren….

   Jag har bland annat haft en buköppning….

   Svara
   • Dressyrtant

    Hörde att buköppning kostar 200 idag. Den store kommer jag inte göra ngt på som inbegriper boxvila i månader. Han klarar inte det mentalt.

    Svara
    • Birgitta

     När Decima buköppnades för ca 15 år sedan fick jag skriva på ett papper på djursjukhuset att jag var medveten om att kostnaden kunde uppgå till över 100.000.

     Om jag minns rätt kostade det 60.000 och var mycket komplikationsfritt.

     Hon fick gå i sjukhage nästan direkt och var supersnäll vilket underlättade enormt.

     Men alla buköppningar är olika….

     Svara
 3. Anonym

  Jag har oxå velat mkt kring livvärde kontra bara veterinärvård. Är just nu i situationen att jag har hästen hyfsat högt livvärdesförsäkrad och är nu fast i ett träsk där kostnaderna för veterinärvården snart har kommit upp i livvärdet. Det svåra är att veta när man nått en punkt där det är dags att stoppa eländet. Det slipper jag ta ställning till nu, däremot är jag ganska maktlös när försäkringsbolaget håller i taktpinnen och veterinärerna gärna behandlar vidare

  Svara
  • Birgitta

   Ja, det är nästan omöjligt att veta vilket som blir mest lönsamt i slutändan.

   Det handlar ju mycket om hur länge man får behålla sin häst och vem f..n vet det?

   Jag köpte en kärnfrisk, helt oförbrukad 6-åring innan Vicke och han blev utdömd utan diskussion 2 år senare.

   Hade jag inte haft honom livvärdeförsäkrad för 80’ (gav 120) hade jag aldrig haft råd att köpa Vicke.

   Sedan finns det de som äger sina hästar i ”hundra år” utan en skada och de förlorar ju så klart massor på en hög livvärdeförsäkring.

   Svara
   • Anonym

    Ja det är nog så inte förens man står med facit i slutändan vet man vilket som var bäst! Har man en lagom hög med pengar så man kan köpa en ny häst direkt kanske man kan skippa livvärdet. Jag vill gärna ha ett litet startkapital till nästa häst och vill även alltid ha häst därför är jag nog ändå för att livförsäkra i alla fall lite lagom mycket. Lite som du verkar resonera.

    Svara
 4. Manda Stillnert

  Min är ju utdömd på klinik i slutet på Juni i år men iför som hon har hög ålder (22) så är ju hennes livförsäkring nere i princip noll, den täcker avlivingskostnaden men inget mer. Fast hon har haft ett långt förhoppningsvis lyckligt liv med mycket kärlek och har vart förvånade vart väldigt frisk förutom fång. Nu har hon fått artros pga av förslitningsskador. Ny häst? Ja mycket möjligt får se de får visa sig med tiden.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>