Vad innehåller hästmaten?

Idag, i dessa ”foderkristider” funderar jag över det här med innehållet i hästmat.

Om vi ska börja med hösilage/ ensilage- kalla det vad ni vill men jag undrar hur många som har koll på det här med TS-halt och framför allt; hur mycket VATTEN deras eget stråfoder innehåller.

För det påverkar ju inte bara mängden foder hästen ”behöver” utan också vad som är en rimlig kostnad att betala per kilo.

Har man ett väldigt blött ensilage betalar man ju per automatik för mer vatten än om man har ett torrare ensilage (om priset är detsamma) så ÄR det ju bara.

Nästa grej jag funderar över är det här med olika fodertillskott och jag tänkte ta den numera populära mashen som exempel.

Har hört och sett att fler och fler ger mash då och då eller regelbundet och jag undrar i mitt stilla sinne hur många som vet vad mash innehåller?

Roade mig med att kolla hos en tillverkare; dennes mash innehöll nästan 50 % korn.

Korn kan i min foderaffär (dvs med kvitto) köpas för 4 kronor kilot medan mashen i exempel ovan kostar ca 20 kronor kilot!

En viss skillnad kan jag tycka….

Om vi ska avsluta med det populära b-vitaminkoncentratet Shy Feeder innehåller det ca 40 % vatten.

Värt att begrunda när man väljer vad man köper och till vilka kilo/literpriser…..

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. M

  Jag ger Mash för att få i hästarna mer vätska, exempelvis efter tävling/träingVill inte ge betfor. Finns det billigare alternativ – absolut! Men jag är lat och detta funkar, och framförallt tror jag att dethar det blivit en ”grej” för många.

  Svara
  • Birgitta

   Tycker absolut att det blivit ”en grej” liksom en del annat (elektrolyter till hobbyhästar tex).

   Billigare alternativ till mash är kli enligt mig!

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>