Mer om foderkrisen

Ja, om den rådande foderkrisen finns det massor att säga …..

Och man hade banne mig behövt en kristallkula att titta i för att veta hur man ska agera.

Många har inte vågat/ velat ha is i magen utan har agerat á la ”better safe than sorry” vilket har resulterat i olika lösningar vars resultat vi kommer att få se framöver.

Några har hamstrat mer stråfoder än de behöver, kanske också för att sälja vidare och i dessa spår anklagats för att tillämpa ockerpriser och rida på andras olycka.

Vissa har importerat foder från andra länder och jag läser om både bra och misslyckade affärer.

Misslyckat får man väl kalla det om det man trodde var bra foder vid balöppning hemma visade sig vara otjänligt, mögligt foder eller i något fall halm i stället för ensilage.

En köpare blev rejält lurad vad gäller vikten på balarna; hon trodde att hon hade betalat för 600-kilos balar som efter kontrollvägning visade sig väga mellan 350-400 kilo; en ”viss” skillnad minst sagt….

Sedan har jag läst om folk som fått balar stulna ute på fälten, någon som tom hade skördat (!) någon annans gröda och stackare som fått massvis av balar sönderskurna (!) av någon/ några illvilliga personer!

Vissa har panikköpt massvis med lucern för 15-20 kronor kilot som backup och deras foderkostnad lär ju gå i taket om detta blir huvudfödan i vinter.

Andra hamlar löv, går med lien utmed väg och åkerkanter, har fått slå stråfoder på lånade fält som inte använts på flera år.

På tal om år har jag en bekant som fick stråfoder som legat på någons loge gratis- detta är runt 10 år (!) gammalt men hästarna äter det!

Sedan har vi de som köpt importerat stråfoder och som kommer att ha problem med slutprodukten så att säga; gödseln!

En del bönder kommer inte att ta emot gödsel från importfoder av rädsla för vad den innehåller; detta är redan aviserat men frågan är hur många som importerat som tänker på/ bryr sig om detta nu?

Och skulle det plötsligt bli väldigt gynnsamt väder för hötillväxt undrar jag hur många som kommer att stå med foder köpt för rejält överpris medan de hade kunnat köpa detsamma långt billigare om de hade vågat vänta?

Läste att någon klokt skrev att det i dessa kristider lär bli en hel del ”räddningshästar” som lär få stryka med och det håller jag inte alls för osannolikt.

Det finns hästsamlare och hästräddare som får eller köper hästar väldigt billigt och som själva lever ur hand i mun och när foder blir långt dyrare än vad de har råd med lär man ringa efter nödslakten eller gå ut på gödselstacken med eget/ grannens vapen- det är vad jag tror. Och det är väl en välgärning ibland….

Sist men inte minst finns det faktiskt också de som suttit lugnt i båten hela tiden; de som lyckats odla ihop tillräckligt med eget foder eller de som hann köpa till ordinarie pris innan helvetet bröt ut.

Ja, vi får se vad som händer….än återstår lång tid innan nästa sommar….

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. M

  Jag tror det beror på var man köpt sitt hö om bönderna tar emot gödsel. Helt fördomsfullt tror jag att höet från Tyskland/Belgien/England har en annan kvalitet (och man ”vet” vilka bekämpningsmedel som använts) än ett hö från Polen/Litauen. Jag kan såklart ha helt fel!

  Detta året kommer vi ha Hösilage (torrt) från vår vanliga leverantör, 400 kg torrhö från vår vanliga leverantör och hösilage (blött) från Tyskland. Är positivt överraskad hur bra hösilaget var som vi importera och hästarna är tokiga i det. Hoppas det blir en god andraskörd så vi kan få tillräckligt mycket från vår vanliga leverantör. Just nu är vi bara garanterade 1/3 av vårt årliga behov.

  Svara
 2. Anna

  I år tänker jag ändå att det löser sig till slut för de flesta men om det blir, som en del verkar förutspå, många somrar i rad nu med värmeböljor eller annat extremväder så lär ju foderbristen ackumuleras från år till år?

  Jag kan känna mig väldigt oroad över det där, inte bara för djurfoder men rent i allmänhet med matproduktionen när klimatet blir mer och mer svårt att förutsäga…

  Svara
  • Birgitta

   Ja, en gång är ingen gång men vi får väl se hur kommande år blir….

   Kanske minns jag fel men nog tycker jag tex att vintrarna nu är annorlunda mot de när jag var liten.

   Då kunde man ha snö i veckor….det har inte hänt på många år i Skåne…

   Svara
 3. Manda Stillnert - En blogg om Vardag/Häst/Foto

  De här med foder är svårt, vi har fått inga ca hälften mot andra år, lika dåligt förra året höll jag på att säga men förhoppningvis kommer de att gå slå en gång till nu när de börjat regna om de inte blir för kallt. De blir ju inga kalas värden men iallafall bukfylla åt de små djuren.
  Vi har så vi klarar oss och därför inte behöver köpa importerat foder, många kommer som du säger få svårt att bli av med gödsel efteråt. Svenska bönder vill inte ha in nya ogrässorter.

  Svara
 4. Birgitta

  Ska bli intressant att se hur många som ”förköpt” sig….

  Ser redan annonser på fb om att man ”har köpt för mycket” för att man därefter fått in egen skörd.

  Finns också de som hamstrat lucern och dylika ersättningar för 15:-/ kilot eller mer…de lär ju stå med skägget i brevlådan OM vädret plötsligt tillåter nya skördar…

  Svara
 5. Frida

  Om man har köpt på sig lite för mkt så är det ju egentligen ingen större fara, i alla fall om det är plastat eller om man har bra förvaring, hästarna äter ju nästa år också. Vi har fått 8 storbalar på vårt arrende jämfört med 16-20 som vi brukar få. Vi har köpt en storbal hö som kommer från Polen som vi haft nu i sommar och vi fick av en slump tag på svenskt hösilage i småbalar (torrt som hö och jättefint) som vi kommer att fodra med tills det är kallt nog att öppna de stora. Vi kommer också få en leverens med hösilage från Estland, 3 kr/kg kommer vi få betala, de kunde faktiskt sänka från 4 kr/kg vilket ju var trevligt. Kvalite osv vet jag ju inte än men säljaren känns seriös, vi har fått analys och de kommer att vägas på plats när de kommer hem till oss. Det blir ju en väldig massa byten av foder men det får ju gå i år.
  Lucern tror jag folk är lite väl hysteriska med, det mesta som säljs här är ändå inte svenskt och det kommer antagligen inte ta slut, och är inte slut egentligen bara att folk hamstrar och de hinner inte med att producera. Jag förstår de som köpt på sig för dyrt, det är inte lätt att ha is i magen när det gäller grovfoder i år. Har haft mkt panik över detta i sommar, vad fan gör man om man inte kan fodra sina hästar liksom? Sälja lär ju bli svårt i år och slakt känns ju fruktansvärt. Men jag har ändå tänkt att det kommer att fixa sig på ngt sätt och det har det ju gjort.
  När det gäller gödseln så får man hitta en lösning helt enkelt, det gjorde vi nu när det var kris med foder och det kommer vi att göra med gödseln också. Det är ju liksom rätt många som fått importera och många som kommer behöva lösa det. Vad jag förstått så bedömer Jordbruksverket risken som låg för både svinpest och främmande arter. Just gödseln är jag inte bekymmrad över just nu i alla fall. Det finns ju liksom inte så mkt alternativ.
  Skulle det bli fler skördar så kommer nog bönderna behöva det mesta själva. Jag har lite kontakter och kan nog få lite balar till om jag vill, får jag så tar jag dem, det kanske blir kris nästa sommar också. Men tror ju inte att det kommer bli så pass mkt skördar att de som importerat kommer att behöva känna att det var i onödan, hade inte de importerat hade ju behovet varit ännu större än vad det är just nu….

  Svara
 6. Scilla

  Och jag är otroligt glad och lättad över att jag gjort som jag alltid gjort, jag köper allt hö på engång ochjag ringer alltid så tidigt det bara går så jag hade inga problem alls att få tag på till ordinarie pris. Däremot lär nästa år bli katastrof om torkan fortsätter då finns det inga reserver kvar och priserna lär vara skyhöga. Det gör mig lite orolig faktiskt. Och de stackare som bara har ekonomi för att köpa hö månad för månad… det lär bli många hästar till salu i år och nästa år.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>