Tvångs-skoning

Hypotetisk fråga:

Skulle ni kunna stå uppstallade på en anläggning där det var krav att alla använde sig av samma hovslagare?

Om jag ska svara på min egen fråga är mitt spontana svar nej.

Och det har egentligen inte så mycket med hovslagarens skicklighet att göra utan mer med det faktum att jag vill bestämma sådant själv.

Nu har ju min häst dessutom inte de bästa hovarna så i mitt fall måste jag ha en hovslagare som jag kan ha en dialog med, som förstår vad dressyrträning ställer för krav, som respekterar mina åsikter och erfarenheter vad gäller detta djurs känslighet osv.

Därmed inte sagt att mina åsikter/ krav  måste ”vinna”- jag lyssnar tveklöst på en yrkesman och provar gärna sådant som låter vettigt men  jag vet också att en del hovslagare är rigida och inte intresserade av nya rön och det är inte intressant för mig.

Så nej, för mig hade ett sådant uppstallningsalternativ inte varit intressant annat än om jag dels visste att just den hovslagaren som användes var helt i ”min smak” (men vad gör man om denne slutar/ byts ut) dels anläggningen i övrigt var fullständigt ultimat.

Samma med tränare för övrigt.

Finns ju stall dit man inte får ta sin egen tränare men då kan man i alla fall välja att köra till sin tränare.

Hade man inte fått det heller hade jag verkligen ifrågasatt hela konceptet och aldrig flyttat dit….

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jeguo

    Menar du att det finns sådana stall?
    Eh, nej, aldrig
    Fast en del kanske tycker det känns bra? Slippa hamna i hovslagardjungeln..någon har löst problemet?
    Jag har haft eget stall i över 20 år, väljer själv. Är hovslagaren/ tränaren bra blir de kvar
    Jag vet vad en dålig hovslagare kan göra, fick åka till specialist länge för att korrigera

    Svara
  2. Birgitta

    Om man driver inackorderingsstall och har dylika krav säger det en del om hur man tycker att hyresgästerna ska behandlas tycker jag.

    Vet också ett stall där stallägaren kräver att hen gör allas foderstater (och nej hen är inte foderförsäljare). Säkert bra för vissa hästar men av princip skulle jag aldrig acceptera sådana KRAV!

    Svara
    • Jannike

      Har stått i ett sådant stall ( där stallägaren räknar ut foderstaten) men det var ganska öppet med att man fick välja foder själv.
      Skulle däremot inte ställa min häst i ett stall där man var tvungen att använda en viss hovslagare eller veterinär.

      Svara
  3. LenaB

    Jag vill bestämma själv över min häst, så ett sådant stall hade jag aldrig valt. Jag har sett vad dålig skoning kan leda till… Sedan behöver det ju inte vara fel, hovslagaren som stallet har kan ju vara superduktig, stallägaren kan vara en klippa på foderstater och tränaren som hör till anläggningen kanske är jättebra! Men nej, jag vill nog välja själv…

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt.

      Min nuvarande hovslagare är såååå bra, den förra hade jag ej haft i nästan 30 (!) år om han ej var bra men den innan honom var kass.

      Han skodde även travare och skodde min häst så att hovarna växte över skon på bara någon vecka och dessutom fick hästen jättesvårt att galoppera. Ny hovslagare= hästen kunde plötsligt galoppera igen…

      Och som sagt så vill jag ha sista ordet kring min häst….

      Svara
  4. Linda Stridh

    Nej, aldrig. Inte med tanke på att ”kunniga” hovslagare har sabbat Earfys hovar 2ggr o det tar lång tid att rätta till.

    Svara
  5. Liv

    Neva eva!!! Finns bara en hovslagare i hela världen som får sko mina hästar och det är landslagets hovslagare 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag hade ju inget annat val än att byta hovslagare då jag bytte stall eftersom dåvarande tyckte det blev för långt att köra men med facit i hand blev det såååå bra!

      Svara
  6. Frida

    Aldrig i livet. Som du säger, hovslagaren kan vara hur skicklig som helst men hade inte gått med på att stallägaren bestämde vilken hovslagare jag skulle använda. Att erbjuda att samordna skoningar med en hovslagare knuten till stallet är en sak men att kräva att alla använder den hovslagaren? Nej dumheter, det ska man välja själv. Precis som tränare, veterinär osv. Det har inte stallägaren med att göra.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>