Utvecklade dressyrtävlingar

Jag har i flera tidigare inlägg framfört åsikten att dressyrtävlandet är på tillbakagång och som bevis för min teori pekat på färre och färre antalet startande.

Tyvärr är trenden fortsatt tydlig här i Skåne och de förklaringar jag hört handlar bland annat om att det har blivit för dyrt att tävla, att konkurrensen gör att det känns omotiverat att åka ut och agera klassutfyllnad samt att det är på ”pay and ride”ryttare numera åker och som då alltså ”snor” ekipagen.

En väldigt tråkig utveckling av olika anledningar tycker jag och det känns extra tråkigt när utvecklingen inom ridsporten egentligen talar för fler startande/ ett ökat tävlande.

Idag har tex fler och fler anläggningar mer än ett ridhus och dessutom håller underlagen i dessa och på bredvidliggande utebanor en mycket högre kvalité än när jag började mitt tävlande.

Hela anmälningsproceduren har också förändrats till det avsevärt bättre; jag tänker på hur man ”förr” fick leta efter propositioner i olika kalendrar, skicka sin anmälan via post, startanmäla per telefon osv.

Ja ni som har hängt med i 20 år eller mer håller säkert med om att spridningen av datorer och internet har gjort massor.

Ett annat område är resultatredovisningen!

Jag minns hur man i många år i början av min tävlingskarriär kunde få vänta dagar eller till och med veckor innan man kunde ta del av resultat från olika tävlingar ( tja om man inte ringde till arrangören i alla fall).

Numera ser man att många ryttare sitter med sina telefoner och spänt inväntar både eget och andras resultat mer eller mindre direkt efter avslutad ritt och detta tycker jag också är väldigt smidigt och lättillgängligt, på gott och ont ha ha ha.

Ibland hinner man inte hem från en tävling förrän ”grattis” eller ”vad hände” plingar till i telefonen; det går inte att gömma sig precis 🙂 .

Här ser jag faktiskt ett ”utvecklingsområde” trots allt som redan underlättar och jag tänker på resultatredovisningen på plats och i realtid.

Det förekommer redan på riktigt stora tävlingar men jag tänker att det inte borde vara sååå avancerat att visa ryttares poäng/ procent under rittens gång via en eller några stora TFT diplayer?

Jag tror att det hade varit uppskattat och bidragit till liiiite fler åskådare runt banorna och ökat känslan av att det faktiskt är en tävling man är på (ibland undrar man…med en handfull personer på läktarna)  eller vad tror ni?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Jag tycker det är kul med direktuppdatering även om man inte har någon skärm utan måste titta i telefonen. Men jag fick helt klart en idé om att sätta en IPad på läktaren men resultaten på till nästa tävling vi har

    Svara
  2. Filippa

    Tycker det tristaste inom att tävla dressyr är att folk stannar kvar i klasserna för länge. Ser det ofta inom fälttävlan, där folk inte går ur debutantklassen, och vinner bara tack vare orimligt höga poäng i dressyrmomentet som ingen sen kan rida ikapp. Då tävlar man plötsligt om fjärde/femteplatsen, när ettan blir ouppnåelig.

    Svara
    • Birgitta

      Vet några sådana ekipage. Massa placeringar (+15 per år) och segrar men fortsätter hysteriskt tävlande på samma nivå. Obegripligt för mig som vill utvecklas men alla är vi olika….

      Svara
  3. Liv

    Intressanta tankar! Vi som utvecklat Dressyrskolan (programridning på ”nätet”) vill ju framförallt öka intresset för dressyr och kanske få fler att få upp ögonen för denna i vårt tycke synnerligen trevliga sport. Visst, inte alla vill tävla, men det finns ju faktiskt en helt mängd ryttare som säkert aldrig kommer till skott av olika anledningar och att försöka få dessa att ta steget med hjälp av olika digitala tjänster är säkert en idé. Att också öka intresset för publiken är en jättebra idé som du har, Birgitta. Att göra dressyren publikvänligare! Kanon! Tycker själv det är rätt så mossigt att tävla när det bara är en stackars åhörare (och då är det ju i 99 fall av 100 närmast sörjande). Vore kul som sagt om fler kunde få upp intresset – både publik och ryttare. Vad skulle man mer kunna tänka sig för utvecklingsidéer? Är sugen på att utveckla mer 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Jag har inga spontana idéer mer än att jag, som jag har varit inne på en massa gånger tycker att uppklassningssystemet måste ses över rejält.

      Kanske även begränsa antalet tävlingsplatser så att inte 3 arrangörer inom en 5-mils radie har tävlingar samtidigt med en handfull startande på varje plats.

      Själva tävlingsplatserna är oftast redan utmärkta, domarna mycket bättre än för 20 år sedan och anmälningsavgifterna gissar jag inte går att sänka.

      Svara
      • Liv

        Helt sinnessjukt att det inte finns ett vettigt uppklassningssystem. Skulle finnas hcp-system också – som i golf! Så att alla kan tävla på lika villkor. Sjuk utveckling! Kan man starata ett nytt ridsportförbund?

        Svara
  4. Anna

    Dressyr är ju lite svårt på så vis att med många starter tar det också väldigt lång tid. Att försöka minska så mycket som möjligt på ”dödtid” (mellan ekipage, långa pauser osv) tror jag är viktigt för att göra det mer publikvänligt. Kanske flera klasser parallellt så det händer något hela tiden.

    Hoppningen har ju den fördelen att det går snabbt och man kan klämma in 50 -60 starter på ett par timmar, har de dessutom alla med sig någon så blir det en del publik på köpet. Till skillnad från de kanske 12-15 dressyrekipagen man kör på samma tid.

    På min senaste klubb körde vi oftast två banor parallellt (dessutom bredvid varandra vilket gör att publiken blir större) och blandade högre och lägre klasser så att de som kom för att kanske kolla de riktigt bra ekipagen i svårare klasser samtidigt blev publik till en LA.

    Det kräver förstås att dressyryttarna tolererar lite liv och rörelse runt banan med folk och hästar som kommer och går.

    Sedan är tävlingsplatserna ofta bra för ekipagen, men kanske inte alltid lika bra för publiken? Har varit med om en hel del iskalla, dammiga ridhusläktare där man dessutom förväntas smyga omkring som en vålnad för att inte på något sätt störa ekipaget på banan (haha jag överdriver kanske lite men ibland undrar jag om dressyrryttare verkligen VILL ha publik…)

    Svara
  5. L

    Jag tror att utvecklingen inom resultatredovisningen även har en negativ effekt, många väljer att inte tävla förrän de känner sig redo att visa sitt resultat för (ibland illvilliga) intressenter. Resultaten finns snabbt tillgängliga för alla & finns dessutom kvar i ”all evighet” på nätet för de som vill forska i häst & ryttares bakgrund, vilket gör att man kan dra sig för att delta om det inte känns som att man har en chans på en bra runda.

    Svara
    • Birgitta

      Väldigt intressant teori som jag inte alls har tänkt på men som jag absolut tror kan stämma!

      För så ÄR det ju; numera kan man följa alla ryttare oavsett var i världen man befinner sig och detta med några snabba knapptryck bara minuter efter avslutad ritt.

      Och absolut är det på gott och ont.

      Det går inte att mörka kassa resultat; varken för illvilliga eller vid tex en ev försäljning.

      Har hört att en del väljer att utgå hellre än att få usla procent om ritten känns kass av någon anledning.

      Svara
  6. LenaB

    På min klubb har vi valt att de senaste åren satsa på enbart klubbtävling och P&R, då vi är få som ska ”rådda runt” arrangemanget. Har fått en del kritik att vi ”snor” deltagare från riktiga tävlingar när vi arrangerar P&R men min upplevelse är att de som deltar är de som aldrig tävlat innan/har ny häst/ska testa ett nytt program/ska ut med unghästen, alltså en förberedelse för att starta en riktig tävling.

    Nu i höst ska vi arrangera en regional tävling och det kräver betydligt mer av de som jobbar med tävlingen, det är ganska mkt jobb (även med en helt vanlig klubbtävling) både före/efter och under tävlingsdagen, jag tror att många glömmer det eller helt enkelt inte vet. Vi har faktiskt diskuterat att ha en skärm med löpande resultat men då kräver det bla att man har två sekreterare per klass (en som skriver manuellt och en på dator), att man 100% kan lita på uppkopplingar, vilket iaf inte vi alltid kan hos oss…och en massa annat som kan strula.
    Sedan vill nog inte alla att deras resultat ska synas på det viset, precis som du skriver Birgitta har jag varit med om flera ggr att ekipage utgår för att det inte gått superbra, man vill helt enkelt inte skylta med resultat som inte är bra.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>