Skitnödigt?

Läser följande på Facebook:

Kom ihåg att sparka undan skiten när ni är ute o rider på vägarna.. kommer man inte upp igen så får man ta bilen o åka o städa efter sig! Vet att de flesta gör det men onödigt att slarva o förstöra för oss som sköter sig o sura grannar är sjukt jobbigt..

Håller ni med eller gör ni som jag och många med mig vill jag hävda: ni plockar INTE upp hästbajs vare sig under pågående ritt eller genom att köra till bajshögen i efterhand?

Jag tycker att det är lite överdrivet att hävda att man ska plocka upp hästbajs, framför allt om man är medveten om vad det innehåller.

Det mesta pickas upp av fåglar, sköljs bort av regn osv och om man dessutom bor i ett område med hästar så får man nog räkna med att bajs kan hamna under ens däck.

Sedan kan det väl bero på var man rider också tänker jag- om man inte absolut måste så kan man ju undvika villaområden tex.

Men att köra tillbaka på allmänna grus och landsvägar för att plocka bort bajs vet jag ingen som gör och har aldrig heller varit med om att mina ridsällskap har hoppat av under pågående ritt.

Kan och vill man hoppa av osv så ska man göra det men jag skuldbelägger inte de som låter bli.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Görel E

    När det rids på promenadstråk/motionsspår i skogen, vi går där ofta med hundarna, borde de tas bort, sparkas ner i kanten. De stigar vi går på är inte så breda och det är inte alltid lätt att gå förbi dem utan att hundarna tar flera smakbitar, eller att man får det under skorna. Dessutom går dagis ofta på de stigarna. Om hästskiten försvinner snabbt eller ej, kan ju diskuteras. Högarna är stora och ivägen. Ser också ofta spår av barnvagnar på stigarna. Inte så lätt att komma runt högarna med dem. Det sker också ganska ofta att det ligger högar inne i samhället, har vid några tillfällen haft i mitt porthål. Uppskattas inte kan jag säga, inte när det ligger hundskit där heller eller längst med mitt staket.
    Folk får gärna rida förbi utanför mitt, liksom gå förbi med hundarna, bara de avlägsnar spåren, för allas trevnad. Bor inte så långt från skolan i samhället. Det är mycket barn ute på vägarna både gåendes och med cykel av olika slag. Så oavsett om hästresterna försvinner snabbt eller ej, eller inte är så farligt det som är i, är det inte trevligt att ha dem där det är mycket folk som går. Där har vi nog lite olika syn hästägare och andra. 😉

    Svara
  2. Frida

    Tycker det är så löjligt att haka sig på en hästskit. Jag kan köpa det om man rider i områden med mkt boenden eller motionsstigar andra ställen där många rör sig. Men landsväg, grusväg och skog? Nej någon måtta får det vara. Ska vi börja plocka upp efter älgarna också? Bor man på landet får man acceptera hästar, hästskit och annat som hör till. Samma trams som när man klagar på att korna drar till sig flugor eller att det dammar när bonden kör på sina åkrar. Som sagt är det nånstans där det är mkt tätbebybyggt och mkt folk i rörelse så visst. Det finns vissa ställen jag rider på där jag skulle köra tillbaka och plocka upp t ex så korsar vi en gårdsplan på väg till en skogsväg och rider över en gårdsplan på en gammal skola som numera är hembygdsförening- där plockar jag naturligtvis upp om det skulle hända.

    Svara
  3. LenaB

    Beror på var jag rider. Mitt ute i skogen på en stig eller grusväg hade jag inte plockat upp, men på andra ställen hade jag definitivt gjort det.
    För x antal år sedan stod jag på ett stall där vi var tvungna att rida genom villaområdet samt korsa motionsslingan för att komma ut i skogen, alternativet var att rida ngn km längst en riksväg (mkt starkt trafikerad 90 km/tim), och det ville jag gärna undvika. Hästarna var väl inget välkommet inslag i villaområdet om jag säger så, så där var jag ytterst noga med att köra tillbaka och plocka upp efter min häst, likaså i skogen den sträckan där jag visste att många gick och motionerade (där sparkade jag iaf ner det från stigen), väl ute i ”urskogen” tyckte jag nog att det kunde ligga kvar.

    Svara
  4. Liv

    Haha, jösses. Nej jag har då aldrig i mitt liv plockat upp efter min häst. Kommer heller aldrig att göra. Bara se på polishästarna, hade skrattat ihjäl mig om en polis hoppar ner från sin häst för att börja kratta skit 😀

    Svara
    • Birgitta

      Jag ser ibland hästbajs i centrala Malmö efter just polishästar och är det någonstans det ”borde” plockas upp är det väl där? Men jag förstår absolut att det inte görs.

      Svara
  5. S

    När vi rider genom byn och hästen går på toa precis utanför ett hus/infart går jag tillbaka och tar bort det efter avslutad ritt. Skulle inte hoppa av och krångla. Tycker man får stå ut om man bor/åker bil/promenerar här på landet. Så mkt är det inte. Samma med att man inte kan klaga på att bönderna gödslar, kor drar till sig flugor osv OM MAN VALT ATT BOSÄTTA SIG PÅ LANDET. Bästa klaget var på grannarna till ridklubbens förra tillfälliga anläggning. De bor alltså vid riksvägen, en flygplats, järnväg och en travbana det låter om. Så flyttar det in en ridskola (på en hästgård) och grannarna klagar på att det låter om ridlektionerna.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>