Är hästmänniskor konstiga?

Min man Henrik hade ingen hästerfarenhet alls när vi träffades för 3 år sedan och han kan ibland reagera på saker som ”hästmänniskor” gör eller säger som ter sig märkliga för honom.

Själv är jag luttrad efter mer än halva livet i denna värld men även jag förundras ibland.

Ta det här med hästbloggar tex.

Jag tycker att jag själv är lyckligt förskonad från märkliga och/ eller elaka kommentarer och jag tror att det framför allt beror på att merparten av mina läsare är vuxna ( och vettiga ha ha).

Men visst har jag också över åren noterat att det så fort det ska skrivas något negativt så dyker det helt plötsligt upp namn som aldrig har kommenterat förut; om det sen beror på att man inte vågar kommentera under sitt vanliga namn/alias eller det faktiskt är läsare som bara vill kommentera elakheter låter jag vara osagt och det är ändå inte så vanligt.

Men jag följer också en ungdomsbloggare sedan länge; Nellie Berntsson som är 18 år och tävlar i hoppning.

Alltså….ni ska läsa en del av kommentarerna hon får!?!?!

Det är banne mig ingen måtta på hur ”man” (gissningsvis/ förhoppningsvis ungdomar och barn) hugger på allt möjligt hon skriver; hennes formuleringar, åsikter, saker hon gör eller inte gör, hennes sätt mot hästar och människor osv i all oändlighet. Det är helt makalöst vad man kan kräka ur sig, missförstå och ha åsikter om.

Min personliga teori är att åsikterna flödar när det handlar om saker man skriver om barn eller djur….för många är ju djuren som deras barn.

Och när något ligger en så varmt om hjärtat så har man åsikter och om andra inte tycker som man själv i olika frågor så är det lätt att man ”hugger”.

Jag har nämligen sett samma sak på olika hundforum; även där blir det tjafs och bråk om allt möjligt som har med dessa djur att göra.

Eller så är det så oavsett vad man skriver om idag?

Jag följer ju inga andra bloggar; kanske är det så att även tex inredningsbloggar, bloggar om trädgårdsskötsel och matlagning får kommentarer som får bloggägaren att skaka förundrat på huvudet?

Vad tror ni?

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag håller med om att många av kommentarerna på Nellies blogg är rent hårresande men jag tror också att hon är ganska väl medveten om att det höga tonläget drar trafik och att hon ibland medvetet skriver på ett sätt som hon vet kommer att skapa debatt eller frustrera läsarna. Skulle gissa att det är liknande för andra bloggerskor i hennes ålder som sticker ut näsan lite.

    Annars håller jag med dig om att en del personer verkar bli alldeles galna när de diskuterar djur eller barn. Det är mycket skuldbeläggande och mästrande på ett himla otrevligt sätt. Antar att det inte är lika lätt att hugga på hur någon vispar sås eller beskär rosor som det är om någon, gud förbjude, antyder att det vore skönt att slippa barnen en kväll.

    Svara
  2. Dagge

    Det absolut roligaste kommentarsfältet att läsa om man inte har något att göra är Blondinbellas. Hahaha hon retar gallfeber på folk och hon vet exakt vad hon skall skriva för att dra igång trafiken. Hon är ju skild o har ungarna varannan vecka, har egen kock och nanny hemma, packar inte sina väskor själv när hon skall resa etc etc. Häromdagen skrev hon det mest tabubelagda ”Jag njuter verkligen varje dag när jag har barnen. Jag njöt inte av barnlivet på samma sätt när jag hade barnen varje dag”. Det blev drygt 100 arga kommenarer direkt 😀

    Svara
    • Manda Stillnert

      Tycker de låter helt vettigt, som skilsmässobarn själv så känner jag igen de där. Det är väl inget konstigt egentligen, varannan vecka hinner hos sakna dem och då tror jag de är lite roligare och man känner att man kanske har mer tid att njuta när man vet att de bara är hos en 7 dagar för att sen åka till nästa förälder. Att den tid man har barnen blir viktigare!

      Svara
    • Birgitta

      Hoppsan! Ja det kan jag tänka mig eldade upp många!

      Finns massor av tabun kring både barn och annat och ja, man blir verbalt lynchad om man vågar yppa vissa saker.

      För länge sedan kunde det väcka ganska starka reaktioner när jag var öppen med att jag inte VILLE ha barn. Oj, oj oj!

      Numera är det mycket mer socialt accepterat tack och lov.

      Och själv undrar jag ibland hur många som hade avstått barn om de inte kände den ”yttre pressen” osv men hur många skulle erkänna det?

      Svara
      • Dagge

        Har heller inga barn för att jag aktivt har valt bort det. Det är kanske ett uppslag till bloggpost – varför är det så många hästtjejer som inte har barn? 🙂

        Svara
  3. Liv

    Tror dessvärre att dessa förbövlade backstugesittare finns inom alla kategorier. Varför skulle de finnas bara inom häst och hund (och djur?) – det är ju som att säga att alla som håller på med djur (och ev barn då också) är extra taggade när det gäller dessa ämnen. Tror jag inte på. Jag tänker att idioter finns det inom alla kategorier, vare sig man är hästmänniska, mamma, pappa eller gud vet vad. Bara se på bloggerskan Blondinbella – Isabella Löwengrip – ha ha, herrejösses, DÄR kan vi snacka hänga upp sig på precis vad som helst. Helt sinnessjukt som folk håller på där. Hon har förvisso barn, vilket såklart engagerar halva kommentarsfältet – men en annan sak som VERKLIGEN sticker i folks ögon: det är hennes sätt att leva (”nyrik” person som strör pengar runt sig) … oj, oj, oj … ta er en lästur där om ni vill se på elakheter 🙂 Alltid lika roligt att läsa, haha!

    Svara
    • Birgitta

      Pengar och/ eller framgång är en ENORM nagel i folks ögon!

      Ser det ibland när andra hästbloggare upplever någon form av framgång när de tävlar.

      Trots att de har tusentals dagliga följare är det ibland bara 2-3 stycken som ids skriva ”grattis”.

      Svara
  4. Marika Stoppert

    Jag följer en del inredningsbloggar & det går inte att jämföra klimatet där alls jämfört med bloggar som handlar om djur.
    Djur rör upp känslor & aldrig varit med om maken vilka både dömande & bättre vetande människor det finns i vårt
    land….. 🙁
    Inlägg på FB som handlar om Sveriges ”urusla & allmänt undermåliga” sjukvård är också något som drar igång människor med kommentarer som gör att jag som läkare knappast klarar att läsa vissa saker. Vad jag vill ha sagt är väl egentligen hur lätt det är att sitta vid sin dator eller motsvarande & vara elak för det får ju sällan några större konsekvenser & jag tror det är MYCKET få individer som hade vågat säga det de vågar skriva
    eller ?

    Svara
    • Birgitta

      Jag känner/ är bekant med rätt många av mina läsare IRL. Vissa har en heeeelt annan ton när man träffas IRL….

      Fast de kanske tycker samma sak om mig?

      Det är inte lätt med det skrivna ordet!

      Svara
  5. LenaB

    Barn, djur, pengar, vikt är väl typiska ”triggerpunkter” för att få igång (elaka) diskussioner på nätet?!?
    Helt ärligt är folk ibland helt vidriga i sina kommentarer och jag känner att jag är väldigt försiktig med vad jag själv lägger ut, har helt enkelt inget intresse av att ngn ska kommentera elaka saker.

    Sonen är 10 år och där försöker jag lägga grunden till ett sunt beteende vid tangenterna. ALDRIG någonsin skriva något till någon som man inte hade kunnat säga till dem IRL. Att läsa igenom sitt svar/inlägg/sms två ggr samt räkna till 10 innan man trycker ”skicka”….

    För ett tag sedan såg jag en bild på en väldigt mager häst på FB, publicerat av en känd person. Temat var väl att denna person var trött på att se en massa feta hästar… Hon fick massor med positiva kommentarer, men själv var jag såååå nära att lägga iväg ett om att väl även hon måste tycka att hästen i fråga var mager?!?(höftbenen och revbenen stack rätt ut och halsen var en smal ”pinne”). Sansade mig dock, för jag är rätt säker på att hon 1. inte hade blivit glad för mina kommentarer 2.inte sett det som ngt konstruktivt 3.det hade inte gagnat mig på ngt som helst vis.

    Svara
    • Birgitta

      Vikt ja! Där ”sa” du något Lena.

      Att skriva om/ ha åsikter om (över)vikt är så ohyggligt tabubelagt.

      Jag har själv åsikter i detta ämne som skulle kunna fylla en bok men nöjer mig med att här anse att övervikt är ett mycket snabbt växande problem i många länder och medför massvis med negativa konsekvenser för den enskilde, omgivningen, samhället i allmänhet och sjukvården i synnerhet.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>