Rykt

Efter en diskussion på nätet påmindes jag om att jag faktiskt aldrig ryktar.

Äger inte ens en ryktborste sedan gud vet hur många år tillbaka!

Jag har detta till trots alltid haft hästar med blank hårrem så även om jag absolut tror att rykt är bra massage osv så är jag övertygad om att den inte behövs för utseendet i alla fall 🙂 .

Anledningen till att jag själv prioriterat bort rykten är, förutom att jag som sagt inte ser nödvändigheten, att jag rider på morgnarna innan utsläpp och att all tid då liksom tas av hagtiden.

Eftersom jag vill att Vicke ska gå ute så länge som möjligt vill jag inte “slösa tid” på att rykta och jag tycker dessutom, det ska jag erkänna, att det är tråkigt.

Hade jag ridit på kvällarna är det möjligt att jag hade lagt liiite tid på rykt men jag tycker som sagt att det räcker gott med avborstning.

Hur gör ni? Ryktar ni? Ibland? Dagligen? Aldrig? Varför?

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Ryktar nog i stort sett dagligen, väldigt sällan före ridpass då min häst faktiskt inte gillar det, han var från början väldigt känslig för beröring öht och att borsta var nästan omöjligt. Efter ridpass är han numera betydligt mer avspänd så då passar jag på att rykta ordentligt istället. Är du till 99% alltid i stallet kvällstid och tycker att det är rätt mysigt med den där extra långa pysseltiden det tar med en ordentlig rykt.

  Svara
 2. Angelica

  Ryktar nästan aldrig. Dels uppskattar inte hästen det så värst, dels håller jag med dig om att det är tråkigt och inte särskilt nödvändigt!

  Svara
 3. Petra

  Min häst hatar det, så nej ingen rykt här. Han gillar inte att bli borstad alls egentligen men accepterar vanlig borste bättre. Han gillar dock att bli borstad i ansiktet så det tar vi alltid lite extra noga 🙂

  Svara
 4. Lee

  Min älskar att bli ryktad o pysslad med. Men innan ridning blir det oftast avborsting med rotviska (eller vad det heter, inte så hård) Rider jag på morgonen, så kan jag ha pysselstund på kvällen med massageborste, borste, rykt med ryktborste o skrapa, arnika, hovolja o hela köret.

  Svara
 5. Anna

  Jag älskar att rykta men jag förstår ju att det inte är något som är lika roligt varje dag eller alltid hinns med i någon större utsträckning. När jag var ”liten” brukade jag och en kompis stanna i stallet på lördag eftermiddag/kväll när det var lugnt och tomt och så gjorde vi upp till 50 ”stöv” per sida. Vi brukade blöta stallgången så det verkligen skulle synas varje gång vi slog ur skrapan haha…

  Bästa ryktborsten är den där med lite midja från Stubben som har långa borst i ytterkant och kortare innanför.

  Svara
 6. Cornelia

  Oj, aldrig? Jag är en riktig ryktare, 3 borstar innan ridning och 1 efteråt. Så du bara tar in hästen och sen på med grejjerna? Hur gör du när han är skitig som attan?

  Svara
  • Birgitta

   I stället för ryktborste använder jag magic brush och en rotviska. Vicke är ytterst sällan ”skitig som attan” (alltid täcke på höst, vinter och tidig vår) men OM han är det tar dessa borstar bort smuts jättebra. Sommartid blir det ibland dusch med bara vatten (ej schampo) efter ridpassen.

   Svara
 7. Frida

  Jag ryktar gärna men varken orkar eller hinner varje dag. Rykten är för mig ett sätt att umgås med min häst, lite massage och bra för blodcirkulationen. Glansig päls tror jag inte man kan rykta fram, det är mer beroende av foder, mående/hälsa och kondition, samt till stor del individuellt hur glansig hästen är.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>