Mer om haghysteri

Då och då dyker de upp; inläggen där man tävlar i vem som har sin häst ute i hage längst och där en del hästägare skuldbeläggs och sågas med fotknölarna för att de, enligt andra, gör ”fel”.

Läste nyligen ett inlägg författat av en person som sökte stallplats men förfärades över att det ”överallt” var ”utsläpp när det börjar bli ljust och intag innan mörkret faller” som gäller= för få timmars hagtid enligt skribenten.

Och som vanligt blev det ingen hejd på de som ville leka Bror Duktig och berätta att hos dom, där går hästarna minsann ut klockan 5 och tas in 22….typ…

Jag är sååå trött på detta onyanserade snack!

Ja, har man eget stall kan man så klart göra som man vill och då hade min häst också gått ute på liknande vis.

Men nu gällde diskussionen stallplats och många stall bygger på ett kollektivt ansvar eller att en avlönad person sköter in och utsläpp.

Jag undrar hur många hobbyryttare som hade varit intresserade av  att åka ut till stallet 5 på morgonen för att släppa ut 5-15 hästar innan jobbet eller köra tillbaka klockan 20-22 för att göra detsamma?

Enligt min erfarenhet; ytterst få!

Och även om intresset fanns; hur säkert är det att hantera x hästar i mörker?

Enligt min erfarenhet är inte alla hobbyryttare särskilt erfarna ”hästmänniskor”, ibland är aktuell häst deras första egna efter x år på ridskola och osäkerheten kring att hantera andras hästar kan vara stor.

Och när osäkra människor hanterar andas hästar kan det bli problem, problem som ökar vid tex mörker.

Och nej, alla stall har inte belysning som ett fotbollsarena.

I inlägget jag läste ondgjorde man sig också över att en del personer ville ”hålla kväll” tidigt och så fick man gudbevars inte tänka och känna som hästägare.

Man ska leva för sin häst och hela ens liv ska kretsa kring dess välbefinnande. Punkt.

Jag som trots allt lever vääääldigt mycket för min häst, tycker jag själv i alla fall, måste sucka igen.

Att kräva att inackorderingsstall ska drivas så som man hade gjort på den egna gården är inget annat än en löjlig utopi; många stallägare bedriver redan ren välgörenhet utan vilken massvis av hästägare hade fått sälja sina bebisar- låt oss vara tacksam för det!

21 kommentarer Skriv kommentar

 1. Jessica

  När det kommer till stallrutiner utgår jag från att de flesta gör det bästa de kan, utefter förutsättningarna man har. Många hästägare har förutom hästarna även jobb och någon form av familj att ta hänsyn till. Stall och hagar ser olika ut. Hästar är också individer som är olika.
  Mina ansåg mig dum i huvudet när jag släpade ut dem halv sex i morse i bäckmörkret. Vad ska de göra i en bäcksvart hage i duggregnet? Hagen är stor. Gott om gräs kvar samt grovfoder och vatten finnes. Hjäper föga…de ser ju inte ordentligt. Stod vid grinden och glodde efter mig.haha
  Ibland tar vi sovmorgon och ingen har avlidit för det:)
  Här är det inte stenhårda tider som gäller. Väder och vind kan också avgöra hur länge de går ute. Nej, som sagt…alla gör utefter sina förutsättningar. Finns inget rätt eller fel, angående hagtider anser jag.

  Svara
 2. Minstral

  Läste också den tråden. Vi har egen gård men vill gärna hålla kväll. Dessutom hade alla hästarna här rivit staketen om vi låtit dem vara ute till 22 på vintern. Kvittar om vi lägger ut mat, de vill in.

  Svara
 3. Anneli Kristensson

  Åh sånna diskussioner hur är det att se till hästens vilja? Många höstar som faktiskt inte vill vara ute länge! Hellre en bra hage än låååånga dagar bara för att! Många hästar känner att boxenr deras ”hem” och kommer till ordentlig ro först där och kan vila. Varför då ha ute dom till efter bollibumpa? Hästens vilja först isf!

  Svara
 4. Birgitta

  Ja det finns massvis att säga om detta, många gånger infekterade ämne.

  Ibland påstår en del hästägare att deras hästar inte ”kan” stå inne för många timmar utan att riva boxen men jag har på mina mer än 30 år som hästägare och inackorderad i stora stall med hyfsad omsättning aldrig sett en sådan häst.

  Hästar är anpassningsbara djur- på gott och ont.

  Jag har i perioder haft en stallsituation med endast ca 4 timmars hagtid och kan inte påstå att dåvarande häst varken presterade bättre eller sämre, var friskare eller sjukare, gladare eller mer misslynt när hagtiden utökades.

  Jag förordar absolut så mycket hagtid som det bara är rimligt att kunna ha utifrån många olika parametrar men säger som alltid; hagen är inte det allena saliggörande utan det beror på en massa faktorer.

  En av fördelarna med att ha kollektiv hagskötsel är att man är många som KAN hjälpas åt vid behov.

  Blir det världens storm tex är det alltid någon/ några som kan slänga sig i bilarna och köra för att ta in hästarna.

  Många med egna stall MÅSTE ha sina hästar ute x timmar och oaktat väder för de kan helt enkelt inte lämna sitt jobb under dagen och dessa hästar kan JAG tycka synd om ibland men samtidigt förstår jag varför det är som det är.

  Svara
 5. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Word!
  Nu står vi så vi har möjlighet att ta in efter väder o vind
  Fredde som är den som inte gillar varken mörker regn eller halvstorm
  Han har vandrat upp ett antal hagar med rena gyttjespår som följd.
  Dessutom skönt att de ätit så man hinner rida innan det är dax att gå o lägga sig☺️

  Svara
 6. Frida

  Jag har ju eget stall på så sätt att vi bestämmer själva hur våra rutiner ska se ut (jag och min mamma) och jag kan säga att vi orkar inte gå upp kl 5 för att släppa ut eller traska ut kl 22 för att ta in. Dessutom blir det svårt att lösa bra med fodringar (men gissar att de som har det så inte ger ngt kraftfoder eftersom de alltid får tag på perfekt grovfoder och ger fri tillgång). Våra kommer oftast ut vid 6 pga att vi ska hinna till jobbet, lite senare på lediga dagar. In mellan 17-19 beroende på väder och hur dagen ser ut för oss. Foder inne med betfor och lucern, grovfoder i hagen som brukar räcka till ca 14 och sedan fodring vid insläpp + nattfodring vid 21 ca. Det måste vara rimligt att reda ut för en själv eller den som har stallet. Beror också på förutsättningarna, har man t ex små, leriga hagar så känns det väl inte så lyckat att hästen står i den 5-22 bara för att den ska vara ute.

  Svara
 7. Sara

  Vill påpeka att hästar ser bra i mörker, ljuset är till för oss människor vid intag. Kan ju vara bra att ha mer kunskap om djuren vi hanterar. Att ta in för det är mörkt är för oss människor inte hästar. De flesta av oss tycker väl ändå inte att det är god hästhållning att ha hästen i box från 16-8 eller? Då borde man kanske byta stall/prioritera om m.m

  Svara
  • Birgitta

   Om man motionerar sin häst dagligen ser jag inte att det är dålig hästhållning med 8 timmars hagtid.

   Det är inte optimalt men att säga att det inte är ”god hästhållning” är att dra det för långt.

   Förvisso är allting relativt, så även definitionen av bra/ dåligt men jag skulle vara försiktig med att döma på detta vis.

   Min egen häst går ute ungefär dessa tider och det vet jag massvis med andra hästar som gör också. Är vi dåliga hästägare?

   Svara
   • Sara

    Kanske inte dåliga men beror på vad man prioriterar helt enkelt. Att massor av hästar har det så är väl inget argument i sig? 8 h hagtid kanske 2 h ridning som mest, summa 14 h i box. Nä inte alls optimalt.

    Svara
    • M

     Hur många timmar är din/dina hästar ute, Sara? Och vem sköter in-/utsläpp?

     Svara
     • Sara

      Har eget stall, lösdrift med egen box och drift. Mockar hagen varje dag, fodrar m.m. Lösdrift är inget för de som vill undvika stalljobb med andra ord, men överväger allt jobb eftersom det är att föredra för hästens välfärd.

     • M

      Låter som ett toppen-alternativ för dig.
      Men vi som inte har det så är väl inte sämre hästägare för det?

 8. Anonym

  Efter 40 år med hästar har jag ”sett allt” känns det som.. varför helt enkelt inte hitta ett stall där saker passar just ditt tycke och smak och låta andra göra annorlunda. Så har jag och de flesta andra gjort… Samt att den eviga klippnings/täckesdisskutionen är igång igen..

  Svara
  • Birgitta

   Ja, jag säger som någon annan skrev; de flesta hästägare gör nog så gott de förmår.

   Jag har många gånger fått ta mycket skit för att jag haft mina hästar ute ”otillräckligt länge” enligt vissas måttstock men jag bryr mig mindre om vad vilt främmande människor anser utan tittar mer på mina egna djur och vad jag själv kan leva med.

   Och det sistnämnda kan absolut ändra sig över tid; det har det gjort för mig i alla fall.

   Jag har absolut gått mot större hage och mer hagtid även om det fortfarande inte är good enough enligt vissa.

   Svara
 9. Anonym

  Vi har hästarna hemma o dom kommer ut senast 6 för att det är tiden som passar in här
  Sen visar dom ganska tydligt när Dom vill in
  Sommaren går dom ute dygnet runt när det tillåter men är det regn o rusk vill dom inte stå ute 6-20 o då har dom 12.000 kvm med gräs som aldrig tar slut
  Vår 35 åring ville inte vara ute efter det blev mörkt längre o 6 åringen hatar regn och blåst så det är nog lika individuellt för dom som för oss
  Men att dom får gå ute 3-4 timmar o resten på box är lite lite enligt mig

  Svara
 10. Birgitta

  Som sagt är ett problem att inte alla hästägare kan/vill ha egen gård och då är man förpassad till andras regler och rent ut sagt välvilja många gånger.

  Nästan alla hästägare vill ha så billig stallhyra som möjligt och detta är EN faktor som också spelar in då hagtid diskuteras.

  Skulle man betala någon för att vara uppbunden massvis av timmar med hästskötsel av olika slag skulle få ha råd att betala vad det skulle kosta och många hästägares egna livssituationer med heltidsjobb, barn osv omöjliggör att man själv är regelbundet engagerad i hagutsläpp och intag väldigt tidiga morgnar och sena kvällar.

  Eller ska bara de med egen gård få ha häst?

  Svara
 11. Manda Stillnert - En blogg om Vardag/Häst/Foto

  Känner mest när jag läser att gud vad skönt att min häst bor hos min pappa. Han har lite samma syn som mig på saker och ting, hästarna får frukost inne vid 6 tiden, sen ut vid halv sju och där får de hö, sen går de ute till 18-19 på kvällarna och sista kvällsmaten får de vid 22.00 när min pappa åker till jobbet då släcker han även ned. Helgerna kan då får stå kvar inne lite längre på morgonen men då får de hö ut över kraftfoder. Är de skit väder vill de oftast komma in tidigare och de gör de. Sommartid går de antingen ute dygnet runt eller går in mellan 22.00-23.00 ..

  Svara
 12. Katja

  Som svar på frågan, jo man är en sämre hästägare om man inte tillgodoser hästens behov av utevistelse eller sociala liv. Innebär det att det är dålig hästhållning? nej inte nödvändigtvis men absolut sämre och det är väl inte så svårt att inse eller erkänna? alla gör så gott de kan men att hävda att 15 timmar på box är bra? nej då har man inte så mycket insikt i vad en häst faktiskt behöver. Diskussionen om hagvistelse anser jag vara bra, att människor blir så provocerade är troligtvis ett resultat av att de känner att de inte kan ge sina hästar en god och stimulerade utevistelse. Lite samma resonemang finns i bland i hundvärlden, är man en sämre hundmänniska om man bara låter hunden gå på korta promenader och sen vistas i trädgården?Ja visst är man det, inte så svårt att inse men likväl blir många provocerade. Ska man ha djur(oavsett art) är det deras behov som ska vara prioriterade, det är trots allt ingen mänsklig rättighet att ha djur. Har man ingen möjlighet uppfylla djurens behov, ja då ska man nog tänka till både en och två gånger innan man skaffar djuret.

  Svara
  • Birgitta

   Det svåra är väl att avgöra var exakt gränsen för god/ dålig hästhållning går?

   Många vittnar om olikheter hos olika hästar de ägt, olikheter som även skulle påverka hagvistelsens utformning.

   En annan faktor att beakta är hagens utseende, något jag berört många gånger.

   Att bara säga att många timmar i hagen är det bästa är att göra det för enkelt för sig menar jag.

   Att slänga ut hästar i gyttjepölar utan ordentligt med foder och oaktat väder för att de ska gå där från tidig morgon till sen kväll- hur bra är det?

   Det är så klart svårt att svara på; en del hästar skulle nog hellre stå i en torr box med mat- andra kanske inte?

   Vad jag vill komma till är att man inte bara kan stirra på antalet timmar utan man får se till att hagen är ”vettig”.

   Och tyvärr ser det olika ut i olika delar av Sverige.

   I storstadsregionerna finns det inte så många jättehagar med gräs där även annat kring vettig hästhållning uppfylls- det är min erfarenhet.

   Bara genom att träna och tävla är vi långt ifrån hästens naturliga liv och ska man eftersträva det optimala för hästen tror jag absolut att man även ska lägga ner ridningen. Jag tror alla hästar föredrar att gå i hagen framför att bli ridna.

   Så klart ska man försöka göra ett djurs liv så bra som möjligt, absolut men det här skuldbeläggandet köper jag inte rakt av nej.

   Svara
   • M

    Håller med dig i allt Birgitta! Vi har turen att ha gräs ÅRET OM i våra hagar, klart att det är en mer givande hagvistelse än att vara ute i en liten grusruta med lera. Men skuldbelägger jag andra som inte har det så? Såklart inte.
    Jag känner verkligen att jag ger mina hästar en god utevistelse, trots att de inte är ute från ”05-22 varje dag”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>