Fråga från en läsare om tränarval

“Hej Birgitta!

Jag har nyligen köpt min första häst och vill börja träna dressyr.

I stallet där jag står tränar de flesta hoppning och har inga tips på tränare.

Hur hittar jag en bra dressyrtränare?“

Jaaa du…det var en bra fråga!

Jag förundras ibland över att ”vem som helst” erbjuder sina tjänster inom allt möjligt som har med hästar och ridning att göra, man tar emot hästar för träning och tävling, ger lektioner osv trots enligt mig mycket begränsad egen erfarenhet och meriter.

Känner man inte till personerna är det inte lätt att veta vad som döljer sig bakom en ibland fin marknadsföring där det i skrift låter väldigt tjusigt och ”avancerat”.

Och det är ju tillgång och efterfrågan som styr så man kan absolut åta sig alla möjliga uppdrag så länge det finns någon som är villig att betala för ens tjänster.

Om man anser att meriter och tävlingserfarenhet är viktigt (och där är man väldigt olika och det är ju dessutom så att en skicklig tävlingsryttare inte per automatik är en bra lärare) så finns tack och lov 🙂 TDB (Tävlingsdatabasen) som inte ljuger.

Där kan man se vad som faktiskt döljer sig bakom påstådda prestationer och så får man dra sina egna slutsatser utifrån det.

Mitt tips vad gäller att hitta tränare är annars att prata med andra om vem de tränar för.

Är de nöjda? Vad är det som gör tränaren bra enligt dessa personer? Vilken ”approach” har tränaren? Är personen sträng, krävande, rolig, kan personen sitta upp på hästen vid behov, håller den tiden, blir lektioner ofta inställda osv.

Och här måste man avgöra vad som passar en själv.

För vissa är det viktigt att verkligen ha en teamkänsla med tränaren; de vill snacka en massa både före och efter träningen, bli bekräftade, har massa frågor, vill planera både daglig ridning och alla tävlingar med hjälp av tränaren medan andra inte tar så allvarligt på träningarna och så finns det allt där emellan.

En del föredrar tränare som är väldigt stränga och nästan skäller ut dom medan andra vill ha en lååångt mjukare inställning hos läraren. Osv.

Känner man ingen som tränar dressyr är det så klart inte så lätt att fråga 🙂  och skulle man fråga vilt främmande människor på olika nätforum finns en stor risk att man får lika många olika tips och åsikter som svar.

Om man vet var någon/ några tränare håller träningar kan man åka dit och sitta på läktaren och se och höra några träningar.

Kanske inte om träningarna är förlagda hos tränaren själv 🙂 men ibland finns det ju träningar hos olika ryttarföreningar.

Har man inget annat alternativ så kan man faktiskt också ”provträna” och se vad man tycker om tränaren.

Det är ju inte hugget i sten att man måste fortsätta att träna för en viss person bara för att man har gjort det x gånger- det bestämmer du som kund.

Ett tips är att ge träningen några gånger innan du bestämmer dig.

Jag har själv upplevt att man i början med en ny tränare kan uppleva lite av en ”smekmånadsperiod”- plötsligt får man ny input och tycker att det nya känns sååå rätt och bra 🙂 .

Man kanske också upplever motsatsen; den nya tränaren är inte alls imponerad över ens upplevda ”skicklighet” 🙂 och man känner sig kass och får inte träna på det man själv tycker.

Minns en tränare jag hade för en massa år sedan.

Jag hade en häst som startat en del St Georges och där jag hela första lektionen fick trava och galoppera runt på fyrkantsspåret eftersom hon inte tyckte att min häst var rak nog.

Redan den andra eller tredje träningen blev det seriebyten men jag kunde lika gärna ha tänkt ”äh…vad är det här för trams” den första gången…och aldrig återkommit.

Den tränaren hade jag i flera år 🙂 .

Hoppas du hittar en tränare som passar dig och undrar du något mer så återkom!

2 kommentarer Skriv kommentar

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>