Betala hem

Just nu pågår en diskussion på Nellie Berntssons blogg huruvida man som 18-åring ska betala hem eller inte.

Vissa förfäras över att hon inte betalar hem en krona (men betalar däremot för 6 hästar ur egen plånbok mind you) medan andra tycker att det är helt ok.

Hur ser ni på saken, som barn eller föräldrar?

Har ni betalat hem?

Tycker ni att man ska betala hem som barn med inkomst? För vad i så fall?

Själv hann jag flytta hemifrån innan jag gick ut gymnasiet (träffade en avsevärt äldre man och flyttade hem till honom) så för mig blev frågan aldrig aktuell som barn och några egna har jag som ni vet inte.

Henriks barn var redan utflyttade när vi träffades så jag vet inte vilket upplägg de hade.

Jag kan absolut tycka att barn med inkomst ska betala för mat, förbrukningsvaror som toalettpapper, schampo och dylikt samt bidra till elkostnaderna men däremot är jag mer tveksam till hyreskostnaden.

Hyran blir ju per definition inte påverkad av antalet personer som bor i bostaden och stiger därmed inte heller bara för att ett barn plötsligt KAN vara med och bidra till den.

Jag har som socialarbetare haft barn som ringt för att söka socialbidrag på sin 18-årsdag och det har alltid känts sorgligt och det är ju inte heller så att föräldrars försörjningsansvar upphör per automatik den dagen man blir myndig (går man på gymnasiet fortsätter det).

Men hur ser ni på saken?

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Åsa T

  Mina barn är vuxna och utflugna nu, men den korta tid de bodde hemma med arbete så betalade de hem, inte supersummor utan mer för att de skulle vara med och bidra till hushållet. Jag fick betala hem när jag bodde hemma. Nu blev det inte heller så lång tid, jag flyttade ganska fort efter att jag blev självförsörjande. Jag tycker nog att arbetar barnen heltid så ska de självklart bidra till hushållet, då är de ju de facto inte barn längre…

  Svara
 2. Anna

  Har aldrig betalat till mina föräldrar vad jag kan minnas, men heller aldrig bott hos dem när jag haft en tillräcklig inkomst för att försörja mig själv. Nuförtiden är det dock rätt tufft för unga att flytta hemifran eftersom det är bostadskris och om man som familj till exempel kommer överens om att barnen far bo kvar hemma men att en del pengar skall sparas till bostadsköp sa tycker nog jag att det är helt okej. Men att bara bo hemma i aratal utan att bidra? Nja…

  Svara
 3. Emily Jensen

  Dealen när jag växte upp var att så länge jag studerade bodde jag gratis, men när jag jobbade betalde jag hem. Jag betalade en klumpsumma för boende, drift, mat, förbrukningsvaror etc. Det tycker jag inte bara är rimligt utan viktigt för att lära sig om ekonomi och vuxenliv. Och uppskatta både det man har/fått och pengars värde!

  Svara
 4. Lina

  Jag minns inte om jag fick betala för att bo hemma, men vet att vi diskuterade det och jag var upprörd Däremot fick jag börja betala mer och mer för mina hästar ju bättre ekonomi jag fick och sista tiden betalade jag allt. Nyttigt att redan som19-20 åring lära sig vad hästarna kostade och vara mer sparsam.

  Svara
 5. Rackemarie

  Jodå, våra barn har fått betala för sig. Tror som mest att äldsta dottern betalade 4000kr/ månad ( men då ingick häst). Varför ska inte en vuxen människa bidra till hushållet?

  Svara
 6. Mary

  Jag är uppväxt på något annorlunda sätt. Har egentligen aldrig fått någon uppfostran, har själv skapat mina regler.
  När jag växte upp sprang jag i alla möjliga stallar och var så lycklig om jag fick skritta en häst.
  När jag fyllde 17 år så fanns det ingen plats för mig hemma mer. Min syster hjälpte mig att få en liten lägenhet.
  Jag hade ingen inkomst, och så blev jag en socialbidragstagare. Jag kommer aldrig att glömma hur förnedrad jag kände mig för att få pengar till mat och boende.
  Denna upplevelse har nog präglat mig en hel del.
  Som vuxen har jag det bra ekonomiskt, och har curlat mina barn en hel del.
  När dom bodde hemma och dessutom hade en hyfsad inkomst så klarade jag inte av att vilja ha betalning hem.
  Dom sparade istället en hel del pengar, vilket jag kände mig nöjd med.
  När dom flyttade hemifrån kunde jag hjälpa dom med kontantinsatsen till deras lägenheter.
  Och jag är så glad att ha möjligheten att hjälpa dom på ett sätt jag aldrig fick uppleva.

  Svara
 7. Frida

  Finns nog inget bra svar egentligen, det är så olika vad man har för förutsättningar. På ett sätt är det rimligt att man betalar hem om man har inkomst, inget är ju gratis i livet egentligen. Men jag förstår de som låter sina barn bo gratis speciellt i dagens läge när det är så svårt att hitta boende, då kanske man låter barnen bo hemma gratis så att de kan spara till t ex en kontantinsats. Men då får det kanske vara förutsättningen, du bor utan hyra men måste i gengäld spara minst vad en hyra på en lägenhet hade skulle kostat. Eller så betalar man för sina egna kostnader dvs det man förbrukar i mat osv. Vet de som fick betala en viss summa till föräldarna men dessa lades undan och barnet fick det när hen flyttade. Men det är ju långt ifrån alla som har den möjligheten, för många är det ett ekonomiskt måste att barnen måste bidra när de har egen inkomst. Var och en måste ju själv se till vilka förutsättningar man har. En häst däremot är för mig självklart att man står för själv så fort man har en inkomst som tillåter + alla andra icke nödvändiga saker i livet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>