Gammal mat

Härom dagen blev jag sugen på pannkakor och visste att jag hade ingredienserna hemma.

Det visade sig dock att äggen hade gått ut en månad tidigare och mjölken 3 dagar tidigare.

Detta hindrade mig dock inte det minsta; jag gjorde pannkakorna, åt dom och är still alive and kicking.

Vet att vissa är überkänsliga för ”gammal” (i datum utgången) mat men själv luktar jag på whatever och rättar mig mer efter det än vilket datum som står på paketet/ förpackningen, framför allt om det gäller torrvaror.

Är ni som jag eller slänger ni allt som är gammalt?

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Liv

  Givetvis lukt före siffror 🙂

  Men vad jag däremot är fullständigt allergisk mot är tillsatser och en massa e-nummer! Halvfabrikat, utländskt kött och tusen saker till 😉

  Svara
 2. Helena Tang

  Japp lukta först och sen smaka om nödvändigt. Ägg kör jag vattentestet på – lägg dom i en skål med vatten, djupare än ägget. Flyter dom så åker dom ut!

  Svara
 3. Hille

  Ägg har jag aldrig behövt slänga *peppar peppar* köper 2-3 flak åt gången utan någon datum på så de kan bli stående ett tag.

  Svara
  • Minstral

   Du behöver växa upp och lära dig fakta om livsmedel. Magkrumelurer? Må illa? Herregud!

   Svara
   • Liv

    Varför så himla tråkig attityd? Går alldeles utmärkt att lämna samma budskap i en bra mycket trevligare ton. Tycker det är du som ska växa upp och lära dig lite schysst attityd.

    Svara
   • anngelica

    Trevligt upplagd kommentar 😉 …..? Varsågod att testa en rejäl matförgiftning så kanske du blir lite mindre spydig i andras val om mat?

    Svara
 4. Jenny Hamberg

  Min pappa arbetade hela sitt yrkesverksamma liv i livsmedelsbranschen och jag följer hans råd ”vill man äta det kan man äta det”. Dvs i princip all mat blir osmaklig innan den blir otjänlig. Rå köttfärs är ett av få undantag, men skulle jag till äventyrs ha ett paket förbi sista förbrukningsdag skulle jag ge det till hundarna. Även annat som jag inte vill äta, tex vissen sallad, går till hundarna.

  Svara
 5. Kristina Stenzel Huke

  Lukta först och avgöra sen.Ägg är det aldrig problem med.

  Svara
 6. Ann

  Jag äter om det luktar och smakar bra. MEN jag är mer försiktig med kött och fisk, ffa det sista. Både kött och fisk inbillar jag mig kan ge allvarligare reaktioner om det är gammalt och därtill luktar det ju inte så gott ens när det är färskt så lite svårare att bedöma.
  Ägg verkar hålla sig i evighet! 😀

  Svara
 7. Birgitta

  Vad glad jag blir av att läsa att många gör som jag- då bidrar vi inte till onödigt matsvinn i alla fall.

  Jag läser ibland hur folk slänger mat jag hade ätit utan att tveka en sekund och har också upplevt det väldigt ofta i min bekantskapskrets.

  Tycker det är synd att många följer datummärkningen helt maniskt, liiite förmåga att tänka själv och lita på sina sinnen borde vi väl ha?

  För övrigt gav jag hunden återstoden av äggen några dagar senare och även hon lever 🙂 !

  Svara
 8. Nina Brynefall

  Jag har dessutom fått lära mig att ägg håller ännu längre om man vänder på dem då och då, så att inte gulan sjunker och fastnar i skalet. Det är ju praktiskt när man har hela kartor, bara att ”flippa” dem ett par gånger i veckan.

  Svara
 9. Anna

  Luktar ! När man är ensam är det ju nästan omöjligt att använda saker innan datumet så jag skulle kasta väldigt mycket annars. Som ni andra är jag mer försiktig med kött/fisk dock.

  Svara
 10. Camilla

  Jag luktar och smakar på allt innan det åker ut 🙂 Ägg håller väldigt långt efter bäst före, de äldsta jag ätit har varit ett halvår efter, smakade precis som vanligt och jag lever fortfarande… Dock lägger jag numera alltid äggen i en skål med vatten först och kollar om de flyter eller inte, då åker de ut hela. Vispgrädde har jag använt upp till en månad efter, oöppnad, inget fel alls, likaså mjukost mm. För en vecka sen öppnade jag en rökt skinka som jag hade glömt bort, bäst före 31 augusti, den var precis som vanligt så den hamnade i en omelett 🙂 Hittar jag gammal kyckling mm i frysen kokar jag dem och ger dem till stallkatten, han är rätt så bortskämd med varmrökt lax, kassler, salami, skinka, julmat mm mm… Det mesta kan man ha betydligt längre, bara att öppna och kolla innan man slänger det, så himla onödigt annars

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>