Lucia-längtan?

Har ni följt debatten om det slopade Lucia-firandet?

Om inte så läs här och svara sedan på några uppriktigt nyfikna frågor från undertecknad:

När ni själva var ”små”: var Luciafirandet viktigt för er och något ni såg fram emot?

Ni som har barn; om ni tycker att Luciafirande är viktigt; varför tycker ni det?

Anledningen till mina frågor är att jag inte kan minnas mina egna Luciafiranden som något speciellt alls.

Det var bara lite bök med att hitta/ köpa/ låna linne och det där portabla ljuset man skulle ha i näven 🙂 .

Jag har ju själv inga barn men de gånger något dagis har vandrat i mina jobbkorridorer så har jag varken tyckt bu eller bä om detta; hade absolut kunnat avstå från Luciatåget utan att för en sekund känna mig berövad några svenska traditioner?

Jag får tveklöst känslan att de som är så uppbragta över risken att tågen slopas tror/ anar/ tycker att det har något med ”ska vi nu inte få hålla på våra svenska traditioner för att inte stöta oss med invandrare” att göra och så var det ju faktiskt inte alls i just exemplet ovan i alla fall….

Och jag är såååå trött på att ”man” anar ”diskriminering av oss svenskar” där det faktiskt inte alls finns!

28 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag har läst det och tycker det är så löjligt. Min son hade inte uppskattat att stå inför alla föräldrar och sjunga så jag och många föräldrar med mig är tacksamma att vår förskola skippat detta sen flera år. Personalen går Lucia för barnen istället. Vi föräldrar bjuds in på julfika och pyssel som brukar vara supermysigt och uppskattat.

    Svara
  2. Annelie Magnuson

    Om de ställt in på min förskola p g a att det finns föräldrar som inte har råd + att det tar för mycket tid för pedagogerna hade jag tyckt att det var tråkigt men accepterat att det fanns skäl.

    Svara
  3. Jenny Greberg

    Jag uppskattar Lucia-traditionen väldigt mycket, av flera anledningar. Dels för att traditioner är viktigt, det handlar om kultur (nej, inte så mycket religion för mig) och ceremonier, något som är väldigt för alla tror jag. Dessutom är just Lucia en av högtiderna vi inte förknippar med alkohol utan mer med att sprida ljus och glädje, och med sång och allmänt mys. Älskar det, gjorde det som barn och mina barn har verkligen uppskattat Lucia.

    Svara
  4. Marie Ultege

    Lucia på dagis var mest stress och bök, som jag minns det. Dessutom en riktig plåga för en morgontröttis som mig. Sen till jobbet blev jag ju också. Det var bättre när barnen lussade i skolan. Då var det inte varje år utan det var utvalda årskurser som lussade. På högstadiet (där jag jobbar) är det riktigt fint, men allt övande drabbar ju lektionerna förstås☺️.

    Svara
    • Bodil

      Precis som jag tycker! Frågade sonen idag om han kom ihåg något lussefirande från dagisperioden och det gjorde han inte.

      Svara
  5. Anna Lind

    Lucia på dagis är inget jag särskilt uppskattat. Stå ute i kyla och lera i ottan med blyga barn som mest tyckt det varit jobbigt/otäckt (våra barn alltså). Lussefirande i skolan där det i vår skola är tradition att 5:orna står för detta i form av både firande dagtid för övriga elever och kvällstid för oss föräldrar är något annat. Det som jag tycker kommer bort lite i diskussionen är att den huvudsakliga anledningen till att skippa firandet på den aktuella förskolan (som det skrivits om i media alltså) var att inte exkludera någon pga olika förutsättningar/möjligheter att kunna köpa/fixa linne/krona/strut/tomtedress. Fickpengar för en del, en kännbar utgift för andra strax innan jul (som också innebär ökade kostnader) för andra. Inte primärt av religiösa/kulturella skäl alltså.

    Svara
  6. Vicki

    Bekymret med de som ”värnar Lucia” är att de har ingen som helst aning om vad det krävs för att få små människor förberedda på uppgiften, det är en krävande uppgift att genomföra ett riktigt Luciatåg. Min äldsta vän är engagerad i en barnkör och ungdomskör med ambition och kvalite, trots det är det svårt att få barnen och deras föräldrar att förstå att det är laginsats, ett teamwork att få till ett vackert, fungerande och välljudande luciatåg. Nu pratar vi alltså inte om dagis och skolans aktivitet utan ett fritidsintresse, ungefär som fotboll, där varje lagmedlem är viktig. Trots att detta är en VALD aktivitet har barnen, med föräldrars goda minne, inga som helst problem med att gång efter annan skippa övningar och förberedelser till förmån för någon annan aktivitet. I ett fotbollslag hade det inte kommit på fråga att målvakten eller högermittfältaren uteblivit från sista träningen innan match för att göra något annat (vi pratar inte sjukdom).

    Jag brukat säga till gnällspikarna att klaga inte på ett uteblivet Luciatåg förrän du själv varit med och arrangerat ett själv. Att skolor och förskolor väljer bort traditionella luciatåg har nog mer med bristande tid att göra än ”respekt/rädsla” för andra religioner/kulturer. Det vill jag tro iaf.

    Svara
  7. Liv

    Lucia är mysigt och extra mysigt när man har barn, skulle jag säga! Jag VET hur mycket slit och jobb det ligger bakom den fina dagen (sitter i styrelsen för förskolan och har god inblick i allt fantastiskt jobb som våra pedagoger lägger ner). Vi står förvisso inte utomhus och fryser utan är inomhus och barnen är klädda lite som de vill. Gissar att man kan gå till Erikshjälpen eller Myrorna för att få tag på ”tomtekläder” eller vad det nu må vara för en relativt billig peng. Efter luciafirandet har vi mingel med barn och föräldrar och det bjuds på glögg och julfika. På vår förskola hålls traditionen innan hämtning så att ingen behöver hasta upp i ottan.

    Jag tycker det vore synd att skippa traditionen!

    Svara
    • Birgitta

      En lösning hade ju varit om skolor/ förskolor hade alla attiraljer för ett firande tillgängliga för utlåning.

      När man vet hur otroligt utsatt vissa barn lever så förstår man absolut att tex inköp av ett linne kan påverka ekonomin massor. Sedan finns det tyvärr dessutom föräldrar som av olika anledningar inte skaffar grejerna till barnen oaktat och det kan bli väldigt utpekande och jobbigt för barnet.

      Svara
  8. Bianca Bugge

    Lucia på vår förskola är väldigt mysigt, ute i skogen och helt utan krav på kläder osv. Det hade varit lite tråkigt om det inte blev något, men om personalen hade bestämt det så hade jag böjt mig för det.
    7-åringen går i skolan, och där har vi inget arrangerat Lusse-firande. Då har istället några föräldrar gått ihop och ordnar ett firande efter skolan. Så det är ju också ett alternativ. Det är ju ingen skyldighet för personalen att lägga tid och energi på Lucia, om det är viktigt för föräldrarna så får väl föräldrarna ordna firandet själva?

    Svara
  9. Christel Garpeman

    Lucia är det mest stämningsfulla som finna, den traditionen jag uppskattar mest i vintermörkret. Älskade att få åka till dagis/skolan när barnen var små och lyssna på alka sånger de hade tränat på i veckor. Tycker det är otroligt trist att plocka bort alla mysiga traditioner att ingen ska känna sig kränkt. Varför blir man kränkt av sång och glögg egentligen ?!?

    Svara
  10. Bianca Bugge

    Christel Garpeman det är väl ingen som blivit kränkt, utan det handlar om att alla inte har råd med lussekläder.

    Svara
  11. Christel Garpeman

    Däremot borde man på dagis/skola ha en uppsättning luciakostymer som kan användas av barnen så att föräldrarna slipper jaga nya varje år.

    Svara
  12. Anna

    Älskar lussekatter så röstar för att behålla hahaha…

    Dock: Tycker att lucia med en riktig kör med vuxna människor är jättefint. Fjorton femåringar som piper fram enkla sånger – om inte flera springer iväg/börjar gråta/spelar allan i stället – och sedan bullar med vinterkräksjuka och snor på? Eh… Nja.

    Tycker det låter mysigare som någon skrev ovan att personalen klär ut sig och sjunger för barnen.

    Svara
    • Liv

      Haha… vilken underbar bild du har av barn 😉 Jag kan lova dig att om det skulle vara din egen femåring som ”står och pier fram några enkla sånger” så hade ditt mammahjärta högts troligt smält och blivit varmt. Snor på lussebullar har jag faktiskt aldrig sett, men det måhända att det kanske inte syns 🙂

      Svara
      • Birgitta

        Som förälder, precis som djurägare blir man luttrad och härdad men jag har sett för många barnfingrar och munnar för att tro annat än att både snor, spott och annat kan finnas ”överallt”, även i mat/godis/ kakor som serveras!

        Titta bara där lösgodis säljs och småbarn går och fingrar….

        Min x-mans dotter sög för övrigt på tummen så hennes godisskål åt jag aldrig ur 🙂 !

        Svara
        • Liv

          Finns säkert barnsnor lite här och var. Men om vi nu ska snacka äckligheter så tar jag tusen gånger hellre lite snor på en lussebulle än kommer i kontakt med ”saker” nerlusade med bakterier som ett resultat av katastrofalt dålig hygien hos vuxna… I min värld är vuxna bra mycket grisigare än barn många gånger. Har du kikat på hur mycket skit som finns på ett tangentbord? Någon undersökning visade att isen på snabbmatsrestauranger innehålla mer bakterier än restaurangernas toaletter. Restaurangmenyer har 100 gånger mer bakterier än en offentlig toalett. Och mobiltelefoner ska vi inte tala om …

          Svara
          • Birgitta

            Jag läste för länge sedan att en enorm bakteriehärd (ganska naturligt) är ledstänger. Sedan dess tar jag aldrig på dessa och försöker också öppna offentliga dörrar, trycka på hissknappar osv med tex jackärmen.

          • Anna

            Jag älskar barn men de är jättedåliga på både att gå i luciatåg och hålla sig rena.

            Vinterkräksjuka till exempel har jag aldrig fått på vare sig jobbet eller på restaurang eller trots att jag åker metro i Paris varje dag… Däremot har jag fått det efter att ha hälsat på hos vänner med barn som ”bara kräktes en gång igår”.

          • Filippa

            Liv, du har fått barn och ”sett ljuset”, men du behöver inte ta åt sig så dant varje gång någon skriver att de inte gillar barn, eller vad barn gör. De attackerar inte dig specifikt, jag lovar.

  13. Liv

    Hahaha …. alltså Filippa. Tillåt mig skratta ihjäl mig av din kommentar. Jag liksom alla andra har rätt till min åsikt, eller menar du att jag ska tiga? Åsiktsfrihet? Sett ljuset? Jodå visst har jag det. Men det såg jag faktiskt innan barn också. Man måste väl ändå få bemöta det folk säger, eller?

    Svara
    • Filippa

      Nej Liv, jag menade faktiskt din tendens att i denna kommentarstråd, och andra, bli halvkränkt när någon nämner att de inte gillar barn eller det barn gör på något sätt. Har, som du säkert kan läsa, inte skrivit att du inte får skriva – har däremot påpekat att du tar åt dig i överkant av detta ämne. Vilket ju även ditt svar i affekt visar. Alla gillar inte barn. Alla gillar inte det barn gör. De flesta tycker att andras barn är grisiga och äckliga vid någon tidpunkt. Det innebär inte personlig attack vare sig mot dig eller mot andra.

      Svara
      • Birgitta

        Inte riktat till någon speciell men när jag läste kommentaren tidigare om att ”se ljuset” slog det mig att det nog är lätt att det KAN bli så.

        Tänkte på en person jag kände som rökte MYCKET i mååååånga år. Mirakulöst nog slutade hen när hen var typ 60 och DÅ; då blev personen ganska rabiat cigarettmotståndare.

        Hade även en klient för 30 år sedan som hade levt på socialbidrag i ”evighet”, missbrukat alkohol så det inte ens går att beskriva och kostat samhället ofantliga summor.

        När DEN personen blev pensionär började hen tala om ”våra skattepengar” (hur de utnyttjades osv). Smått otroligt….

        Svara
      • Liv

        Alltså du måste läsa in GANSKA mycket som du vill i den kommentar jag lade ovan till Anna. Aggera i AFFEKT? Hur TUSAN kan du kalla följande rader för att känna sig kränkt:

        Haha… vilken underbar bild du har av barn Jag kan lova dig att om det skulle vara din egen femåring som ”står och pier fram några enkla sånger” så hade ditt mammahjärta högts troligt smält och blivit varmt. Snor på lussebullar har jag faktiskt aldrig sett, men det måhända att det kanske inte syns

        Jag förstår helt ärligt talat inte vad det är du är ute efter? Och sedan undrar jag VERKLIGEN var du har sett mig kommentera på ”andra forum” om barn??? Jag kan med handen på hjärtat säga att ENDA stället jag kommenterar är här.

        Och för övrigt, jag är väl inte så blåst i huvudet att jag inte fattar att alla inte gillar barn. Jag gillar VERKLIGEN INTE barn! Mina egna – absolut – andras barn, nej tack. Det jag skrev var att OM Anna hade haft EGNA barn så tänker man annorlunda. Jag tycker du ska tagga ner lite grand faktiskt.

        Svara
      • Liv

        För övrigt: Over and Out i den här frågan. Vi lever på totalt olika planeter!

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>