Jul på kredit

Varje år vid den här tiden, dvs med julen för dörren slås jag lite extra av hur olika vi prioriterar och att vad som är viktigt eller oviktigt för någon är raka motsatsen för någon annan.

Ta all köphysteri tex, allt som man ”ska” handla och ha, vare sig man har råd med det eller inte.

Man lockas med erbjudanden om att köpa nu och betala efter nyår och jag vet bara allt för väl hur lätt vissa faller i fällan.

Jag har ju jobbat med socialbidrag i många år tidigare och fick då ta del av många människors eländiga ekonomi; ibland självförvållad och ibland beroende på yttre omständigheter som man inte alltid kan rå för eller påverka.

Jag har även idag bekanta med skulder på hundratusentals kronor- pengar som gått till ren konsumtion av…tja…”skit” i mina ögon och dessa personer äger ingenting som representerar något värde utan har bara Kronofogdens flåsande i nacken att ”se fram emot” under många år framöver, ibland under resten av sina liv.

Själv undviker jag köp som jag inte kan betala kontant men därmed inte sagt att jag aldrig har tagit eller kommer att ta något lån.

Jag köpte tex min första häst genom delvis lånade pengar (hade sparat 10.000 och lånade 20.000) och även den första hästtransporten lånade jag 7.000 till för att kunna köpa.

Å andra sidan kunde jag därefter hyra ut nämnda transport till väldigt många stallkamrater (på den tiden var det inte så vanligt som idag att man hade en transport bara för att man hade häst), tjäna en hyfsad slant och dessutom betala av lånet långt i förtid.

Så alla lån är inte av ondo men det gäller, tycker jag, att verkligen tänka efter innan man tar dom och väga in alla aspekter; inte bara att man ”vill ha” vad det nu än är.

Sedan kan det tyvärr för vissa också dyka upp situationer då man ”måste” ta ett lån; alla har inte varken buffert, vänner eller släkt de kan låna av samtidigt som olika saker inträffar i livet som man inte kunnat förutspå och/ eller skjuta upp tills man får råd.

Framför allt om man har barn går det inte alltid att vänta och om man då verkligen måste låna pengar en kort period så är det skönt att det finns aktörer som kan hjälpa till.

Men mina råd är ändå att i första hand försöka spara ihop en buffert om så bara tior eller hundralappar varje månad, att se om det man behöver går att köpa begagnat, att leta alternativ eller faktiskt helt avstå från köp om man inte måste ha saken.

Att låna till julklappar tycker jag är en mycket dålig idé- julen är över på någon dag medan lånen finns kvar väldigt mycket längre.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Vi sparar inte och kan tex ta en resa på kredit. Vi lever nu och vill göra saker nu och inte sen, allt för många i min närhet har dött alldeles för tidigt. Vissa tar bara lån för tex hus och menar på att det är en investering, för oss är en resa en investering i vårt välbefinnande.

  Svara
  • Birgitta

   Det stora bekymret med lån tycker jag inte är till VAD man lånar utan att många hamnar på otroligt snäva marginaler efter lånet och att en del till slut tar nya lån för att betala gamla, hur galet det än låter. Men det är tyvärr bara att titta på ”Lyxfällan” så ser man hur det kan gå till och jag känner ju folk IRL som agerar så.

   I ditt fall Minstral så KAN din familj säkert leva drägligt även efter avbetalningar av lån till whatever och skulle det verkligen bli kämpigt så har ni saker ni kan sälja för att lösa lånet; en häst, bil, släp, whatever.

   Många har, som jag skrev, inte något alls av värde utan bara skulderna…

   Svara
   • Minstral

    Jo så är det ju, man måste ju ha en plan och en säkerhet, vi har ju pengar bundna i saker och gård.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>