Vilket strö?

Efter att ha använt både spån, spånpellets och halm som strömedel vidhåller jag att jag föredrar halm- för hästens skull.

Den har då alltid möjlighet att småäta av halmen även om jag aldrig ser min egen häst göra det.

Men annars tycker jag inte att det är någon skillnad att mocka, inte när man som jag bara har en enda häst att göra det till.

Spån kan vara lite omständligare om man vill mocka noga men ändå ta ut minimalt med strö men det handlar också om hur renlig/ grisig hästen är.

Sedan är det en kostnadsfråga, lagrings och tillgångsfråga samt så får man helt helt enkelt inte använda vissa strömedel i vissa stall.

Jag har i alla år tyckt att hästägare över lag och om jag ska generalisera strör mindre än vad jag själv gör och det handlar nog främst om ren snålhet och kanske också om att det är lättare att mocka ju mindre strö  man måste dra runt i.

När  man bara strör en större fyrkant i boxen och lämnar alla sidor rensopade, lite som på denna bilden:

då tycker jag att det är för snålt med strö.

Men om ni fick välja helt fritt bland alla strömedel som finns (även torv tex) och ni inte alls behövde ta hänsyn till varken kostnad eller hur ni skulle avyttra gödseln: vilket hade ni valt och varför (om ni själv  skulle mocka)?

26 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Nja…upp till knäna vet jag inte om det är så bra att strö; tycker att hästen ska kunna förflytta kroppen lätt i boxen och har i enstaka fall varit med om hästägare som strött så mycket att underlaget har känts ”svajigt” och jag knappt har kunnat gå där utan att tappa balansen.

      Nu väger ju en häst mycket mer 🙂 och plattar till underlaget mycket av bara sin vikt men som sagt; allting med måtta….

      Svara
      • Karin

        Nej,men missförstå mig rätt,jag vill ha en”fluffig”halmbox,sen att dom har trampat ner allt och det ser ut som en”mess”på morgonen är en annan sak .

        Svara
        • Birgitta

          Då förstår jag 🙂 .

          Och när man strör med löshalm ”måste” man lägga in mycket för det lägger sig efter en stund och sedan trampas det dessutom ner mer än halm från ”ordentligt” pressade balar.

          Svara
  1. Anna

    Tycker att torv är ganska äckligt men både torv och (bra) spånbäddar tycker jag är lättare (kanske inte tekniskt men fysiskt) att mocka om man har många boxar att göra.

    Halm är ju det mysigaste dock.

    Svara
    • Birgitta

      Torv är det tveklöst sista jag skulle välja. Mörkt, svårt att se uppblandad skit i och framför allt dammar det ner allting.

      Svara
  2. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Skulle aldrig strö m annat än halm, just pga den anledningen du nämner dvs att hästen alltid har ngt att pyssla med. Jodå här strös det rikligt. Har egen container så inget tjafs när vi tömmer den☺️

    Svara
  3. Lee

    Har aldrig haft hästen på halm (får inte på vår anläggning), hon får dock halm att äta på, vilket hon gör. Gillar Lantbruksströ bäst. Alltså ett mellanting mellan spån o kutter. Annars funkar spånpellets o kutter blandat. Jag har en ganska grisig häst, o en sak jag fått omvärdera, det är att det är INTE lättare att mocka om det är lite strö, tvärtom! Trodde länge (som de flesta?), att det var bättre då med lite strö, men nej!

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill påstå att det ÄR lättare att mocka ju mindre strö man har, framför allt om hästen är väldigt grisig. Då är det ju i princip bara att skyffla ut allt utan att behöva stå och ”sortera”.

      Men strömässigt påstår jag att det går åt lika mycket strö om man snålströr från början och måste ta ut rubbet varje dag som om man lägger in rejält med strö från början och sedan bara fyller på.

      Så har jag gjort i alla år och en del som sett min hästs box har förfasat sig och tror att jag är världens slösare men det är jag inte, eller rättare sagt strör jag lika mycket/ lite som de som tömmer hela boxen varje dag.

      Svara
  4. Cornelia

    Halm! Fast min häst är allergisk och mår bättre av att stå på spån så får tyvärr ha spån

    Svara
  5. Magdalena

    Halm! Helst som permanentbädd med torv i botten. Det blir som ett jordgolv och sen mockar jag halmen bara liksom. Rör bara det som är smutsigt. Ligger stilla, mjukt och varmt och snabbmockat.

    Svara
  6. M

    Jag stör med spånpellets och lägger in halm (ätbar) i boxarna. Skulle säga att det är den bästa kombon av allt jag provat!

    Svara
  7. Kristina

    Vi har torv och har haft i manga år. Det funkar bra. Det är en vanesak, men det är Inga problem.
    Märker att det luktar mindre med torv. Halm hade varit underbart men torv är det som vi får använda i vårt stall. Man kan ju lägga in lite halm som hästen kan få tugga på, men min ”Masse” drar ändå bara runt den.

    Svara
  8. Filippa

    Hade helst haft spånbädd i botten och ett tunt lager halm över. Enklast att mocka, sysselsättning till hästen och mjukt och stilla underlag.

    Svara
  9. LenaB

    Halm, helst bädd med torv underst. Jag vill ha rejält med strö, oavsett strömedel, det blir minst att plocka ut då och hästen har det rent och fräscht. Har man halm har de alltid ngt att pilla med och stoppa i sig av, nu har jag förvisso hönät också så D har alltid att göra även mellan måltiderna;-)

    Svara
  10. Ingela

    Har inte tänkt på ifall det blir mer eller mindre lättmockat beroende på strömängd. Men om hästen har en större box däremot. Då tycker jag det hålls renare och mer lättmockat.
    Jag gillar halm bäst. Men har spån av div. anledningar.

    Svara
  11. Manda Stillnert

    Använder oftast stallpellets eller som nu egen sågat spån 🙂 Tycker om det egen sågade då det är väldigt lättmockat! Har dessutom en väldigt renlig pojke.

    Svara
  12. Lina

    Spånpellets är det klart bästa att mocka i och bäddarna blir bra oavsett häst. Lätt mockat oavsett vilken häst. Är det 60 boxar att mocka på 4-8 pers så måste det vara lätt och gå fort.
    Vanligt strö verkar hästarna gilla bättre, men det tar dubbelt så lång tid att mocka med. Mycket mer lätthanterligt att strö med oxå. Men vi väljer bort det eftersom pellets gör det så mycket lättare att ha fräschare boxar. Ingen större sortering krävs.

    Svara
  13. Jeguo

    I år halm för första gången på många år
    Fick sluta med halm när vi hade en ponny som åt upp sin bädd varje natt och hade bara smuts kvar. Hade skrattat lite åt sånt innan, trodde inte riktigt på det, är väl bara att lägga in tillräckligt..
    Sedan tyckte mina barn att det var så smidigt med spånpellets och att halm luktade så illa
    Sen har det varit lite si och så att få tag i halm här i kring
    I år fick jag tag i fin halm och det märks att hästarna gillar det och barnen tycker att det ör helt ok att mocka halm nu
    Jag har inte bädd, liten spin-off, hur mockar du halm?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>