Birgitta då och nu, del 1

En trogen läsare skrev följande nyligen:

Jag skulle gärna vilja läsa ett, eller flera, inlägg på temat Nu och Då. Om du jämför dig som ryttare idag mot för tio år sedan – vad har hänt? Känner du av att kroppen blivit äldre, stelare? Eller är det ingen skillnad? Vad gör du på ett annat sätt i ridningen (eller i stallet) nu mot för när du började blogga? Finns det något (vad som helst! ) som du helt ändrat uppfattning om? 

Intressanta frågor tycker jag och jag tänkte börja med att svara på det här med ”den egna kroppen”.

Jag fyller 53 år i oktober och tycker ärligt talat inte att jag märker att kroppen har blivit äldre/ stelare.

Jag får ibland ont i ena sidan av ländryggen i någon dag och så har det varit i flera år men jag vet också vad det beror på; den smärtan uppstår om jag anstränger mig när jag knuffar/ drar i min transport om den står på tex ett lerigt underlag och jag ska koppla på den.

Annars tycker jag som sagt att kroppen är oförändrad, så även min vikt som jag är manisk med att försöka hålla.

Jag vet att detta är jättekänsligt att skriva om så därför konstaterar jag bara att detta är viktigt för mig av många olika anledningar varav några ridrelaterade. Nog om detta.

Saker som jag har ändrat uppfattning om genom åren finns det desto mer att skriva om och jag tänkte börja med att nämna detta med tränare:

När jag köpte min första häst tycker jag att det var vanligare med opedagogiska tränare varav en del var rent ut sagt kränkande mot sina elever när jag nu ser tillbaka.

Dessa tränare gissar/ hoppas jag hade aldrig fått hålla på idag som de gjorde då och själv har jag numera både mer kunskap och skinn på näsan för att acceptera sådant som inte känns bra.

Jag har förvisso själv varit relativt förskonad från ”olämpliga” tränare/ metoder men det har funnits enstaka tillfällen då jag borde sagt ifrån/ lämnat en träning.

En annan sak som jag har ändrat uppfattning kring (vissa skulle tveklöst kalla det att jag mognat 🙂 ) är detta med hjälmanvändning.

Jag red oftast utan hjälm under många av de första åren som hästägare och på den tiden var det också tillåtet på de anläggningar jag nyttjade- idag FÅR man nästan inte rida utan hjälm någonstans vare sig man vill eller ej.

Jag skulle även idag kunna tänka mig att vid enstaka pass under vissa omständigheter rida utan hjälm men generellt absolut inte och definitivt skulle jag inte hoppa utan hjälm som jag gjorde då (ryser över min dumhet…).

Idag skulle jag däremot inte tveka att rida med graman om jag ansåg det berättigat, exempelvis så som jag tidsvis använt den på Vicke vid uteritt.

När jag köpte häst hade jag bara en idé om att ”graman är skit” utan att egentligen veta vad jag pratade om eftersom jag aldrig hade provat.

Idag är jag liksom mer ”whatever works” så länge det inte skadar hästen och nej, jag anser inte att graman gör det.

”När fan blir gammal blir han religiös” säger man ibland och även om jag är så långt ifrån troende som man kan komma (ateist till 500 %) så vet jag med mig att jag har blivit mycket lugnare rent humörsmässigt över tid.

Jag kan inte minnas när jag piskade till någon av mina hästar i rent vredesmod men att det förekom när jag var yngre; det erkänner jag även om det inte precis hedrar mig.

Vet inte om ”ridklimatet” över lag är annorlunda idag eller det mer handlat om i vilken miljö man befinner sig men jag tycker inte alls att jag ser ”våldsam” ridning numera, folk som rycker och sliter i tyglarna, piskar, skriker och svär, bankar in sporrar/ skänklar i hästen och dylikt.

Kanske är medvetenheten om djurs välfärd större? Eller sker det saker bakom lyckta dörrar då många fattar hur lätt det är att hänga ut folk på sociala medier etc, filma med mobil osv? Jag vet inte.

Och på tal om hästars välfärd så är det vad del 2 av detta inlägg ska handla om, kommer imorgon!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Är det inte överlag så att synen på hästar och hästhållning förändrats från att ha varit väldigt ”svart eller vitt”? Numera finns det ett öppnare sinne och den förändringen har de flesta följt med i.

    Svara
    • Birgitta

      Jo så är det nog.

      Sedan spretar det mycket i åsikter och hästhållning men med tex sociala medier sprids kunskap (tyvärr annat också) lättare.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>