Arbetsplikt eller otack är världens lön

Läser följande inlägg på en hästsida på Facebook:

Jag har varit medlem i en rf i ca 25 år.
Jag har tävlat för klubben och hjälpt till i alla år under städ- arbetsdagar, häst- ponnytävlingar (hopp, dressyr, fälttävlan) jag har ställt upp som sjukvårdare (är utb. Ssk) jag har hjälpt till på deras ridläger. Suttit i styrelsen och kommitté.
Jag har helt ideellt hållt i träningar och teorilektioner. Etc etc.
Självklart har jag betalat medlemsavgift alla år.
För två år sedan blev jag ombedd att i egenskap av kommittémedlem ringa runt till medlemmar som inte självmant hjälper till.
Vissa ”självutnämnda höjdare” fick jag väldigt otrevliga svar ifrån, bla att ”vi sponsrar med täcke istället för att hjälpa till” Dessa svar bifogade jag till nuvarande ordföranden som svarade att ”vissa” fått fördelaktiga överenskommelser med förra ordföranden. Inga övriga svar gavs.
Nästkommande år (2018) avsade jag mej att hjälpa till och erbjöd sonika att sponsra med täcke till tävling istället när denna möjlighet uppenbart fanns. Jag har tävlat för klubben 2018 och endast vistats på anläggningen på EN tävling, som jag betalat för som alla andra.
Nu har jag idag från klubben fått en faktura på 2.000:- för utebliven hjälp på arbetsdagar.
Kan tillägga att jag alltid verkat för att hjälpa till, men när jag fick ta emot skit å ingen stöttning så gjorde jag mitt val för 2018 att istället sponsra.
Ingen har kontaktat mej ang mitt sponsorerbjudande.
När jag lägger ut detta på klubbens sida så raderas det omgående. Även min recension tas bort.

Personen som skrev inlägget har på olika sätt ”gått vidare” med ovan och kommer inte heller att betala fakturan vilket jag tycker är helt rätt.

Att efterkonstruera belopp för vad det än må vara, om det inte tydligt överenskommits eller framgår ur stadgar, hemsida, whatever tycker jag är otroligt fräckt om inte annat och jag frågar mig osökt hur många som fått samma typ av räkning eller är detta ett ”straff” bara för vissa?

Jag förstår absolut att ideella krafter behövs, att man i vissa föreningar har en liknande typ av ”arbetsplikt” osv men att bara hitta på summor och skicka ut en faktura…nej…där har man gått på tok för långt.

Som jag ser det är det enda som kommer att hända är att klubben får negativ publicitet, riskerar medlemsavhopp och att man inte vågar bli ny medlem i en sådan förening och då har man verkligen förlorat mer än vad man eventuellt hoppades vinna med denna påhittade faktura.

Hoppas att personen som skrev inlägget uppdaterar kring fortsättningen- det hade varit spännande att veta hur storyn slutar.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Magdalena Haupt

    Jag hoppas hon bestridit fakturan och att klubben måste ta fram var i ”avtalet” det finns vitesbelopp.

    Svara
    • Birgitta

      Om jag har förstått saken rätt HAR hon bestridit fakturan och det finns inget vitesbelopp angett någonstans.

      Svara
  2. Dagge

    Fräckt av klubben och klart man inte skall betala en sån faktura. MEN jag har lärt mig att det alltid finns två sidor av en story att ta hänsyn till och vi har bara fått den ena berättad. Ibland drar man förhastade slutsatser om man inte har hela bilden.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer men oaktat ”storyn” och vad skribenten än sagt/ gjort/ whatever så kan man inte skicka ut dylik faktura och åberopa just att man ej fullgjort arbetsplikt.

      Svara
        • Hanna

          Nä jag tänker också att vi inte riktigt vet vad som avtalats.
          För det mesta är det ju anläggningsavgiften man får billigare mot en arbetsinsats per år, och gör man inte sin arbetsinsats så faktureras man resterande del av anläggningsavgiften efter årsskiftet?
          Så funkar de flesta klubbar kring mig iaf.

          Svara
  3. Kristina Stenzel Huke

    Frågar mig om det verkligen är tillåtet av klubben att göra så.

    Svara
    • LenaB

      Om jag förstått rätt så är det inte tillåtet att vare sig ”tvinga” sina medlemmar till arbete eller kräva att man betalar om man inte hjälper till. Har alldeles nyligen haft just dessa diskussioner i vår vägförening (en rest från när villorna var bostadsrätter för 25 år sedan) samt att golfklubben där maken är medlem har fått skriva om sina regler för medlemmarna…

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>