Mer om ideellt arbete

Tillfällighet eller ej men just idag dök denna länk upp i mitt Facebookflöde!

Väldigt intressant tycker jag som vet att det inte alls är ovanligt att klubbar/ föreningar har olika krav på sina medlemmar.

Utan ideella insatser skulle mycket inom ridsporten aldrig kunna genomföras men jag är ändå allergisk mot tvång och har i alla år hävdat att detta inte är rätt väg att gå.

Det man känner sig tvingad att utföra blir aldrig lika bra som det som görs frivilligt.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Jag håller med dig i allt du har skrivit gällande detta i dina senaste inlägg, men eftersom du nyligen efterlyste tips på inlägg så kommer här ett; Om inte tvång/krav är förenligt med medlemskap i ideella föreningar, hur ska man då lösa det faktum att alltfler klubbar har svårt att arrangera aktiviteter pga. brist på ideella krafter som engagerar sig?

    Svara
  2. Lizete

    Det är alltså heller inte tillåtet för en klubb att ta ut en x-tra avgift för de som vill lösa licens för klubben….eller har jag fattat fel?
    Vet klubbar dom tar ca 150kr x-tra, om du ska lösa licens

    Svara
  3. Anna

    Föreningen har oavsett vilket egentligen inte rätt att kräva att medlemmarna skall utföra ideellt arbete – MEN jag kan säga efter 20+ år i klubblivet att det i regel är ett tiotal eldsjälar som driver runt en ideell förening, sedan ett gäng härliga människor som ställer upp och hjälper till och resten verkar tro att de som arbetar gratis på något sätt är skyldiga dem något.

    Jag tycker att man skall vara väldigt, väldigt ödmjuk inför den enorma arbetsinsats vissa gör när man väljer att vara medlem i en ideell förening och inte tro att man har någon slags inneboende ”rättigheter” att utnyttja det arbete de gör.

    Jag vet inte hur många tävlingar jag har gjort där jag har ägnat dagar innan åt förberedelser, sedan kanske från 6.30-22 på anläggningen (korv och dricka får man för besväret haha) och då kan jag säga att man inte alltid tänker särskilt snälla tankar om de som aldrig hjälper till men av någon anledning ofta har en himla massa åsikter om allt som borde göras.

    Jag tycker att man skall tänka lite så att det arbete man bidrar med också är den nivå av service man kan vänta sig. Ställer man aldrig upp som funktionär kan man till exempel egentligen inte vänta sig att ens klubb skall ordna några tävlingar.

    (Inget av detta är riktat mot dig personligen såklart, men däremot vill jag visa på att det är otroligt viktigt att inte betrakta en ideell förening som någon slags företag som man kan vänta sig en viss service ifrån.)

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller helt med dig.

      MEN: man får inte heller glömma att EN DEL faktiskt utför ideellt arbete för att de tycker att det är genuint KUL.

      Man gillar känslan av att vara en del i en gemenskap osv.

      Nu är detta förvisso lite speciella tävlingar men jag vet hur snacket i alla fall tidigare gick bland vissa medlemmar i min egen klubb inför Falsterbo Horse show.

      Dessa medlemmar längtade efter tävlingarna och en del tog tom semester för att kunna hjälpa till.

      Det var sommarens ”happening” för en hel del och de gjorde det definitivt inte för att själva tex få tävla då många inte hade häst eller ens red.

      Så för alla är inte ideellt arbete ett nödvändigt ont eller ett krav utan faktiskt något man VILL utföra.

      Svara
      • Anna

        Absolut är det så! Jag gillar själv det ideella arbetet och förstår såklart att alla har olika önskan och möjlighet att ställa upp i samma utsträckning som jag vill.

        Alla kanske inte heller är lika intresserade av alla delar av verksamheten – en som rider lektion en timme i veckan kanske inte är så intresserad av tävlingsverksamheten medan en tävlingsryttare med egen häst uppstallad på annan plats kanske inte kan förväntas komma och mocka åt tjugo ridskolehästar flera gånger om året…

        Sedan får man ju som sagt faktiskt inte kräva en viss arbetsinsats utan lagen kräver att det skall bygga på frivillighet.

        En annan sak som jag kom att tänka på är att de som är mest aktiva i föreningen förstås har ett ansvar att få alla att känna sig välkomna också – så har det definitivt inte varit överallt där jag har ridit. Möts man av ett slutet gäng av inbitna så kanske man inte är så sugen något mer på att deltaga…

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>