Köpa eller bygga?

En bekant som vill lämna lägenhetslivet för ett eget hus har bett mig att fråga er läsare om era erfarenheter kring att köpa vs bygga nytt hus.

Ni som har byggt; blev det som ni tänkte er? Höll ni budgeten?

Jag har personligen blivit lite skrämd från detta alternativ vilket beror på att jag flera gånger har läst om ”fuskbyggen”, att massvis med fel hittats vid slutbesiktningen, att hela bygget tagit mycket längre tid än planerat och annat trist.

Men det kanske inte är så vanligt som det känns utan mer att det väl sällan skrivs om lyckade byggen?

Jag har ju bott i eget hus i ca 10 år och mina erfarenheter från hantverkare är inte så goda så själv hade jag, om jag någon gång skulle köpa hus igen valt ett i så utmärkt skick som möjligt.

Jag har varken ork eller egna kunskaper nog att ta mig an något renoveringsobjekt och då behöver man ju verkligen mycket hjälp utifrån.

Bygger man nytt får man förhoppningsvis exakt det man vill ha men det finns massor att tänka på som man som lägenhetsboende aldrig har behövt att fundera över och sätta sig in i.

Jag hittade denna hemsida om bygglovsritningar men gissar att det finns mycket annat att beakta om man bygger?

Har ni tips kring vad det än må vara kring husköp eller bygge: hit me!

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Har bott 11 år i egen villa nu och dessförinnan i bostadsrätt som jag fick renovera rätt rejält.
  Villan hade inget direkt renoveringsbehov, vi köpte den med tanke på att flytta igen efter ngt år eller så men nu har vi bott där rätt länge… Läget är jättebra, men huset är lite för litet och tomten likaså (detta visste vi ju från början, men tänkte som sagt inte bo där så länge), jag var höggravid och ville från stan och slippa parkeringsproblem, stök och lgh på 4:e vån utan hiss…(makens ungkarlslya;-).

  Tänker att man ska välja ett hus som passar en så bra som möjligt, läget är också viktigt – det kan man aldrig ändra på, lagom stor tomt (inte för stor och inte för liten, det är ngt man alltid kommer att störa sig på)
  I bekantskapen finns x antal som renoverat ”ihjäl sig”, men också några som är extremt duktiga på just renoveringar och som verkligen brinner för det och för dem passar det ju utmärkt med ett rejält objekt att sätta tänderna i. Ett par har på ungefär samma tid som vi haft vårat hus hunnit renovera två rejäla villor, och nu en stor hästgård – allt med fantastiskt resultat. Hos ett annat par får man fortfarande efter flera år klafsa runt i djup lera och krypa under byggställningar för att komma fram till huset och väl inne vinglar man runt på plankor bland allehanda provisoriska lösningar och projekt…

  Svara
 2. Filippa

  Om jag skulle köpa nytt idag skulle jag aldrig köpa hus byggt efter 1950-talet. Innan dess – gedigna materialval och hantverkskunnande och -stolthet som inte existerar längre. Innan = huset har stått såhär länge utan problem, dvs det lär knappast rasa ihop i första taget. Efter = mkt större risk för fusk.

  Svara
 3. Manda Stillnert

  Mina föräldrar med respektive har gjort både delarna.
  Min mor med sin man valde att riva sitt gamla hus för att bygga ett helt nytt då det fick avslag på att höja en våning på de dåvarande huset, så istället valde de att rita upp ett nytt mera praktiskt hus. De bodde under tiden i en lägenhet, tog väl ca 1 – 1½ år innan de nya huset stod klart, och nej budgeten håller sällan eller tidsramen ..
  Min Pappa med Fru valde att köpa ett äldre hus som använts som sommarstuga i många år, en mindre gård. De har total renoverat allt plus byggt stall under de 8 år som de bott där. De kostar på både pengar, tid och kunskap behöver man ha också för att köpa ett sånt projekt. De är fortfarande inte klara, de ska bygga ut. Visst de kom ju billigt undan från början när de köpte gården då den låg ute för en strunt summa pga av att de var så mycket jobb.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>