Aktiv ryttare

Aktiv ryttare

Noterar att det numera ibland nämns i annonser om lediga stallplatser att man önskar ”aktiv ryttare” och i ett fall läste jag också en vettig förklaring då annonsören påpekade att anläggningens hagar var små och att det därför var önskvärt att man rider/ motionerar sin häst dagligen.

Intressant att stallägare börjar ha detta som uttalat önskemål tycker jag och jag undrar också vad det beror på?

Jag har i alla år med egen häst känt hästägare som i mina ögon varit tämligen ”inaktiva” vad gäller hästens motion fast de stått på anläggningar med både små hagar och begränsad hagtid men nu börjar alltså stallägare reagera- eller hur ska man annars tolka denna formulering?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Filippa

  Förmodligen tröttnar de på de olater/olyckor/skadegörelse som tillkommer med orastade hästar.

  Svara
 2. Marlene Engström

  Kan också ses som ett försvar för att slippa lösa dysfunktionella hagar…

  Svara
 3. Victoria Svejme

  Min tanke hade varit att det är roligt om alla i stallet är aktiva med sina hästar för då kan man göra saker tillsammans. Träna tillsammans, åka på aktiviteter och peppa varandra. Tror att det gagnar sammanhållningen. Men visst, har man små hagar så krävs det ju en mer kontinuerlig aktivitet av hästen…

  Svara
 4. Jannike

  Stod i stall med 18 hästar, var max en handfull som motionerade sina hästar 5-6 dagar i veckan. Resten behövde ”vila” efter en uteritt med galopp, andra tyckte det var en bragd om hästen galopperat i ridhuset och då behövde den ta det lugnare med skrittur dagen efter. Vi som höll igång våra ordentligt gick inte att rida ut med för vi körde alldeles för tufft tempo :O

  Svara
  • Birgitta

   Jag känner igen beteendet i sig med det har tack och lov aldrig varit utbrett i de stall jag stått så som du beskriver.

   Som jag har skrivit om flera gånger tycker jag absolut att man får rida hur sällan man vill men då måste man se till att hästens rörelsebehov blir tillfredsställt på annat vis.

   Att stå på anläggning för x tusen i månaden och nästan aldrig rida är för MIG en gåta men vill man ha denna setup bör hagen vara av annan storlek än ”liten grusruta” för i den lär ingen motion äga rum.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>