Överdrivet eller klokt?

Scenario:

Stall A har en konstaterad smittsam sjukdom.

Ägaren till inackorderingsstall B förbjuder därför sina hyresgäster att åka och tävla på anläggning C (och alla andra anläggningar).

Alla stallen/ anläggningarna i exemplet ligger minst 5 mil från varandra.

Vad tycker ni?

Är stallägaren klok som gör allt för att förhindra att eventuell smitta når stallet eller är hen överdrivet nitisk?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Tycker nog det är klokt. Om man missar en tävling eller 2 är oviktigt om man sätter det i relation till om hästarna blir sjuka.

    Svara
  2. Linda Persson

    Man borde väl kunna gå in o läsa rekommendationer om hur långt emellan det är bra att vara försiktig?
    5 mil känns lite långt men kanske inte ………
    Borde kunna rådfråga nån veterinär el dyl 🙂

    Svara
  3. Petra Milton

    Svårt, om ekipage från stall A tävlat/tränat på Stall C och omliggande stall och riskerat att få smitta dit så tycker jag stallägaren gör rätt att vara försiktig under ev inkubationstid.

    Svara
  4. Lisa Ling

    Det skulle inte bli mycket träning under vinterhalvåret om alla stallägare betedde sig så. Känns överdrivet tycker jag, speciellt med tanke på att stallarna ligger så långt ifrån varandra.

    Svara
  5. Marie Ultege

    I och för sig klokt, men i praktiken ogenomförbart. Om stallägaren nu inte skriver in det i kontraktet att man inte får åka någonstans över huvudtaget.

    Svara
  6. Lee

    Om man vet med säkerhet att stall A varit på stall C innan smittan bröt ut, – ja, annars överdrivet.

    Svara
  7. Anna

    Beror lite på hur farlig den smittsamma sjukdomen är och hur många anläggningar som är drabbade.

    Om hästar har dött och mer än en anläggning inom låt säga länet (eller annat geografiskt område av relevant storlek) är drabbade så tycker jag nog att det inte är orimligt försiktigt att isolera sitt eget stall några veckor och vänta ut hur det utvecklas.

    Svara
  8. Birgitta

    Jag tänker såhär:

    Som stallägare måste man inse att inackorderade i större eller mindre omfattning vill kunna åka och träna och tävla.

    Att som stallägare begränsa detta på eget bevåg, dvs utan att veterinär gett restriktioner skulle jag inte acceptera; jag som både åker iväg för att träna 2 ggr/ vecka och tävlar ofta.

    Givetvis vill jag, lika lite som någon annan få en sjuk häst men som någon annan skrev; skulle man isolera sig varje gång något annat stall hade sjuka hästar hade man inte kommit iväg någonstans, någonsin.

    Å andra sidan måste man som inackorderad även vara i förstådd med att olika smittsamma sjukdomar i det EGNA stallet, även om ens egen häst är till synes frisk utgör hinder för att åka iväg.

    Detta har jag sett att flera ”slirar” med och åker iväg på både träningar och tävlingar trots att det tex står klart snoriga och febriga hästar i stallet.

    Svara
  9. Manda Stillnert

    Tycker folk tar för lättsamt på sjukdomar hos häst. Sista året har vi haft både abortvirus den med nevrologisk påverkan där två hästar dog, flertalet fall med kvarka och annat. Detta för att folk inte tänker sig för. Vi reser och tävlar mkt med våra hästar men de lämnar aldrig gårdsplanen om de visar minsta lilla tendens till sjukdom. Tempar dem flera gånger i veckan och alltid inför att de ska åka någonstans.

    Svara
  10. Matilda

    Jag tycket det är ren och skär idioti att åka och träna/tävla när stall i närheten har konstaterat livsfarliga sjukdomar, ex. EHV-1. Det är inte rocket science att förstå att det räcker att en person (ryttare/hovslagare/vän till ryttare) varit i ett drabbat stall, åkt till ett annat och sedan åkt till ett ridhus för att träna med sin egen häst. Bara då har personen dragit runt smittan på minst två ställen. Du vet aldrig vem som varit på vilka ställen, vem du stöter på och hur slarviga dessa är med kläd/skobyte. Att åka 2,5 mil för att träna är inget ovanligt och plötsligt är smittan väldigt nära

    Det är ingen annan än stallägarens beslut om stallet stängs och det ska följas, är man av annan åsikt är man välkommen att skaffa ett eget stall. Just nu handlar det inte om en förkylning utan om ett virus med ofta dödlig utgång. Att argumentera för att eventuellt sprida vidare en smitta för att åka och träna sina hästar på hobbynivå är ett skämt och jag hoppas de som resonerar så skäms. Vi har alla råd med att förlora träning/tävlingstid för att våra hästar inte ska behöva gå ett lidosamt slut till mötes.

    Väl mött!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>