Trist myt om skoning

Läser en diskussion på nätet och inser att en gammal föreställning jag hoppades var utdöd lever kvar.

Det handlar om huruvida man kan rida samma dag som hästen skotts eller ej och sorgligt nog tror/ anser många att man ska låta hästen vila.

Själv vill jag påstå att det är extremt få hästar som inte klarar ridning samma dag som de skotts; jag har aldrig ägt någon själv och känner inte ens till någon sådan på rak arm.

Jag skulle också vilja påstå att det handlar om en ej tillräckligt skicklig hovslagare om hästen känns öm efter skoning och/ eller väldigt känslig häst.

Men det är vad JAG påstår.

Vill ni motbevisa mig?

15 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Persson

  Vår lilla som haft fång blev länge känslig samma dag men inte nu längre
  ”Normala” hästar har jag alltid kunnat rida samma dag utan minsta problem

  Svara
 2. Jeguo

  En hovslagare jag hade ett tag vidhöll myten
  Godkänd hovslagare
  Jag tyckte det var konstigt

  Svara
 3. Christina Olsson Baaz

  Skulle detta stämma hade inte många travare kunnat tävla . Inget ovanligt att du värmer med ett par skor för att byta skor till loppet eller dra av skorna om underlaget håller och sen tränar de med en tredje sorts sko. Samma för galoppörerna. Tunna, lätta aluminiumskor håller inte så länge.

  Svara
 4. Filippa

  Jag tycker det är ONÖDIGT att rida samma dag som hästen blivit skodd, om den inte skos på morgonen och du rider på kvällen. Den har stått i ganska lång tid med benet/benen i onaturlig stel ställning och gångtekniken blir justerad när hoven kortas. Ser hellre en promenad, eller ridning dagen därpå, en dags invänjning tycker jag den kan få.

  Travhästarna verkas inte när det byts skor innan lopp, det går mycket fortare, tycker därför inte det är en användbar jämförelse.

  Svara
 5. Manda Stillnert - Livet med en haflinger

  Fast en travhäst verkas aldrig innan start fast du byter skor eller drar av skorna. Vi skor dessutom alltid om dagen innan inför start då hon aldrig tävlar utan skor. Rider eller kör aldrig mina hästar samma dag som de skos men oftast skos de på kvällstid därför hinner de motionera innan.

  Svara
 6. Minstral

  Kan man inte rida samma dag som skoning har man antagligen för lång skointervall, extremt känslig häst eller kass hovslagare. Man ska ju inte vänta så länge att hästens hov ändrar sig så den känner något i fråga om hovens form efter skoning. Stämmer allt så ska du kunna sätta dig på hästen direkt när den är skodd.

  Svara
  • Filippa

   Så länge ett par millimeter (skillnad mellan tex alusko och järnsko) gör skillnad, så kommer verkning också göra skillnad, hur ofta/sällan man än skor.

   Svara
   • Minstral

    Nja kanske på en trav eller galopphäst där balansen är a och o men på en ridhäst så tveksamt. Även om det blir en skillnad så ska det ju bli till det bättre för hästen och inte innebära någon negativ skillnad eller överansträngning.

    Svara
    • Filippa

     Minstral, jag som tränar, kan lova dig att en millimeters skillnad känns både för en häst och en människa. Vidhåller därför att det är fullständigt onödigt att rida hästen kort tid efter skoning.

     Svara
     • Minstral

      Vad menar du med tränar? Jag tränar också och nä, jag håller inte alls med dig. Skulle det märkas på min häst att den var nyskodd så hade jag bytt hovslagare.

 7. Frida

  Om man inte kan rida samma dag hade jag funderat på val av hovslagare och skoperiod. Det är klart att om hovslagaren trångskor eller tar för mkt så kan hästen bli öm. Och låter man det gå för länge mellan skoningarna så hovslagaren måste kapa mkt så är det klart att hästen blir öm. Med en duktig hovslagare och rätt antal veckor mellan så ska man kunna rida en frisk häst samma dag tycker jag….

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>