Pengar eller ledigt?

I år har anställda inom Malmö kommun fått möjlighet att ”semesterdagsväxla”.

Detta innebär ”att du avstår från semesterdagstillägget, som är en del av din lön, för att få fler lediga dagar. Förutsättningen är att verksamheten tillåter det och att du inte har sparade semesterdagar. Alla semesterdagar, både årets och eventuella sparade, ska vara uttagna senast den 31 december 2018. Antalet extra semesterdagar är 5 eller 6 beroende på hur många ordinarie semesterdagar du har.”

Jag har valt detta sätt för att få 6 extra dagars ledighet och tycker att det är jättebra att möjligheten finns.

Har ni något liknande system på er arbetsplats och skulle ni välja bort semesterersättningen för fler lediga dagar? Varför / varför inte?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Vi har samma system i Lunds kommun, började hos oss förra året. Jag valde att byta till fler semesterdagar, så nöjd med det beslutet. Fantastiskt skönt att kunna unna sig lite extra ledig, och semesterersättningen ger ju i vilket fall som helst inte några större pengar om man slår ut det per månad. Vi är ganska många på mitt jobb som valde att byta och alla är nöjda och kör igen det här året. Det som kanske blev lite av ett ”problem” var att man inte är riktigt van vid mängden av dagar, och vi var ganska många som fick ta ut en del i slutet av året lite panikartat. Blev lite stressigt eftersom man inte kan ta ledigt hur som helst och man måste ta ut alla dagarna för att ta del av erbjudandet det här året också. Men nu har vi nog lärt oss haha. Tycker iaf att det är ett riktigt bra erbjudande och tar alla hellre fler lediga dagar än pengar.

    Svara
    • Birgitta

      Även på mitt jobb har flera utnyttjat möjligheten och jag säger exakt som du; jag tar hellre ledigheten än de förhållandevis ”små” pengarna.

      Svara
  2. Filippa

    Skulle också LÄTT ta mer ledighet framför mer (ändå så lite) pengar =)

    Svara
  3. Helena Hille Jardelid

    Vi har haft systemet flera år. Nu i år när mina fl dagar är slut så har jag växlat till mig 5 extra dagar. Vill kunna vara ledig så mycket som möjligt på skolloven när resten av familjen är lediga.

    Svara
  4. Frida

    Låter inte så dumt, hade gärna gjort så om jag kunnat. Nu jobbar jag inom Region Skåne så det lär inte hända, alltid personalbrist. Förra sommaren fick de som ville extra betalt om man valde att inte lägga all sin semester under semestermånaderna, 7500:- per vecka fick man. Jag ”sålde” 2 veckor som jag tog i september istället och fick alltså 15000:- för det. En del försvann i skatt så klart men var ändå värt det.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det alternativet har jag läst om och hade GÄRNA anammat.

      För mig är det inte ett måste att vara ledig specifika veckor utan då hade jag hellre tagit pengarna 🙂 .

      Svara
  5. Anna

    Jag har nyss bytt till ett nytt jobb här i Frankrike och eftersom vi arbetar (på pappret) 39 i stället för 35 timmar i veckan så har vi sammanlagt 46 dagar semester, plus att jul är ”gratis ledigt” en vecka.

    Jag tycker att det är skönt att ha extra dagar att strössla med för att kunna ha småledigt ibland.

    (Sedan jobbar jag förvisso betydligt mer än 39 timmar i veckan men det är en annan historia).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>