Sadelstöld- det kan hända alla

Det känns som att jag läser artiklar som denna hur ofta som helst på senare tid.

Uppenbart är att sadlar har blivit eftertraktade byten för tjuvar och dessa verkar också veta vad som är värt att sno då man inte alltid länsar hela sadelkammaren utan bara tar den dyraste utrustningen.

Min egen sadel blev stulen på detta vis för ett tag sedan, trots låst sadelkammare.

I just mitt fall får jag väl med facit i hand konstatera att jag kom undan med i princip blotta förskräckelsen och en del merarbete- tack vare att sadeln bara var 5 månader gammal då den stals fick jag ut pengar för inköp av en ny dito och dessutom hjälpte Olofs sambo (som är återförsäljare för Equipe) mig så att jag fick den inom 2 (!!!!) dagar.

Jag kunde lika gärna ha fått vänta i många veckor på en ny sadel om jag hade behövt en med lite speciella mått och vad skulle jag ha ridit i under tiden?

Bara den enda dag jag red ”dressyr” i min stenålders Stübben hoppsadel räckte mer än nog kan jag säga.

Just sadel är något jag själv inte lånar ut till andra och då kan man inte förvänta sig att andra ska låna ut sin sadel till mig- om de ens hade haft en passande. Och i kanske många veckor dessutom….

De råd jag skulle vilja upprepa från tidigare blogginlägg är att ha en heltäckande hemförsäkring framför allt och att, självklart kan tyckas, ha sadeln inlåst.

Nu bestämmer man ju inte detta själv som inackorderad men om stallet har kameraövervakning och larm så tror jag det avskräcker mycket och just en kamera är inte så svårt att montera.

Kameraövervakning

Det jag hört är att de som står inackorderade måste godkänna att bli filmade, vet inte om det stämmer men det är väl ett litet pris att betala för den extra säkerheten tänker jag?

Man kan även DNA-märka sin utrustning men detta är jag mer tveksam till även om det så klart inte skadar.

Men jag TROR att det mesta av all utrustning som stjäls hamnar utomlands och aldrig återfinnsoch då har man ju ingen nytta av märkningen.

DNA-märkning

Har man så kallat kombinationslås på stallkammardörren tycker jag att man ska ändra kombinationen ofta annars finns det ”snart” hur många som helst som känner till den då de flesta stall har omsättning på både inackorderingar, medryttare och annat folk.

Att ha kombinationer som 000, 123 eller 999 skulle jag inte heller rekommendera 🙂 .

14 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Nej bevara mig väl 🙂 !

   Det var massvis av år sedan jag gjorde det och jag har nog bara gjort det en handfull gånger i livet.

   Ramlade för övrigt av en av gångerna (red utomhus, dåvarande häst hoppade till för ett hjort, jag seglade av och slog mig som f..n) och anser inte att eventuell nytta överväger riskerna.

   Svara
  • Birgitta

   Stor tur att sadeln var mindre än 6 månader gammal- då får man nyvärdet och det gör rätt stor skillnad på en så pass dyr sak.

   Svara
 1. Eva

  Om sadelkammaren är ett slutet rum med bara behöriga som har tillträde så behövs inte godkännande från de som stallar där och blir filmade. Däremot så måste de upplysas om att de blir filmade. (Vi har kameror i vårt miljöhus för att folk slänger vad som helst var som helst)

  Svara
 2. Kristina Stenzel Huke

  Tar alltid hem min sadel. Vågar inte ha den i låst sadelkammare, tyvärr.

  Svara
  • Birgitta

   Oj, det skulle jag nog aldrig orka. Dessutom åker jag ibland direkt från jobbet till stallet och att ha sadeln i bilen över natten känns ännu mer risky än i sadelkammaren.

   Hur länge har du tagit hem sadeln?

   Svara
 3. Kristina Stenzel Huke

  Det är nog 3-4 år sedan vi hade inbrott i sadelkammaren, och då bestämde jag mig. Men, nej i bilen hela dagen hade jag inte heller vågat. Ja det är tungt, men vad gör man inte.

  Svara
  • Birgitta

   Där går min gräns för vad jag orkar och som känns rimligt.

   Jag får förlita mig på hemförsäkring som omfattar ”allt”.

   Svara
 4. Anne

  Jag bär också min sadel, har gjort det i 3 år nu, tycker inte det är något problem alls.

  Svara
  • Birgitta

   Bor du i hus eller lägenhet?

   Jag tycker hästsaker luktar ganska mycket utanför sin ”naturliga miljö” så jag har så lite som möjligt i lägenheten.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>