Grimma av eller på?

Efter att ha stått i olika stall kan jag konstatera att både stallägare och hästägare har många olika åsikter om grimmans vara eller icke vara- både i boxen och i hagen.

I något stall står hästarna med grimma på sig i boxen och hagen (dvs 24/7), i något har de bara grimma i hagen och så finns det varianten med ingen grimma i varken box eller hage.

Om jag får välja fritt väljer jag grimma i hagen av den enkla anledningen att det är avsevärt lättare att fånga in en eventuellt lös häst som rymt om den har grimma på sig.

Där ser jag nyttan som större än risken att fastna i något i hagen även om det absolut ÄR en risk.

Av samma anledning vill jag inte ha grimma i boxen även om jag vet att någon hävdar att det då är lättare att få ut hästen om det tex skulle börja brinna.

Den risken bedömer jag som avsevärt mindre än att hästen fastnar med grimman i något i boxen.

Grimma 24/7 ökar risken för skav så det får man också ta i beaktande tycker jag.

Men hur gör och resonerar ni?

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Numera har vi aldrig grimmorna på vare sig i boxen eller hagen, trots att Mirre smet ut en gång ( ver inte hur det gick till då tråden var hel överallt men hon stod på andra sidan hagen).
  Men eftersom hon är ett plåster på Fredde och aldrig lämnar honom så var vi inte speciellt oroliga.
  I förra stallet hade de grimmor på i hagen.
  Största risken där är väl att de kan fastna i varandra vid lek eller att de försöker ta av varandra grimmorna

  Svara
 2. Kristina Stenzel Huke

  Grimmor av i boxen. Grimmor på i hagen, undantag om hästen får skav då får dom vara utan ett tag. Eller som Alouette (Masses mamma) gjorde när hon levde, lyckades alltid krångla av sig grimman i hagen, låååååångt bort från in-och utgången. Hon var en riktig Houdini.

  Svara
 3. Filippa

  Grimma av i både box och hage, det är policyn. I sommar får hon dock ha grimma i hagen pga att hon bitchar ibland och inte vill fångas…

  Svara
 4. Anja

  Enklast är ju att ha en säkerhetsgrimma i hagen. Det har jag på min. Aldrig vanlig grimma eller i boxen

  Svara
 5. Lee

  I vårt lilla stall (5 boxar) på större anläggning bestämmer vi själva (det är kollektivstall) o vi har inga grimmor i boxar eller hage (eller ja, vill man ha det så varsågod) Har aldrig hört talas om stall där man har grimmor på i boxarna!? Ute tycker jag risken att fastna är större än risken att de skulle rymma.

  Svara
  • Birgitta

   Rymma ut UR hagen är kanske inte så vanligt förkommande men det finns en del hästar som kan vara lite svårfångade I hagen och då underlättar grimma enormt.

   Ur ett rent bekvämlighetsperspektiv underlättar det också om ca 15 hästar har grimman på sig vid intag….

   Svara
 6. Minstral

  Inte grimma i boxen men i hagen förutom ibland på sommaren då hon får skav. Beteshästar inga grimmor men ska de tas in är det ingen som har lust att springa och pilla med det. Man får helt enkelt väga för och nackdelar och göra det som man tycker är säkrast och hanterbart.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer. Har man eget stall så gör man som det passar en själv och aktuell häst bäst. Vissa hästar får skav, andra är svåra att fånga osv.

   Står man inackorderad får man ju rätta sig efter stallets regler vare sig det känns mest optimalt för en själv eller ej.

   Svara
 7. Frida

  Ingen grimma i boxen, ser ingen nytta med det egentligen. Grimma på i hagen pga lättare att få tag i hästarna. Under sommaren går de utan grimma i hagen ibland också då de ofta får lite skav ffa på nacken när de har sommarpäls.

  Svara
 8. Camilla

  Hos oss har de flesta grimmor i hagen – ingen i boxen.
  Undantagen från grimma i hagen är lösdriftshästarna och ett par av hästarna som leker rätt våldsamt i hagen, de hängde sig i grimmorna på varandra så nu är de utan.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>