Uppehåll?

En bekant har återupptagit ridningen efter en herrans massa år och är helt ”nykär”.

Idag undrar jag hur långt ert längsta riduppehåll har varit och hur ni tyckte att det var att komma igång igen?

Är det som att cykla 🙂 , dvs att man väldigt snabbt ”kommer in i det” igen?

Själv har jag, ta i trä, endast som mest haft x veckors uppehåll pga skadade hästar.

Det jag har märkt är att konditionen försämras väldigt snabbt; jag har vid igångsättningen blivit flåsig även om det har gått över på 1-2 dagar.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag slutade rida när jag började på universitetet och började rida lektion igen drygt tio år senare. Jag var medryttare under kortare perioder däremellan också men då red jag mest ute.

  Lite ringrostig var jag men kondition och koordination kom tillbaka rätt snabbt ändå.

  Däremot är jag mycket räddare nu än jag var tidigare. Förr tyckte jag inte att nästan någon häst kändes för obehaglig att hantera eller rida men nu är jag mer osäker. Jag har aldrig varit världens modigaste ryttare heller men nu på vissa hästar kan jag känna mig riktigt illa till mods.

  Men det är fortfarande lika roligt att rida som det var förr.

  Svara
 2. Liv

  Har varit (och är fortfarande) borta på grund av små barn och graviditeter. Men jag har ju mitt lilla föl som jag tänker att jag ”snart” ska ”komma igång” med. Även om det mest bli pyssel och unghäst”grejer”. Började rida lite smått på ridskola efter ett avbrott på säkert 3 år och det var inget roligt alls i början. Gud vad ringrostig jag var! Jag blev sååå besviken på min ridning, att jag inte var där kropssligt, där jag var mentalt 🙂 Men tack och lov hämtade jag hem min gamla ridning igen! Red för ett tag sedan en kompis häst (igen efter typ 2 års uppehåll) och nej, det kändes inte roligt alls. Jag tror att man behöver komma in i det och få kontinuitet och stärka kroppen. Det finns där, någonstans, men det behöver lite tid på sig för att plockas fram igen 🙂

  Svara
 3. Lee

  Jag har hållt upp ca 10 år och ca 7 år, pga småbarn. Började på ridskola när den yngsta gått på ridskola ett tag, då blev suget att börja själv igen väldigt stort. Ringrostig, ja visst, men ändå ”som att cykla”. Fast kom ihåg att jag hade grym träningsvärk från halsen o ner till fotknölarna efter första ridlektionen 🙂

  Svara
 4. Lina Hallbäck Stigendal

  Mitt längst uppehåll var på strax över ett halvår om jag minns rätt. Gick då från medryttarhäst till ridskola. Första lektionen på ridskolan fick jag ett välskolat, lite äldre halvblod. I galoppen ville han byta galopp hela tiden. När jag red honom igen någon vecka senare bytte han inte galopp alls. Det hade alltså att göra med min tappade kroppskontroll och ringrostighet. Var verkligen en Aha-upplevelse när jag red honom den andra gången, för jag hade ju inte själv känt min ”ostabilitet” den första lektionen.

  Svara
 5. Åsa T

  Sålde min häst 2013, sedan har jag åkt till Irland och ridit 2ggr/året, 4 dagar minst 3h/ dag och har då självklart knappt kunnat gå när jag åker hem, men oj vad jag njutit. Trygga, pigga, stabila hästar som hoppar allt och i en underbar miljö. Förra året började jag på ridskola igen och det var som någon skrev att träningsvärken höll i sig hela veckan till nästa pass i början. 🙂 Nu rider jag på ridskola 1dag/vecka och ett hopp-pass varannan vecka och trivs super med det. Härligt att komma dit, känna miljön och känna att jag ändå ”hänger med” men slipper tänka på allt annat som hästägare måste göra, skoning, mat, täcke, träning, mockning osv, osv…

  Svara
 6. Manda Stillnert - Livet med en haflinger

  Snart haft uppbehåll i ett år pga av att jag tog bort min ridhäst förra året och sen köpte en oinriden unghäst som just nu är iväg på inridning. De blir spännande att ta upp ridningen igen, men haft uppbehåll förut och de är som att cykla.

  Svara
 7. Rackemarie

  Mitt längsta uppehåll varade i 25 år och eftersom jag endast red sporadiskt när tillfälle gavs i ungdomen fick jag bittert erfara att jag var nybörjare när jag började på ridskola ihop med barnen. Jag var då 37 år. Nu 20 år senare har mitt längsta uppehåll kanske varit en vecka eller två. Man tappar både lite flås och balans snabbt i min ålder känns det som. Dessutom känns det i sittbenen.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>