Miljötänk?

Svårt att resa långt utan att flyga….

Sitter och läser om en person som helt har valt bort att flyga av hänsyn till miljön.

Som jag känner idag skulle jag aldrig göra samma val för egen del; därtill har jag ett för stort intresse av utlandsresor och vill i vart fall göra 2 om året.

Idag undrar jag om ni anser att ni är miljömedvetna och på vilket sätt ni manifesterar detta?

Själv försöker jag att tänka miljömedvetet om det inte inkräktar allt för mycket på min bekvämlighet och ekonomi men jag skulle absolut kunna göra mycket mer.

Jag sopsorterar i alla fall, pantar burkar och flaskor, använder tygpåsar när vi storhandlar, slänger mycket sällan mat, försöker att fylla tvättmaskinen och inte tvätta enstaka plagg, vi har endast ledlampor i hela lägenheten och jag tycker nog att jag är en ganska ”försiktig” konsument som handlar sällan, använder sakerna i många år och köper begagnat ibland.

Har ni andra exempel som går att anamma relativt enkelt?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Liv

  Cyklar mestadels vart jag än ska, däremot lite mindre med den varan just nu då jag stadigt går mot större och större format … Tänker på att köpa mestadels svenskproducerad mat. Som du kör jag endast fulla tvättmaskiner, använder inte miljöfarliga ämnen hemma i den mån det går, väljer Svanen-märkt, reser aldrig med flyg i tjänsten utan tar alltid tåg. Tycker kläder är roligt och skulle garanterat kunna bli bättre där … Minimerar flygandet även privat, även om det inte är något jag helt skulle stryka. Kör runt i samma gamla bil och vi har bestämt att den får köras ”i bonn”, byter när den rasar. Finns säkert mer men inget jag kommer på nu 🙂

  Svara
 2. Anna

  Antar att man automatiskt är omiljövänlig om man bor i en så stor stad som Paris. Allt transporteras långa vägar hit osv.

  Men själv kör jag aldrig bil, åker alltid kollektivt, äter väldigt sällan rött kött, bor väldigt litet, handlar inte särskilt mycket saker… Reser en del med jobbet vilket ju inte är så bra men försöker att aldrig åka utanför Europa längre (mest för att jag inte vill det dock haha).

  Jag är dock väldigt, väldigt orolig för framtiden.

  Svara
 3. Agneta

  Jag jobbar hemifrån minst två dagar i veckan eftersom det är alldeles för bökigt att ta sig till jobbet med kollektivtrafiken. När jag ska på längre kundbesök (jobbar som byggrådgivare och ritar stall åt mjölkbönder mest) så åker jag helst tåg och sedan hyrbil eller företagsbil sista biten till kunden. Jag tycker väldigt mycket om att åka tåg och inom Sverige är det väldigt liten tidsskillnad jämfört med flyg. Om man tänker efter så ska man vara på flygplatsen minst en timme före avgång och så ska man ta sig från långtidsparkeringen till flyget också. Så på varje flygresa får man lägga till 1,5 h i var riktning = 1 timmes flygresa mellan Stockholm-Malmö t ex. blir egentligen 2,5 h och sedan ska man in till stan också, ytterligare en halvtimme. Då skiljer det plötsligen inte så mycket mellan flyget och snabbtåget…

  Utöver tågåkandet så sopsorterar jag hyggligt (inte kompost), har tygkassar till storhandlingen, köper bara svenska livsmedel i den mån det finns. Använder t ex västerbottensost istället för parmesanost och matvete istället för ris osv. Det jag kan köpa lokalproducerat köper jag på gårdarna runt om i bygden. På så sätt håller jag nere påverkan från transporter och gynnar våra svenska lantbrukare.

  Jag äter kött och mejeriprodukter som jag alltid gjort eftersom jag anser att man inte kan jämföra köttkonsumtion med utsläpp kopplade till fossila bränslen. Kossan klimatkompenserar sig själv vilket en bil eller ett flygplan inte gör.

  Däremot är jag dålig på att släcka lampor och duschar gärna länge.

  Jag har inget intresse att åka långt bort på semester, men vi åker på semester i europa in gång per år och då flyger vi faktiskt än så länge.

  Svara
  • Liv

   Bra jobbat! Glömde och kom på att även vi strukit ris och kör svenska alternativ (mat-havre, mat-vete, mat-korn). Likaså finns ETT svenskt pasta-alternativ istället för italienska diton.

   Givetvis sopsorterar vi som galningar också! Mat, plast, kartong, glas, metall och kläder 🙂

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>