Stallets tvättstugeludd

När man bor i hyreshus vågar jag påstå att det vanligaste trätoämnet är den gemensamma tvättstugan i allmänhet och ”vem som har struntat i att ta bort luddet från torktumlaren” i synnerhet 🙂 .

Ett inackorderingsstalls motsvarighet till detta torde utan tvekan vara ”vem som inte tog bort hästbajset från ridhuset/ utebanan” eller den andra lika vanliga klassikern ”vem som inte begriper hur man ska tömma gödseln på stacken så att det blir enklast för alla”.

Man skulle kunna tycka att dessa 2 exempel borde vara hur enkla som helst för alla att begripa och följa givna anvisningar men icke!

Såg nyligen att en ridhusägare ställde frågan på Facebook om hur man kan få folk att plocka upp efter sin häst och hen fick över 100 svar på detta vanliga spörsmål.

Jag orkade bara läsa en tiondel för det finns gissningsvis inget universalsvar; hade det funnits hade problemet försvunnit, eller hur?

Vissa ”glömmer” oavsett hur många skyltar man sätter upp och även om x redskap finns på flera ställen.

Visst kan man ha både kameraövervakning och ta ut extra avgifter som några föreslog men det är ju inte klokt om man ska behöva ta till sådana åtgärder för en SKIT-sak (observera ordvitsen).

Jag har själv stött på ovanstående i precis alla stall där jag stått och alla ridhus jag ridit i men jag har inte heller någon lösning som fungerar VARAKTIGT för allt man gör/ säger/ skriver rinner liksom ut i sanden efter ett tag.

Och det känns såååå tråkigt att ständigt ”hacka” på sina inackorderingar/ stallkamrater- jag förstår att stallägare ibland ger upp liksom jag själv oftast gör det.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert - Livet med en haflinger

  För mig är det jätte viktigt att om min häst bajsar någonstans förutom inne i skogen så ser jag till att plocka bort de, det är en självklarhet. Och nu i för som mina grannar är snälla att låna ut sin ridbana så tycket jag iallafall att de är extra viktigt att lämna den i gott skick efteråt.

  Svara
 2. Frida

  Självklart plockar man upp efter sig. Visst må det vara hänt att man glömmer någon gång men brukar märkas rätt snabbt om det är samma person(er) som ”glömmer” att plocka upp. Speciellt i ridhus/ridbanor är det ju viktigt för alla som nyttjar den. Jag minns inte exakt hur lång tid det handlade om men vet att när vi läste om underlag så hade vi ngt exempel på om x antal hästar reds på en ridbana under x antal år utan att man plockade upp så skulle underlaget bestå av 80 % förmultnad bajs. Som sagt minns inte exakt hur lång tid men vet att det gick fortare att förstöra ett underlag än vad man tror. Och alla vill väl ha bra underlag att rida på? Och helst inte betala för mkt vilket man ju måste göra om underlaget behöver bytas oftare pga bajs.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har ju varit med på den tiden då det inte plockades upp ALLS i vissa ridhus och skillnaden var stor- underlaget blev snabbt mörkt och tungt.

   Jag tycker det är väldigt synd att vissa regler inte respekteras när det gäller inackorderingsstall och ridhus- det skapar så mycket onödig irritation och jag vill inte heller känna att man själv blir misstänkt för att inte ha gjort xx. Samtidigt vill jag inte heller städa/ fixa efter andra.

   Svara
 3. Filippa

  Det där med att stjälpa kärran på stacken så att det inte blir problem för nästa person verkar vara jääääävligt svårt, och är mitt eget lilla hatobjekt. Och då har vi världens bästa lösning med en container som man tippar i UPPIFRÅN (eller går ut i och tippar längst bak när den börjar fyllas på). Lik förbannat är det alltid någon idiot som häller sin hög längst fram, i vägen för alla andra, och så får man stå där och jämna till någon annans lass innan man kan komma fram…

  Svara
  • Birgitta

   Det är verkligen ett av hästlivets största mysterier och man måste nästan ibland tänka att visa gör det för att djävlas för så korkad kan man väl inte vara så att man liksom tror att beteendet är ok?

   Jag har upplevt det hur många gånger som helst, trots tillsägelser av stallägare och trots att vi här talar om vuxna människor som haft egen häst i flera år.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>