Skillnad i uppväxt

Sitter och tittar på en film en bekant har lagt ut på Facebook som visar hur hennes åringar galopperar omkring i en enorm gräshage.

Nyligen såg jag också en numera 2 åring som jag vet delar liten grushage med en äldre stillsam häst sedan mer än 1 år tillbaka.

Detta får mig att fundera över hur olika hästars uppväxt kan se ut även i Sverige och jag är övertygad om att detta kan påverka framtida hållbarhet väldigt mycket.

För i min värld kan senor, leder och skelett inte alls utvecklas lika optimalt om unga hästar mest står stilla i en liten grushage 8 timmar om dagen jämfört med om de exempelvis lever på en lösdrift med jämnåriga kompisar.

För övrigt blir det inte bara brister i fysiken utan även psyket kan påverkas- det blir ju en helt annan interaktion mellan jämnåriga mot om en unghäst bara umgås med en äldre häst.

Och som köpare vet man inte alltid exakt (eller alls) hur hästens första och viktiga levnadsår har tillbringats även om det som sagt kan spela en väldigt stor roll…

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Karlegård

    Jag skulle vara tveksam till att köpa en unghäst som inte var uppfödd på lösdrift i flock. Just med tanke på hållbarhet och flockens betydelse när det gäller mental stimulans och fostran. Och skulle jag köpa ett föl/åring skulle jag se till att ordna en plats med lämplig uppväxt. Alltså i stora hagar med jämnåriga kamrater. Det är ren okunnighet att ställa en ettåring på box som en del verkar göra.

    Svara
    • Birgitta

      Åringen jag själv sett på box m gammal häst som sällskap i grushage hade en BOLL i boxen och så nh-lekte ägaren med den. Jah säger inget mer…..

      Svara
  2. Liv

    Huga … står just med en själv som blir ett i sommar och det allra viktigaste för mig är stor hage, uppväxt i flock och jämnåriga lekkamrater. Så ska han ha det tills dess det är tid att rida in. Vet ett ställe där hästarna kom in vid 16 och gick i flock dagtid men det räcker inte, enligt mig. De ska verkligen få vara hästar och leva så nära vildhästliv man bara kan komma 🙂

    Svara
  3. Frida

    Är övertygad om att det spelar stor roll för hållbarheten hur de har växt upp och även senare i livet även om jag tror att just de första åren spelar störst roll, när de växer. Dessutom är det bättre för välmåendet mentalt att ha ytor att röra sig på och en hästflock att leka med och lära sig av. Skulle jag inte ha egna bra hagar så skulle jag inte tveka på att betala för att en unghäst skulle få gåi flock i stor, kuperad hage.

    Svara
  4. Manda Stillnert

    Tänker att de beror på vad man har hästen till. De flesta travhästar går bara på bete som 1 åringar i flock sen sätts de i träning som 1-1½ åringar. Men de går oftast med jämn gamla kompisar även då och ofta på lösdrift i många fall. När våra var små gick de ute större delen av dygnet sedan fick de komma in på box och äta.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>