Eget på ridskolan

Läser följande inlägg på Facebook:

”Kan bara inte tycka det är okej när ridskolor tillåter eleverna att ha med sig egna stigbyglar.

För mig handlar det om mycket mer än att ungen älskar sina stigbyglar, eller fått dem av mormor, eller att barnet sparat ihop till dem eller att de passar såååå mycket bättre och det dessutom är sött…

För mig handlar det om att barn & unga skall rida i det som finns om det som finns är helt och passar oavsett om det är 3år gammalt och värt 70 kr.

Alternativet är nämligen att vi direkt kommer att särskilja på barn vars föräldrar inte har råd med märkeshets, Att barn som verkligen behöver komma ut från lägenheten och röra på sig men vars hemsituation inte klarar kostnaden av trender. Att barn blir mobbade för att de inte har de andra har eller att dryga skitungar skryter om sitt och tycker de är bättre än andra för att de har mer, eget & nytt.

Tänk på det när ni talar med er klubb & er ridskola. Det är inte gulligt eller ”fritt” att ha eget till skolhästarna, Det finns betydligt mer negativt som kan komma ur det än det finns gott i det……”

På den tiden jag själv red på ridskola kan jag inte minnas att någon någonsin hade med sig egna saker till ridlektionerna men det förvånar mig i sak inte att det tycks förkomma nu.

Och jag måste instämma med ovanstående skribent; jag hoppas verkligen att man på ridskolorna håller på att det är den utrustning som de tillhandahåller som ska användas.

Absolut kan jag förstå glädjen i att vilja använda egna saker men någonstans får man sätta en gräns och när man lånar en ridskolehäst får man också acceptera att lämna eventuella egna prylar hemma.

Hetsen över all möjlig, många gånger väldigt dyr utrustning är säkert tillräcklig som den är…

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rackemarie

    På ridskoletiden, när barnen var små, hade jag faktiskt med just egna stigläder med tillhörande säkerhetsstigbyglar med anledning att ridskolans utrustning var rätt undermålig. Tröttnade på att snurra stigläder och att stigbyglarna var för stora och ej av säkerhetstyp. För egen del köpte jag en gelsits att lägga i stenhårda ridskolesadlar.

    Svara
    • Birgitta

      Om vuxna rider med egen gelsits må det vara hänt.

      Jag är mer bekymrad över vissa barns och ungdomars inställning till pengar vilket absolut kan reflekteras även i ridskolevärlden.

      Ett minne på tal om detta har etsat sig fast trots att det jag ska berätta om hände för snart 10 år sedan.

      Jag och en gymnasieungdom med egen häst diskuterade hjälmar.

      ”Men vem f..n köper en hjälm för fem TUSEN” sa jag på vilket hon obekymrat svarade ”ja, jag”.

      Och det tror jag det…det var föräldrarna som tillhandahöll både hjälm och massor av annat trots att intresset för den egna hästen inte sträckte sig vidare långt utöver just utrustningen.

      Hästens motion och mående lämnade en del att önska medan flickan själv fortsatta att leva i en skyddad verkstad…..

      Svara
  2. Liv

    Jag red på ridskolan en termin för att komma igång lite med ridningen efter graviditeter och det som verkligen irriterade mig var hur kass utrustningen var. Jag skulle då aldrig komma på tanken att ta med min egen sadel t ex, men det är verkligen ur-uselt att för en terminspeng på över 6 000 spänn inte kunna tillhandahålla hel utsustning (utan där sadlarna har stora, vi snackar STORA, hål etc). Men det är ju å andra sidan en helt annan fråga …

    Off topic, men jag hade mer än gärna sett umiform i skolan!

    Svara
    • Birgitta

      Tråkigt om en så pass stor ridskola som den där du red (jag vet vilken) inte kan ha bättre utrustning!

      Vad gäller skoluniform hade man onekligen sluppit en del problem om dessa infördes (och tillhandahölls gratis) men det kommer aldrig att ske gissar jag.

      Jag bor granne med en grundskola och noterar frekvent ”dagens mode” bland barn.

      Ankelsockar, tunna tygskor och byxor med enorma hål ”värmer” många barn- även mitt i vintern….”vill man vara fin får man lida pin”….

      Svara
  3. Manda Stillnert

    När jag jobbade på ridskola tillät vi ingen egen utrustning, de fick använda den som fanns till hästarna helt enkelt. Ibland fick dock tjejerna köpa någon grimma till ridskoleponnyerna men de var väl allt.

    Svara
  4. Filippa

    Trettonåringar med blingad hjälm för över 10 000 kr, det säger allt tycker jag.

    Svara
  5. Frida

    Regeln där jag jobbade var att ridskolan tillhandahöll allt till hästarna. Vi gick med på ett par undantag t ex när en mamma ville ha egna stigbyglar till dottern som hade stora fötter och upplevde att våra stigbyglar var lite små, de hade då färdiga läder och stigbygel och bytte snabbt och lätt. Men ffa hade vi som regel att inga egna saker pga smittorisken och att allt ju faktiskt var anpassat till hästarna. Egna ryktgrejor till sköthästarna var ok om man bara hade dem på ridskolan och inte annat stall och det var ok om elever ville skänka grejor men annars var det nej på allt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>