Övertydlig

Ibland är det lätt att det blir missförstånd och exempel på det är när man använder ord som lagom, ibland, ofta, en del, tidigare, senare osv osv.

För vad är lagom? Och hur ofta är ofta?

För att undvika missförstånd har jag lärt mig att det är bättre att vara övertydlig; då blir det förhoppningsvis inte fel eller i vart fall så minskar risken.

Minns när jag flyttade till ett nytt stall och innan flytten frågade:

”Men om det ösregnar hela dagen; då tar ni väl in hästarna tidigare”?

När jag fick det jakande svaret borde jag inte ha nöjt mig med det utan frågat:

”Och vad innebär tidigare för dig”?

För det visade sig i just detta specifika fallet att ”ta in hästarna tidigare” handlade om ca en timme tidigare, oaktat väder, och när jag ville ta in hästarna långt innan denna timme blev det ett jäkla liv.

Hade jag vetat detta redan från början hade jag besparat mig en massa bekymmer och troligen aldrig ens flyttat till detta stall.

Så om vi ska fortsätta på stalltemat så rekommenderar jag att man tar reda på vad tex ”fri tillgång” betyder i realiteten, eller ”tillräckligt med strö” eller något annat som kan tolkas väldigt olika.

Även då slipper man missförstånd, sura miner, snack bakom ryggen och annat onödigt.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Nellie

  Är det i det stallet ni står nu? Kan det finnas någon annan i stallet som vill ta in tidigare? Då kanske den hästen och fin häst stå inne ensamma om de är lugna? Hoppas det löser sig.

  Svara
  • Birgitta

   Det var i ett stall där jag bara stod 1 månad och där det bara stod 2 hästar förutom min. Båda hästägarna ville ha sina hästar ute så jag valde att flytta.

   Min häst klarade tyvärr inte av att stå ensam i stallet utan for omkring i boxen så det kändes farligt.

   Hade det inte varit så hade jag utan tvekan tagit in honom men nu valde jag att flytta i stället.

   Svara
  • Birgitta

   Vi har inte diskuterat exakta timmar men om den som har intaget kan ta in hästarna tidigare så gör den det. Själv är jag alltid hemma dagtid och kan då hjälpa till vid behov.

   Numera är jag helt obrydd då Vicke står i en hage med träd. För mig är det en milsvid skillnad mellan att kunna stå skyddad av träd eller ”helt öppet”.

   Jag har dessutom en överenskommelse med ägaren till hans boxgranne att jag kan ta in våra hästar om jag skulle anse det påkallat.

   Jag har aldrig sett värdet i att låta hästar stå ute hela dagarna i ösregn om skydd och mat saknas medan andra är näst intill rabiata (menar inte i detta stall utan rent allmänt).

   I en del fall har det handlat om något så simpelt som att det går åt mer strö om hästen är inne mer. Inget legitimt skäl alls enligt mig.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>