Källkritik?

Då var det dags igen; efterlysning på Facebook om stulna hästar.

Av inlägget på Facebook att döma skulle man fås att tro att en random tjuv besökt 2 olika stall och stulit en häst per stall och som ”extra piff” tillhörde båda hästarna samma familj.

Nääääeeeee sa jag direkt!

Min erfarenhet av dylika efterlysningar är att det i 99 % av fallen handlar om tvister mellan fullkomligt kända personer, inga främlingar som åker runt och snor hästar.

Men ”folk” förfasas, dela inlägget, skräms upp…helt i onödan.

Ungefär som då det ibland varnas för vita skåpbilar som råkar stanna vid en vägkant….det kan faktiskt bara handla om någon som vill beundra utsikten, slå en drill eller har kört vilse. Alla är inte tjuvar per automatik.

Sedan är det absolut bra att vara försiktig och hålla ögonen öppna men det kan också gå till överdrift.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Kicki Gustafson

  Och alla efterlysningar av försvunna hundar och tom barn. Står det inte att man ska vända sig till polisen med eventuell information så drar jag direkt öronen åt mig.

  Svara
 2. Minstral

  Vi har haft besök av en ökänd ”vit skåpbil”. Har visat sig vara skrotsamlare och har varit till stor glädje för oss, tömde en enorm skrotbunke på en dag och nu kommer de till oss en gång om året och röjer.

  Svara
  • Birgitta

   Se där!

   Som en parentes tycker jag att det är synd att inte fler hus och gårdar på landet försöker göra av med allsköns ”junk” som ligger och skräpar i bästa fall och utgör en fara i värsta fall.

   Jag har sett såååå mycket jordbruksredskap, skrot, rostigt skit som legat i åratal, grejer som aldrig kommer att användas men som bara ligger slängda bland ogräs. Borde vara mumma för en skrotsamlare i många fall.

   Svara
 3. Frida

  Gillar det här att kriminella är så förtjusta i just vita skåpbilar…. Kan de inte någon gång ha en blå eller svart? Korkat också, alla vet ju att vita skåpbilar körs av kriminellt folk som ska kidnappa barn, göra inbrott eller något annat skit 😉

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>