Tråkiga Birgitta

Vicke- väluppfostrad och stilla

Det här filmklippet presenteras som roligt och att hästen är en harmlös pajas.

Själv ser jag inte det roliga i att hovslagaren ramlar och detta nästan i sin verktygslåda men kanske borde jag ”lighten up” och tycka att filmen är kul?

Och det är måhända kul för den närmaste kretsen som känner både häst och hovslagare men att visa sådant offentligt är jag tveksam till.

Det finns så många människor och barn framför allt som inte alls kan läsa hästar (så som denna hovslagare påstår att hon kan) och de skulle kunna råka riktigt illa ut om de lät sina hästar hålla på så här.

Själv skulle jag inte acceptera beteendet en sekund och säkert inte min hovslagare heller.

24 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Persson

  Jag o min Hovslagare diskuterade detta i tisdags o vi är av exakt samma åsikt …….inte det minsta lilla kul nånstans om man tänker på vad som kunde hänt 🙁

  Svara
  • Birgitta

   Det intressanta är att när Hippson publicerade klippet på sin Facebooksida tyckte en överväldigande majoritet att det var roligt!?!

   Svara
 2. Helena Hille Jardelid

  Tänkte exakt samma sak när jag såg det.
  Min hovslagare hamnade under en häst en gång när denna drog till sig benet och det höll på att sluta illa.

  Svara
  • Birgitta

   Vet också hovslagare som hamnat under hästar av olika anledningar och det måste ju vara en av deras värsta mardrömmar i yrket förutom att bli sparkade.

   Jag har själv hamnat under en häst som jag ryckte manen på för en massa år sedan (stod på en pall som hästen välte) och det kunde också ha gått illa.

   Hästarna sitter ju oftast fast i dessa situationer och har inte så stort manöverutrymme, ffa inte om de är rädda och då är det sååå lätt att bli trampad på.

   Svara
 3. Linda Ferne

  Hade mina hästar gjort så mot min hovslagare, hade han knappast haft mig som kund kvar. Inte roligt nånstans. Oansvarig och jävligt ouppfostrad häst i filmen.

  Svara
  • Birgitta

   Intressant att hovslagaren i artikeln i ord uttrycker sig väldigt klokt men sedan visar totala motsatsen på film?

   Och jag tror få hovslagare hade uppskattat en dylik häst. Som minst är det tidsödande och som mest mycket farligt.

   Svara
 4. Anna Andersson

  Jag tittade inte ens när jag såg länken delad först, jag kände att roligt var det iaf inte! Alv hade blivit korrigerad av både mig och hovslagaren vid första krånglet.

  Svara
 5. Liv

  Vilka jäkla fasoner! Jag hade blivit galen om min häst höll på sådär! Ouppfostrat till tusen. Och nej, min hovslagare hade icke tolererat att sko en häst som höll på sådär.

  Svara
 6. Manda Stillnert

  Nej det är inte okej beteende hästen utför i filmen, de är inte ens roligt. Min egen har lite ideer om att man får bita på hovslagaren när man är uttråkad men han blir korrigerad direkt när hans ens försöker ..

  Svara
 7. Anna Karlegård

  Min hovslagare skulle bli skitförbannad. Platina vill gärna pilla på honom men jag är alltid med o ser till att hon håller sig i skinnet. Man ska vara rädd om sin hovslagare.

  Svara
 8. Linda Stridh

  Förstår inte alls det roliga. Tycker att hästen beter sig ouppfustrat.

  Svara
 9. Anna

  Förstod inte riktigt varför Hippson delade det. Som du och flera läsare redan påpekat: vanligtvis skulle man aldrig acceptera ett sådant beteende och det skulle lätt kunna ske en olycka = beteendet är rent farligt.

  Det är en sak om hästens ägare och hovslagare (tydligen) finner detta helfestligt men det bör åtminstone inte uppmuntras av ett hästmagasin.

  Svara
  • Birgitta

   Som sagt är det fascinerande att läsa kommentarerna på Facebook där så många tycker filmen är såååå rolig och en skribent undrar till och med ”varför jag är så skitnödig” som inte ser komiken!?!?

   Svara
   • Anna

    Läste precis svaren på din kommentar på Facebook. Pinsamma uttalande från vuxna människor.
    Tycker att en seriös tidning som Hippson skulle fundera en extra ✖ innan man publicerar något i stil med detta.

    Svara
    • Birgitta

     Tack!

     Det känns tråkigt att bli utpekad som ”skitnödig” när man påpekar något som så många uppenbarligen har reagerat negativt på.

     Svara
 10. Anna

  Kan överhuvudtaget inte se det roliga i den filmen. Kunde blivit hur farligt som helst.
  Sunt förnuft säger att det är vansinne att låta en häst göra så. Min hovslagare hade med all rätt aldrig accepterat det.

  Svara
 11. Camilla

  Hu, jag hade skämts ihjäl om min häst hade lyft/vält hovslagaren så. Hade jag stått bredvid och hästen började rycka i bältet hade jag ju fått avstyra det – inte plocka upp telefonen och filmat.

  Svara
   • Camilla

    visst kan det ha varit så att hästen varit extra pillig och man kommit överens om att ”filma nu så ser vi vad som händer”, men jag hade ändå skämts och det är inget att uppmuntra – att bita och dra i folk. Kunde ha hänt vad som helst…

    Svara
    • Birgitta

     Ja, jag tycker det är bedrövligt att så många på Hippsons facebooksida tycker att klippet är roligt och att vi som tycker något annat är humorbefriade.

     Visar bara vilken enorm okunskap som råder tycker jag.

     I klippet ramlar hovslagaren dessutom väldigt nära sin låda med skoverktyg men det tycker filmaren inte är något alls att bry sig om ”för det finns folk i närheten”. Jag kan bara skaka på huvudet och hoppas att i vart fall Hippson inser sitt misstag och att detta inte är en rolig film.

     Svara
 12. Ingela

  Skulle aldrig låta min häst stå och göra så. Inte heller som man ser en del klipp där hästen t.ex står och slickar hovslagare i nacken eller på örat. Hur osäkert är liksom inte det. Kan ju aldrig veta om den sen vill prova med tänderna… Hur snäll hästen än är.
  Men vad tillåts tydligen inte för att få ett filmklipp med stor spridning… Kolla t.ex filmklipp på hur föräldrar utsätter sina barn för att kunna få ”kul” youtubeklipp…

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt. Vet en hovslagare som blev rejält biten eftersom han hade rester av något gott på sin tröja!

   Och ja, jag har också sett en del klipp med barn som ska vara gulliga men som jag bara tycker verkar farligt, ffa när barn hanterar hästar utan hjälm.

   Om jag som vuxen med fullt utvecklade reflexer gör en del dumdristiga saker med min mycket snälla häst som jag känt i många år må det vara på mitt egna samvete och egen risk men när man tex filmar 2-3-4-åringar som ”rider” utan hjälm, leder hästar ensamma osv så känns det för mig som utifrånbetraktare som för farligt.

   Svara
 13. Manda Stillnert

  På tal om att bli biten, har en bekant eller vän kanske man mer ska säga som nyligen blev biten illa av en av sina hingstar, stod med i Travronden för dem som läser den tidningen. Så nej hästar är inga leksaker så tycker detta klipp bordes ta bort från Hippson sida.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>