Billig hovslagare

Inte sällan läser jag efterlysningar på Facebook där man söker en ”billig hovslagare”.

Min första fråga är vad som avses med billig? Hur långt är ett snöre?

Den andra frågan är om man tror och önskar att en välutbildad, erfaren hovslagare ska göra sitt jobb för samma pris som tex en outbildad dito eller om man är villig att acceptera vissa ”försämringar” och i så fall vilka?

Själv har jag alltid levt efter devisen ”no hoofs no horse” och eftersträvat en så kunnig hovslagare som möjligt, inte sökt efter någon ”billig”.

I min värld får man oftast det man betalar för, inte alltid givetvis men just när det kommer till något så viktigt som hästens hovar är jag inte villig att chansa bara för att spara någon hundralapp.

Jag vet också av andras erfarenhet hur svårt det kan vara att hitta en hovslagare som både gör ett bra jobb och som ”går att få tag på”- det sistnämnda är förvånansvärt ofta ett problem utifrån de många klagomål och efterlysningar jag läst på nätet genom åren och också hört från vänner och bekanta.

Hur hovslagaren plötsligt gör sig onåbar, inte svarar i telefon eller på sms och dagarna bara går.

Med min nuvarande häst skulle ett sådant beteende kunna bli förödande; dels för att han har jättekänsliga sulor (hade aldrig kunnat gå utan skor ens en dag) och dels för att hans lädersulor och aluminiumskor inte är sådant som finns i var hovslagares skolåda så även om jag hade lyckats hitta någon annan hovslagare ”akut” så hade jag fått åka och köpa sulor och skor och jag vet inte ens var.

Så nej…jag har mycket svårt för att förstå de som bara jagar ”billigt”- har du en hovslagare som du är nöjd med så låt det stanna vid det och var tacksam- det är mitt råd!

Hästar är en så dyr hobby/ livsstil ändå så om du står och faller med hundralappar var 8:e vecka eller nåt ska du kanske fundera på om du ens ska ha häst. Faktiskt.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anneli Kristensson

    Förstår inte hur man kan snåla med en sådan sak! Skit i alla schabrak och fina träns lch lägg pengarna på bra foder och hovslagare. Och likadant med tid till att lära sig vad som krävs av en hovslagare samt uträknad foderstat osv istället för att springa i affärer. Typ så tänker jag

    Svara
  2. Kristina Stenzel Huke

    En sådan sak skall man inte snåla med. Som sagt var, inga hovar ingen häst. Skulle absolut inte välja en hovslagare pga av priset.

    Svara
  3. Frida

    Tror inte alltid att det handlar om att stå och falla på ett par hundralappar utan om att man är snål, man vill inte betala för mkt för hovslagare men tvekar inte på att köpa märkesgrejor för flera tusen. Då prioriterar man lite tokigt. Det finns vissa saker jag aldrig vill tumma på och till dem hör hovslagare (vill så klart inte betala överpris heller men de flesta tar nog rimligt betalt). Andra saker som jag inte vill snåla på är veterinär, sadel, foder och träningar. Det betyder ju inte att jag slänger pengar på dessa men att det är värt att investera i bra saker/tjänster. Sen finns det annat man kan snåla på så som ridkläder, vissa täcken, scabrak och annan utrustning där kvalite inte blir högre pga ett högre pris.

    Svara
    • Birgitta

      Som så ofta instämmer jag till 200 % i allt, det är exakt så jag resonerar och prioriterar.

      Jag har dessutom, som jag skrev, mycket erfarenhet av hur andra hästägare fått problem med sina hovslagare (ffa att de ”försvinner” i perioder) så jag skulle aldrig våga eller vilja byta bort den jag har även om jag eventuellt skulle kunna spara någon hundring.

      Min hovslagare är duktig, trevlig, håller avtalade tider, ger mig en ny tid redan när han skor hästen.

      Vad gäller utrustning som du också nämner har jag ett fin märkessadel som jag byter in med x års mellanrum men annars är mycket ”Ullaredsgrejer” som har fungerat i hur många år som helst utan minsta problem.

      Foder ”nöjer” jag mig med havre som jag köper direkt av bonde; ser ingen anledning att köpa blandningar för femdubbelt pris.

      Träningar går jag i princip bara efter hur nöjd jag med tränaren/ effekten av träningen även om smärtgränsen går kring 600:-/ träning.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>