My words exactly

Ha ha ha….det kändes nästan som att läsa sina egna ord…detta har vi ju diskuterat hur många gånger som helst på bloggen!

Pratade även om ”fenomenet” med en konkurrent på en tävling nyligen; hon uttryckte stor frustration över att ”vissa” fortsätter att tävla på en viss nivå år ut och år in, med massvis av placeringar utan att ”låta oss andra få chansen” som ryttaren uttryckte det.

Som sagt har vi diskuterat detta massor och åsikterna går isär.

Jag skulle för egen del utan tvekan sluta att tävla en viss klass efter 20-30 placeringar på den nivån men andra tänker inte så och det är de i sin fulla rätt att både tänka och framför allt agera utifrån.

Vi får väl se om det blir några förändringar i uppklassningssystemet så som det efterfrågas i artikeln och vad utfallet av detta i så fall blir…..

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Tvivlar på att det blir så faktiskt, ridsportförbundet verkar vara mer bekymrade över att folk rider för höga klasser än för låga. Det här med rosettklasserna verkar vara en lam kompromiss. Jag förstår att det inte är så kul alltid att tävla mot en ”rosettplockare” och kan nog tycka att ngn form av uppklassningsystem inte hade varit fel. Hela systemet med kval och vilka klasser man får och inte får starta borde ses över tycker jag. RF vill ju gärna lägga ansvaret på att ryttare rider rätt klass på tränarna men det verkar ju funka så där åt bägge hållen. Har sett väldigt många exempel på ryttare som rider för låga klasser och på de som rider på tok för höga. För hästarnas välfärd är det för höga klasser som spelar roll. Förr såg jag inte riktigt problemet med att man red en för hög klass men har faktiskt ändrat åsikt. Det är en sak om hästen gör allt den ska och ser hyffsat bekväm ut med sin uppgift, då ser jag inga problem med det men när man ser att hästen verkligen inte är färdig och hela programmet ser stressigt och jobbigt ut för både ryttare och häst då är det inte okej. Men för att få till roliga och tävlingar på så lika villkor som möjligt är det också viktigt att man inte sitter och harvar runt i samma klasser år ut och år in och plockar placeringar från de som faktiskt rider i ”rätt” klass.

    Svårt dock att riktigt tänka sig hur det skulle kunna se ut. Ska man inte få lov att starta t ex LB om man har startat MSV? Eller ska man behöva kvala om om man inte ridit på en viss % på ett antal starter? Ska man bli uppklassad om man rider på en viss % i en klass ett visst antal gånger. Tänk t ex på en häst som man inte lyckats lära att byta men som presterar jättebra i MSVC. Den kommer ju inte att kunna gå högre om den inte lär sig byta men man kan ju inte hindra ekipaget från att tävla på sin nivå heller? Men det tål att funderas över, vi måste få fler starter till dressyren om vi vill att dressyren ska överleva….

    Svara
    • Birgitta

      En sak som jag tycker har påverkat ”välfärden” för hästarna på tävling är att man inte längre får rida på kandar i MSV C.

      Tyckte jag såg en del avarter förr, ryttare som inte kunde sätta på kandaret fort nog och som bände ner hästen med denna betsling.

      Skulle vara intressant att veta hur många som slutade tävla på denna nivå när de inte längre fick ha kandar….

      Att hästarnas munnar kollas numera kan jag bara gissa påverkar mycket också och jag vet själv några ekipage förra året som ”åkte fast”, tom en segrare i MSV.

      Svara
    • Minstral

      Fast när det gäller lätt klass påverkar det inte hästen. Rid en LA istället för att sitta och plocka rosetter i LC, LB. Vad gäller skadad häst som ska tillbaka, träna hemma, rid programridning. Spookig häst, rid det programmet som hästen är redo för och kom sist. Jag har väl inte någon lösning direkt, men en grej hade ju varit att bara få tävla i ett spann om 2 klasser, typ LC-LB, LB-LA, LA-MSVC tex

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>