Jämnt humör

Mild och god

Man hör och läser ibland om ”fux-ston” och deras humör vilket jag själv inte har den minsta erfarenhet av trots att jag har haft 2 stycken.

Både Menelli och Décima var världens snällaste och inte det minsta ”stoiga” på några vis så jag kan inte påstå att jag har någon negativ erfarenhet av varken ston i allmänhet eller fuxston i synnerhet 🙂 .

Men jag undrar rent generellt; märker ni av olika humörsskiftningar på er häst och i vilka sammanhang?

Är vissa ridpass jobbigare på grund av att hästen känns ovillig, tjurig, trött, full av överskottsenergi?

Eller påverkar fällning, pälssättning, värme, kyla?

Märker ni att hästen ändrar humör i andra sammanhang, tex när ni ska tvätta den, vid skoning, hagintag eller annat?

Jag skojar ibland om att jag önskar att jag kunde gå genom livet med samma otroligt jämna och positiva humör som Vicke; det är väldigt, väldigt sällan han visar någon annan sida och han är i princip ”med på allt”.

Därmed inte sagt att han är en zombie som man kan göra vad man vill med; han kan så klart bli både rädd och nervös men på det stora hela så möts man av exakt samma häst 365 dagar om året vilket är väldigt skönt.

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Jag har ju ett riktigt fuxsto som bekräftar alla fördomar. Generellt tror jag att ston kan vara lite mer egensinniga än valacker.

  Svara
 2. Jenny

  Min häst (brun valack) är extremt varierande att rida. Ena dagen pigg och framme och nästa dag slö och nästan grinig. Detta gör det mycket svårt för mig att få till bra ridning. Jag vet aldrig vad jag får. Han blir dessutom väldigt känslig vid pälssättning (får b-vitamin sprutor) så han får faktiskt vila då.

  Det känns som om jag har flera olika hästar ibland. När han är som bäst ger han en fantastiskt känsla och det gäller att komma ihåg det på de sämre dagarna. Tyvärr så vet jag inte heller varför han ibland är sur och slö sö det är svårt att ändra på någonting.

  Svara
  • Birgitta

   Jobbigt om du inte ser något mönster?

   Jag hade en häst som väldigt ofta blev som förbytt på tävling (superslö) men i övrigt var han alltid ”samma häst” så det slöa kunde jag ju härröra till just tävlande.

   Svara
 3. Filippa

  Jag har ett brunt sto och hon vaknar upp med två nya humör varje dag. Alltid olika, alltid olika kombinationer. Mkt spännande och kräver fingertoppskänsla för att balansera dessa två humör för dagen.

  Svara
 4. Anna

  Jag har alltid föredragit ston över valacker men jag kan inte riktigt sätta fingret på varför. Möjligen för att jag ibland upplever att valacker kan vara lite väl ”grabbarna grus”, lite buffliga och barnsliga liksom. Men skulle inte heller vilja ha ett riktigt sursto med ständig pms. Tror ändå det viktigaste är att man passar ihop med just den individen. Håller med om det som du ofta skriver att det skall vara glädjefyllt i stallet, det skulle det inte vara för mig om jag hade en häst som var arg och sur en massa.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har sedan många år hävdat att ”ett bra sto är bättre än en bra valack men ett dåligt sto är sämre än en dålig valack”, huruvida andra håller med överlåter jag till dom att bestämma 🙂 .

   Det jag kan tycka är en skillnad mellan ston vs valacker och då om jag generaliserar är att valacker är mer ”barnsliga” och leker på ett annat sätt än ston. Men jag kan ha fel eller ha stött på udda individer.

   Vad gäller ”glädjefyllt i stallet” skulle jag ha svårt att tex äga en krubbitare då jag är extremt känslig för vissa ljud, däribland ljudet som krubbitare åstadkommer.

   Jag skulle må mycket dåligt av att lyssna på detta eftersom det i min värld representerar något negativt för hästen och jag vill ju att mina djur ska vara glada och må bra.

   Svara
 5. Frida

  Har ridit några fuxston som verkligen levt upp till namnet fuxston men har också haft att göra med fuxston som inte alls är på det viset. Det är faktiskt ett känt fenomen inom sjukvården att rödhåriga har lite lägre smärttröskel och kräver mer smärtlindring osv i samband med t ex operationer. Kan ju vara lite samma med fuxar, att de är lite känsligare och därför kan upplevas som surare och jobbigare? Men jag har gillat de fuxston jag haft att göra med och jag har nästan bara haft ston. Det har inte varit ett aktivt val utan jag har nog bara klickat bättre med stona. Jag har ridit många trevliga valacker men ingen som jag liksom känt att jag skulle vilja köpa och ta med hem men faller ofta handlöst för ston. Vet inte om det är att valackerna kan vara lite tråkiga och opersonliga? För mig är de lite mer intetsägande medans ett sto ofta har mkt personlighet och karaktär. När jag köpte mitt nuvarande sto för 3 år sedan tänkte jag mig en snäll valack men nä, ringde nog inte ens på ngn valack och det slutade med ett sto igen. Hon är dock väldigt jämn i humöret. Hon har dock mkt vilja men på helt rätt sätt, hon vill bara göra rätt och har så mkt arbetsvilja. Gissar att jag kommer fortsätta med mina flickor….

  Svara
 6. Lee

  Har ägt 3 ponnier o 1 häst (nuvarande) i mina dar, alla har varit ston! Precis som Frida här ovan, så har jag träffat på många valacker, men inte klickat med någon… Ston däremot! Mitt sto har jag ägt i 3,5 år, o det har varit en resa…. I början kunde vi inte lämna gårdsplanen ensamma… Fick gå till ett ställe i skogen, o hoppa upp där, för o minimera spö o argt humör. Nu är det inga problem, utom när hon är brunstig, då är det lite jobbigt att lämna polarna… Man får inte ge sig bara. Nu har vi växt ihop o litar på varann, o när ett sto gett sitt hjärta, det är något särskilt! <3

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>